Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 1 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с програма “Христо Ботев”
В нощта, когато младежкият празник Хелоуийн се сблъсква със сериозния – Денят на народните будители, ще бъдем заедно след полунощ, за да се възхитим на някои будители, да се посмеем на някои страшилища, да послушаме истории за призраци и чудовища и да разберем:
• кой взе златните будилници тази година (кратък преразказ на събитието);
• как беше поставено начало на дипломатическите отношения между България и кралство Елгеланд-Варгаланд;
• защо Ани Васева ще ни стресне с новата си постановка „Пиеса за теб”;
• кои са будителите от Фабрика за градско изкуство, които още веднъж отварят вратите си за нас;
• защо решихме да ви поканим на два рок-концерта (Brond и Center) и една кинопрожекция (1989).

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Музикални изпълнения от Добруджа и Странджа

от 6.00 до 7.00 часа
Семейно радио: „Събота сутрин в...”
Ще ви срещнем с будителите от читалище „Съгласие 2007” в кюстендилското село Жабокрът. Ще разговаряме за дейностите на групите и будителската роля на читалището, за селото, за поминъка, за предаването на българската народна песен от поколение на поколение.

от 7.15 до 7.50 часа
Семейно радио: Радиотеатър за деца
„От вар момиче“ по българска народна приказка

от 7.50 до 8.00 часа
Семейно радио: История на изкуството за деца
• „Санта Мария“ в Рандацо, Италия – църквата от застинала лава.
• Кастело ди Свево, замъкът -символът на град Бари.
• Първата запазена уелска приказка за крал Артур.

от 8.00 до 9.00 часа
Семейно радио: За здравето
„Аз не живея от поезия…“ – тези думи на д-р Венци Росманов ще приемем за мото на поредното издание. В разговор с поета – ортопед и хирург, с негови колеги от различни специалности, ще говорим за слово и за медицина, за дух и за скалпел. Гости ще бъдат педиатърът д-р Лилия Панова, психиатърът д-р Фани Цуракова, ревматологът проф. Златимир Коларов.
Други теми: панацея ли са генеричните лекарства, нов скенер за откриване на рак „усеща“ всички органи в човешкото тяло, „пеперудени“ деца, акад. Дамян Дамянов – за хирургията и за името си…

от 9.00 до 10.00 часа
Семейно радио: Alla breve
Поздрави за Деня на будителите на слушателите, които избират музиката

oт 10.00 до 11.54 часа
Семейно радио: Моето семейство
• „Семейни маршрути“ ни отвеждат в Долни Богров, където можем да видим камъка, който расте вече 80 години.
• Семеен пазар на „Изберете българското“ – къде и какво можем да видим по щандовете на изложението, което започва на 1 ноември.
• „Да заведем децата“… на финала на конкурса „Нарисувай ми слънчице“ - една изложба в „Младежки театър“.
• Архангелова Задушница – какво да приготвим, на кого да раздадем.
„От другата страна“: доц. Росица Георгиева – „ Как да се справите с агресивните и как да си помогнете, ако сте се превърнали в тяхна жертва?“
• „Радиосемейства“ ни очаква една много интересна среща със семейството на Таня Робева. С тях ще си говорим за артистичните предци, за силната връзка между баща и дъщеря, за съпруга и двете деца, за музиката, за работата в радиото, за астрологията…

от 11.54 до 12.00 часа
Евранет плюс
Новата Европейска комисия.
Какъв окончателен състав на Европейската комисия одобри Парламентът в Брюксел и кои ще бъдат нейните основни приоритети? – разговор с европеиста Иван Начев.

от 12.15 до 13.30 часа
Клубът на журналистите
• Факултетът по журналистика и масови комуникации отбеляза своята 40-годишнина, а една информационна агенция своята втора. Защо партийния и икономически елит уважи втория купон и има ли това някаква връзка с травматичното медийно говорене за свободата?
• На 1 ноември коментираме различните изследвания, които по традиция се правят у нас в края на годината с Весислава Антонова (в. „Капитал“), Светослав Иванов (bTV) и Антони Тодоров.
• С Георги Кушвалиев пък разговаряме за предизвикателството да се пише в рими в социалната мрежа и дали от това премисляне печели публицистиката.
• Ще чуете и анкетата „За какво трябва да се събуди журналистиката?“.
• Ще ви представим и една елементарна теория на естествените метафори или как ефектно и ефективно да се изгубим формално и реално в подробностите.

от 13.30 до 15.00 часа
Кабаре „Фата Моргана”
Можете да се срещнете и да си поговорите с неподкупни полицаи, неуловими престъпници и домашен любимец, който може да заживее и във вашия дом. За десерт ще ви подарим поне една идея за собствен бизнес, рецепта за туршия и за опрощение, както и кратък преглед на печата, само че малко по-различен от онова, което познавате. Затова оставете грижите на гардероб и се порадвайте на единственото в ефира радиокабаре, подарък за вас от редакция “Хумор и сатира”!

