Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 17 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Варна
• Разговор с Ламбрин Сотиров - съставител и издател на календарите „Стара Варна” по повод новото 16-о издание за 2015 година. Акцентът този път е представянето на Варна като курортен и пристанищен град, отново чрез избрани снимки от 20-те и 30-те години на XX век.
• Среща с д-р Здравка Владимирова, която представи пред колеги и широката публика нови методи за активиране на собствените възстановителни сили на човешкия организъм и по-специално за стволово-клетъчно хранене и регенерация. Д-р Владимирова е акушер-гинеколог по специалност.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Бразилия

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Севда Симеонова и Радка Алексова

от 6.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• Годишнина от рождението на Петко Славейков - отбелязваме я със записи от Златния фонд на БНР - „Изворът на белоногата”.
• Журналистите Руслан Трад и Георги Тотев разказват за пътуването си в Сирия и Ирак и за направените репортажи по фронтовата линия на кюрдите с Ислямска държава.
• Трудова борса - свободните работни места, обявени от Дирекция „Бюро по труда”, Стара Загора.   
• Гост: правосъдният министър Христо Иванов.
• Концерт на Руслан Мъйнов „Любими руски песни” - интервю с него.
• Журналистът Румен Стоичков представя книгата си „Из стръмнините на България”.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден - практично
• Всеки понеделник - информация от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата - цените на едро на зеленчуци, месни и млечни продукти - Едуард Стойчев, председател на комисията.
• Опасни ли са лимоните, които пазаруваме? - европейски сайтове предупреждават за причините на рязкото падане на цените на лимоните. Обработени ли са с опасното вещество имазалил? И какво да правим - проверка и съвети на представител на БАБХ (Българската агенция по безопасност на храните).
• Храни за настроение - съвет на диетолог.
• „Практично” – извън сценичните занимания на актьора Йосиф Шамлиев.

от 11.00 до 12.00 часа
Жълтата подводница
• Нови продукции:
- Issues Of Life - Features and Remixes на носителя на награда „Грами” Грегъри Портър.
- Partners на неподражаемата певица, актриса, авторка и продуцент Барбра Стрейзънд.
- Aretha Franklin Sings The Great Diva Classics на невероятната Арета Франклин.
• Песни на български поп и рок музиканти.

След новините в 12.00 часа
„Темата на деня в 300 секунди”
Когато не те напуска отговорността да си българин

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• За книгата „Между два града” на Стойчо Младенов.
• За книгата на Людмила Миндова „Тамбос”.
• Разговор с Джон Демос за фотографията като мета-документалистика и преминаването отвъд формата на изображението и на действителността.
• Изложба на Свилен Блажев и Васил Стоев в галерия „Форум”.
• „Максимална степен на болката” - изложба на Моника Попова в галерия „Индустриална 11”.
• Какво се случва: Професор Ивайло Мирчев. „Животът ми в живописта”.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикален момент
Днес ще завъртим музикалните си фантазии около краткия, но най-древен въпрос на човечеството: „Защо?” Много често той или остава без отговор, или просто е риторичен. Обичаме да питаме, но не обичаме да отговаряме... Крием се зад думите, както щраусът заравя глава в пясъка. „Няма недискретни въпроси – отговорите понякога биват такива” - казва Мисис Чивли в „Идеалният съпруг” на Оскар Уайлд. Ами така е! Остава ни единствената утеха, че понякога (някои от нас!) умеят да четат ... между редовете.
А отговора на въпроса „Защо?” ще потърсим заедно с Ани Ленъкс, Нора Джоунс, Франко Корели, Рамон Варгас, Марко Мазини, Георги Станчев, групите „Бийтълс”, „Манхатън Трансфър” и други.

от 15.30 до 16.45 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Познати и непознати
• Толерантността - реч и поведение.
В предаването ще говорим за начините на общуване между мнозинството и различните „различни”, както и за битуващите предразсъдъци. Ще прозвучат различни примери, които ще бъдат коментирани от госта в студиото Кемал Еюп, член на Държавната комисия за защита от дискриминация.
• Грижата за децата в ранна възраст - за значението на семейната среда и превенцията на изоставянето на децата ще разговаряме с Милена Николова, програмен директор „Образование и здраве“ на  Национална мрежа за децата.

от 16.45 до 16.50 часа
Евранет плюс
Какво представляват „Европейските дни на наследството” и как бяха отбелязани те в София през ноември на 2014 година -  интервю с Ерина Кръстева от Музея на София.

 от 16.50 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Светофар, радиоигра

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Магията на камерната песен”. География на песента - Испания с Чечилия Бартоли.
Загадъчният испански колорит, който за чужденеца традиционно е свързан главно с фламенко и китара, е плод на многовековни средиземноморски и европейски влияния: Римската империя като носител на гръцкия идеал, вестготи, ранно християнство, маври и евреи; по-късно - взаимен обмен между испански и неиспански композитори - във и извън Испания - повече от 2-хилядолетна пъстра сплав от влияния и взаимно обогатяване на фона на естествената страст на испанеца да пее и свири. Тя е родила изключително богато, разнообразно и емоционално песенно творчество.
В предаването са включени творби от най-известни представители от това богатство - главно от първата половина на XX столетие: Енрике Гранадос, Мануел де Файя, Фернандо Обрадорс, от Федерико Гарсия Лорка, изпълнени от Чечилия Бартоли, Ели Амелинг Елина Гаранча, Луис Фернандес-Лянеса.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
Как се появи Бърборино

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Само ново
Новините от фолклорния живот, придружени от хубава позната и нова музика.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери - Еврорадио
Два камерни концерта от британски фестивали:
• Концерт от фестивала в Челтнъм с участието на Борис Гилтбург (пиано), Леонард Елсхенбройх (виолончело), Игор Левит (пиано) и Марк Симпсън (кларинет).
В програмата:
- Йоханес Брамс - Кларинетно трио в ла минор, опус 114;
- Йохан Себастиан Бах - Сюита за соло виолончело № 2 в ре минор;
- Сергей Рахманинов - клавирни пиеси.
• Рецитал на пианиста Кристиан Иле Хадланд от фестивала в Бат.
В програмата:
- Франц Шуберт - Четири емпромптюта D. 899;
- Николай Медтнер - Соната - Спомен в ла минор, опус 38 № 1;
- Роберт Шуман - Вариации върху оригинална тема.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц” от Димитър Димов, XI част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Гост: Йордан Георгиев, радиожурналист от студентското радио „Алма Матер”. Поводът е наскоро излязлата негова книга „Без Маски”. Водещ на единственото по рода си театрално предаване, Йордан Георгиев е събрал част от интервютата си в сборник.
• Ще ви запознаем с Петко Славов и неговия дебютен албум „Записки на последния влюбен”.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Спонтанни инвенции
„джазахед! 2014” в Бремен ІІ ч.
- швейцарският Боби МакФерин, Андреас Шерер, когото помните от групата „Хилдегард се учи да лети”, в дуо с перкусиониста Лукас Нигли
- още от контрабасовата рецитация на Чарнет Мофет
- виолистът Гарет Лъби с изключително виртуозно обертоново пеене в пиесата Riomar на тромбониста Нилс Вограм и неговата група Root 70.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30