Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианско издание поставя Велико Търново сред най-оригиналните архитектурни творения в света

Снимка: в. "Република"

Италианският ежедневник "Република" постави Велико Търново сред най-хубавите градове в света, построени на отвесни склонове. За изданието те са "архитектурни бижута".

В специална фотосесия под надслов "На островърха планина или отвесно над морето градове съкровища" ежедневникът поставя на първо място Велико Търново, следван от гръцкия манастирски комплекс Метеора, Ронда в Испания, Рокамадур във Франция, италианските Чивита ди Баньореджо, Вернаца, Риомаджоре, Питиляно, португалския Пиодао, в Йемен Вади Даван и Ал Хаджера и др.

Обръща се внимание на факта, че тези градове, построени на труднодостъпни склонове, са израз на контраста между дивата природа и човека, която той иска да подчини на себе си не само с отбранителна цел. Възторгът от тези архитектурни украшения е спонтанен, а обаянието  паметно, е мнението на "Република". Специално за БНР италиански туристи, посетили Велико Търново, споделят, че нашият град е живописен, с уникална идентичност и историческо богатство. С крепостта "Царевец", осветена постоянно поне през лятото, той би станал единствен по рода си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14