от 15.00 до 15.30 часа
Европейски паралели - за музея, за галерията
1 ноември - в търсене на новите будители
За първи път през 1909 г. пловдивската общественост отдава публично своята почит към будителите, но отбелязването няма официален характер. На 28 юли 1922 г., в Окръжно № 17743, министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски огласява решението на министерството денят 1 ноември - ден на св. Йоан Рилски - да бъде обявен за празник на българските будители. Празник на българския народен гений, на който да се отдава почит към големите фигури в българската история, обществени и културни дейци, положили основата на нашия културен и политически живот...
Къде са днешните будители, кои са те, забелязваме ли ги? А дали са ни необходими будители сега?
За това разговаряме с Руслан Мъйнов, един от най-харесваните комедийни актьори, който всяка седмица ни поднася нови изненади в телевизионното шоу „Комиците”. Познаваме го и от изключително успешния сериал „Столичани в повече”, участва и в десетки театрални постановки.
Освен това радва публиката и със своите певчески изяви. Той е Хаджи Генчо в оперетата “Българи от старо време” от Асен Карастоянов, изпълнител е на известни руски песни и цигански романси. А в последно време се изявява успешно и на оперните сцени в страната, с репертоар от италиански канцонети, арии из опери и оперети.

от 15.30 до 16.13 часа
Документално студио
„Митарствата на Гърневи в материалния свят“ – І част

от 16.13 до 17.00 часа
Мултикултурни диалози
За срещата на културите и за опознаването на другите в дейността на някои от носителите на наградата „Златен будилник” на програма „Христо Ботев”; за медийно партньорство – Международно дружество „Елиас Канети”, Чешкия център, артфорума „Без граници” и сдружение „Медиум”.

от 17.00 до 17.30 часа
Музика за двама
Предлагаме ви изпълнения на „Щурците“. На 30 октомври техният фронтмен, басист, композитор и вдъхновител – Кирил Маричков отбеляза своя 70-и рожден ден. Но това е само формалният повод да се върнем към хитовете на групата. А същественият е, че за българския рок „Щурците“ са истински будители. С техните песни са отраснали не едно поколение българи.

от 17.30 до 18.00 часа
Клуб „Българан“
Това предаване на редакция „Хумор и сатира“ е мястото, където тръгвате от абсолютната нула и стигате под кривата круша.
Започвате от „Първа глътка“, за да преминете през „Колелото за летището“, чувате „Пенливи истории“ и стигате до „Лаф панаир“. По пътя ще чуете виц, който не помните, виц, който не знаете, и виц, който знаете.
Вслушайте се в и рубриката “Ситни, дребни, като камилчета“ – непозната страница от творчеството на старите български автори, сякаш написана днес.

от 18.30 до 19.30 часа
Вашият избор
Поздравителен концерт

от 19.30 до 20.00 часа
Избрано от Златния фонд на БНР
Предаването е посветено на един от големите майстори на комедията, уникалния артист Георги Парцалев. То съдържа:
• страници от “личното досие” на актьора, написано и прочетено от него – запис от 1964 година;
• откъс от репетиция на пиесата “Баня” на Владимир Маяковски, поставена от режисьора Стефан Сърчаджиев при откриването през 1956 година на Сатиричния театър – Георги Парцалев в ролята на Оптимистенко;
• фрагмент от предаването от рубриката “В гримьорната на...” - с Георги Парцалев по повод неговата 50-годишнина, запис от 1970 година;
• монолог на актьора из “Кошници” по Йордан Радичков – постановка на Сатиричния театър през 1983 година;
• спомен на Константин Коцев за човека и артиста Георги Парцалев;
• спомени на Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев – дългогодишни партньори по сцена – за характера, таланта и съдбата на Георги Парцалев;
• сатиричната песен “Есен” в изпълнение на Георги Парцалев и Стоянка Мутафова;
• последния запис на големия артист за БНР от 1989 година – размисъл равносметка.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
По повод 80-годишнината на Националното радио припомняме един от най-ценните оперни записи, осъществени в Първо студио на БНР: „Снежанка“ от Николай Андреевич Римски-Корсаков с участието на солисти, хора и Симфоничния оркестър на БНР, дирижирани от Стоян Ангелов. Сред изпълнителите на главните партии са емблематични имена от историята на българския оперен театър: Александрина Милчева, Никола Гюзелев, Стефка Минева, Стефка Евстатиева, Аврам Андреев, Румен Дойков и други.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30