Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Акустичен пейзаж” или музика и живопис в изкуството

Любен Генов
Снимка: Мариана Маринова
Присъединете се към нас в галерия „Сезони” за едно пътешествие в творчеството на художника Любен Генов. Ето какво пишат изкуствоведи и художници за неговото творчество. През последните години редовното присъствие на негови произведения в почти всички значими изложби му изгради име на един от сериозните автори с оригинален творчески облик – казва Светла Петкова.
Последната поява на Любен Генов бе тази година в галерия „Владимир Димитров - Майстора” в Кюстендил, със заглавие „Импровизации”.
Удълженият му мандат като председател на Съюза на българските художници говори за толерантна, демократична и широко скроена личност, която честно ратува за цялото ни изобразително изкуство.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Киноваканция" в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" за трета поредна година в Бургас. Най-новите български игрални, документални и анимационни  филми ще могат да видят любителите на киното до 16 юни в зала "Тончо Русев" на Дома на Нефтохимика – Бургас.  Обединяващата тема  в тазгодишната селекция е "Силата на волята". Организаторът на събитието Кремена..

публикувано на 15.06.24 в 16:40

"Workshop Еленов‘24" – изкуството на фокус

"Семейно радио" излъчва директно от сцената в кино "Кабана" на фестивала в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов. Участват негови ученици, деца и тийнейджъри от артателиетата, родители и представители на институциите. В продължение на три поредни дни от 11:00 до 15:00 ч. на сцената на Кино "Кабана" се провеждат артработилници..

обновено на 15.06.24 в 14:57
сцена от спектакъла „Онзи, другият Ню Йорк“

Границите на България и животът на българските артисти в Ню Йорк

Като се затопли времето – и това навън, и това вътре в нас, на човек рязко започва да му е тесен градът. Пътува му се. Например за да опознае границите на България, но не тези, за които картата говори, а онези, които сам си рисуваш – в съзнанието, в действията, в мечтите си. Точно така може да навлезе в живота на българските артисти в Ню Йорк,..

публикувано на 15.06.24 в 09:15

Съвременни артисти изследват идеята за съвместния живот

Тази събота вечер, 15 юни, с видеопрожекции в подлеза на Царевец, до Орлов мост в София, започва третото издание на платформата на Института за съвременно изкуство "Суперпозиции".  През 2024 г. то носи мотото "Living Together / Живот заедно" и е курирано от Катя Ангелова и Лукреция Чипители.  Всяка вечер до 22 юни видеата могат да бъдат гледани в..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шесто издание на конкурса "Слави Шкаров" в Русе

Oт 18 до 22 юни Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе е домакин на Националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров". Конкурсът носи името на един от най-талантливите ни театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на русенска сцена повече от 20 години. За втори път конкурсът се провежда в новия формат, въведен..

публикувано на 15.06.24 в 08:55