Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Тайнствените обиталища”: Загадъчният Перперикон

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Мнозина са ходили до Скалния град, останалите - поне са чували за него. Наричат го българския Мачу Пикчу. Повече е известен като светилището: странни форми в скалите, каменни корита и улеи за тракийски ритуали, възлияния с вино, впечатляваща панорама. Колко пласта история, обаче, съхранява Перперикон? Какви тайни крие за Средновековието? Парченца от Христовия кръст? Гробът на Орфей? Докато търсят отговори, на южния склон пред учените „изскочи” поредната загадка: праисторическо жилище! То „отмества” биографията на хълма вече 6 000 години назад във времето. Тогава през кой период е изсечена скалната пътека, по която и днес стъпват туристите? Възможно ли е следващите цивилизации само да са я дооформяли? Какво още има в неизследваната околност? Загадките на Перперикон продължават. А докато сега слушаме проф. Николай Овчаров и доц. д-р Явор Бояджиев, продължават и откритията.




19 ноември



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антарктида – познатата и непозната: 3 епизод – Учените в действие

В третия епизод от поредицата ви разказваме за работата, която нашите учени извършват на ледения континент. В началото доц. Борислав Александров от УАСГ разказва как се подбират хората, които нееднократно е участвал в българските експедиции. Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод – Началото Антарктида – познатата и..

публикувано на 03.09.24 в 14:35
Северен елен

Как спят животните?

Науката не спи, но животните спят по най-причудливи начини. Да си припомним Спящата катерица от "Алиса в страната на чудесата", която не може да реши дали спи, когато диша, или диша, когато спи. Оказва се, че и извън разюзданото въображение на Луис Карол съществуват някои доста чудати животни.   Никола Кереков разказва във "Време за наука" за..

публикувано на 03.09.24 в 13:03

Пепеляшка и изборът на лична парола

Във времето приказките са се доказали като най-надежден и интригуващ начин за предаване на послания през поколенията. Още от най-ранна възраст те ни запознават с различни поведенчески модели, решения и житейски ходове. Къде е общият знаменател между киберсигурността и вълшебните приказки и какво може да ни каже историята на Пепеляшка за..

публикувано на 03.09.24 в 11:29

България е на първо място на олимпиадите по биология

"Повече от 10 години имам честта и удоволствието да се срещам с младите умове на България. Оказва се, че в малка България има много любознателни младежи, които от най-ранна възраст проявяват чисто детско любопитство. Често съм си говорила с нашите олимпийци, че тази любов към природата, биологията и другите науки се заражда от невръстна възраст...

публикувано на 02.09.24 в 09:48
Кварталът Ла Бока

В квартала Ла Бока на Буенос Айрес от всеки балкон маха Марадона

В "Покана за пътуване" излъчихме като сериал разказите на художничката Петя Илиева за петседмичното ѝ пътуване из Куба, Бразилия и Аржентина. Неусетно стигнахме до Игуасу – водопадите, поделени между три държави Бразилия, Аржентина и Парагвай. Разказът ѝ започва от град Фос до Игуасу. Художничката Петя Илиева в имението на Фидел Кастро..

публикувано на 01.09.24 в 12:10