Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 8 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с програма “Христо Ботев”
Преди броени дни излезе от печат дългоочакваната антология за Второто БГ рок поколение "Цветя от края на 80-те: Рокендролът като демокрация и демокрацията като рокендрол". Съдържа над 250 статии, интервюта, снимки, спомени за създаването на групите, както и текстовете на песните им. Гости в студиото ще бъдат авторите Румен Янев и Емил Братанов, редакторът Доротея Монова, екипът по реализацията, както и двама от „героите” в книгата – Денис Ризов (”Ахат”) и Венци Дреников („Субдибула”).

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Фолклорна броеница от цяла България

от 6.00 до 7.00 часа
Семейно радио: Събота сутрин в...
Среща с хората на Ивайловград. Разположен в най-южната точка на страната, градът расте, младите хора се завръщат. Биоземеделие и туризъм ги мотивира да остават в родния град. Празниците и фестивалите, организирани от читалище „Пробуда”, привличат хора от цялата страна.

от 7.15 до 7.50 часа
Семейно радио: Радиотеатър за деца
„Каквото стори дядо, все е хубаво“ по Андерсен

от 7.50 до 8.00 часа
Семейно радио: „История на изкуството за деца”
• Архитектура от глина –„сахелите“ в град Джене, Мали.
• „Роман за Розата“ – най-четената средновековна книга във Франция.
• Камбоджанският танц апсара и духовете на облаците и водите.

от 8.00 до 9.00 часа
Семейно радио: За здравето
В навечерието на Световния ден за борба с диабета ще разговаряме с проф. Ивона Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология във Военномедицинска академия. Акценти: диагностика и лечение на тъй наречената захарна болест, начин на хранене и наследственост, движение и спорт, специфични изследвания, първи симптоми, пациентите – живот на инсулин. Други теми: метаболитен синдром, защо боледуваме от отчаяние, инвазивната хирургия…

от 9.00 до 10.00 часа
Семейно радио: Alla breve
• Часове преди концерта на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Емил Табаков очаквайте ексклузивното интервю със световно известната цигуларка Татяна Самуил.
• Дни преди концерта на Сара Брайтман в София ще повдигнем завесата с любопитна информация за предстоящия концерт.

oт 10.00 до 11.54 часа
Семейно радио: “Моето семейство”
• „Семейни маршрути“ ни отвеждат в Трявна, за да ни разкажат интересната история на църквата „Свети Архангел Михаил“ на самия празник.
• „Чудният свят на Уолт Дисни“ – едно интересно предложение за среща с анимационните филмчета в „Детски университет“ на галерия „Уни арт“.
• Културно предложение: „Солунските съзаклятници“ – премиера в Народен театър „Иван Вазов“ по текст на Георги Данаилов, режисьор – Стоян Радев. По повод 110 години от създаването на театъра.
• „От другата страна“ с доц. д-р Росица Георгиева: тема с продължение „Как да се предпазим от агресорите в семейството и навън?“
• „ Радиосемейства“: среща със семейството на нашия колега Стойчо Стоев, който ще бъде в студиото със съпругата си Дарина, дъщеря си Галина и внучките Дарина и Сиана.

от 11.54 до 12.00 часа
Евранет плюс
Гостуващи групи от България в Европейския парламент

от 12.15 до 13.30 часа
Клубът на журналистите
• Влиянието върху българските медиите от страна на собственици, политици и рекламодатели изследва Крум Благов и коментира резултатите в „Клубът на журналистите“.
• Какво очакват от правителството за медийната среда студентите по журналистика – анкета.
• Все по-често експерти твърдят, че медийната среда се е върнала в началото на 90-те години. Приликите и разликите – Иво Никодимов от БНТ.
• Лесно ли се намират въодушевяващи истории в медиите – Катя Тодорова от БНТ и Мария Милкова от Нова телевизия.

от 15.00 до 15.30 часа
Музей в ефира
Следва продължение...
Така е озаглавена изложбата в Софийската градска художествена галерия, представяща колекцията от съвременно българско изкуство на Гауденц Б. Руф. Той е швейцарски гражданин, дипломат и страстен почитател на изкуството.
За приноса на Гауденц Б. Руф за съвременното изкуство в България ще разговаря с художника Лъчезар Бояджиев.

от 15.30 до 16.00 часа
Документално студио
„Митарствата на Гърневи в материалния свят“ от Даниела Манолова

от 16.00 до 17.00 часа
Мултикултурни диалози
Колко близо и колко далеч сме от Западна Европа?
Събеседник: Даниела Горчева, издател на сп. „Диалог“ в Холандия.

от 17.00 до 17.30 часа
Музика за двама
Дуети под знака на зодия „Скорпион”. Съвместни изпълнения на Брайън Адамс, Салваторе Адамо, Кей Ди Ланг, Бони Рейт и др.

от 17.30 до 18.00 часа
Клуб "Българан"
Това е предаване на редакция „Хумор и сатира“, мястото, където тръгвате от абсолютната нула и стигате под кривата круша.
Отпийте „Първа глътка“ и слушайте внимателно, за да разберете как се печели първият милион. На „Колелото за летището“ ще се информирате за различните видове напивания, а ако искате да чуете за какво се говори в кръчмата, отбийте се на „Лаф панаир“. По пътя ще чуете виц, който не помните, виц, който не знаете и виц, който знаете.
Вслушайте се в и рубриката “Ситни, дребни, като камилчета“ – непозната страница от творчеството на старите български автори, сякаш написана днес. В нея ще чуете стихотворение на Райко Алексиев, посветено на „Столичната кал“.

от 18.30 до 19.00 часа
Вашият избор
Поздравителен концерт

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
Директно от зала „България“ – концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Емил Табаков, солистка – Татяна Самуил.
В програмата:
Анатолий Лядов – „Вълшебното езеро“
Сергей Прокофиев – Концерт за цигулка и оркестър № 1
Пьотр Илич Чайковски – Симфония № 4.

от 21.30 до 22.00 часа
Избрано от Златния фонд на БНР
“Бариерата” (100 години от рождението на Павел Вежинов)
Предаването съдържа:
• Размисли на Павел Вежинов за литературата
• Спомен на режисьора Христо Христов за писателя и за филма “Бариерата” по едноименната му повест
• Откъс от интервю с руския артист Инокентий Смоктуновски за филма “Бариерата”, в който той изпълнява една от главните роли
• Павел Вежинов пред ученици от Националната математическа гимназия в София – документален запис
• Фрагмент от романа “Нощем с белите коне” в изпълнение на Стефан Данаилов
• Петър Увалиев за Павел Вежинов
• Откъс от филма “С дъх на бадеми” по едноименната творба
• Павел Вежинов за литературата – съвременен аспект.

от 22.00 до 24.00 часа
На опера в събота
„Бохеми“ от Джакомо Пучини с участието на Рената Тебалди в ролята на Мими. Диригент - Алберто Ереде.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30