Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 13 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с програма “Христо Ботев”
В предаването ще звучат:
• художника и поет Александър Байтошев в разговор на тъмно за втората му поетична книга "Кучета";
• Бистра Величкова, която е "Малка, мръсна и тъжна" за своите разкази;
• първите сингли на Франческа Белмонте;
• поканата на общност "Тайни приятели" да посетим "Музея на любовта" в неделя;
• двамата братя, които рисуват комикси заедно - Сотир и Пенко Гелеви, за съвместната си работа и хилядите идеи, които бръмчат в главите им;
• между хубавите новини и хубавата музика ще чувате по едно стихотворение, прочетено от автора си.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Пъстра фолклорна мозайка от хубава фолклорна музика с изпълненията на любими фолклорни певци и свирачи

от 6.00 до 7.00 часа
Семейно радио: Събота сутрин в...
Разходка из китното село Лещен. Срещи с част от малкото му жители, които дори и на преклонна възраст работят на „хармана” си и са запазили чувството си за хумор. Разкази за създаването и миналото на селото, за трудолюбивите му жители, за обезлюдяването, мечтите и малките радости.

от 7.15 до 7.50 часа
Семейно радио: Радиотеатър за деца
„Храбрият оловен войник“ от Ханс Кристиан Андерсен

от 7.50 до 8.00 часа
Семейно радио: „История на изкуството за деца”
• По следите на черния гарван – замъкът на рода Хуняди.
• Медресето Бу-Инания във Фес, Мароко.

от 8.00 до 9.00 часа
Семейно радио: За здравето
„Сърцето през зимата“ – разговор с доц. Васил Велчев, председател на Дружеството на кардиолозите в България. Акценти: влияние на сезоните и времето, на храната, лекарствата и солта, високо кръвно налягане и пулс, вродени и болестни изменения. И още: стрес и преумора, терапия и инвазивни методи, можем ли и как да щадим сърцето си? Други теми: национална среща на донорски екипи, различията между спешната и неотложната помощ, може ли да поевтинеят лекарствата?

от 9.00 до 10.00 часа
Семейно радио: Alla breve
Ден преди концерта на Los Vivancos ще ви срещнем с братята, които на пресконференцията в института "Сервантес" отправиха покана за един незабравим спектакъл в Зала 1 на НДК, който носи името Aeternum.
Среща с млади изпълнители и желания на слушатели!

oт 10.00 до 12.00 часа
Семейно радио: Моето семейство
• В „Моето семейство“ съвсем на живо ще усетим предсватбената треска на една международна двойка Клем Роу и Вихра Василева, които в неделя ще вдигнат своята луда българо-австралийска сватба, но преди това ще ни разкажат как се стигна до нея.
• „Семейният маршрут“ ще ни отведе във Варна, за да ви запознаем с организаторите на първият социален магазин.
• Разходка из изложбата "Бродирани вълшебства" в сградата на Дом на културата - „Средец“.
• Предколедна покана за премиерата на „Бяла приказка“ от Валери Петров.

от 12.15 до 13.30 часа
Клубът на журналистите
• Защо журналисти получават ултимативни и заплашителни писма от Комисията за финансов надзор със заплахи за административни процедура и подвеждане под наказателна отговорност – коментар на Стояна Георгиева от „Медиапул“ и Асен Йорданов от „Бивол“.
• „Репортери без граници” също коментираха зачестилите случаи и ги нарекоха натиск и сплашване – коментар на Александър Кашъмов.
Икономическият журналист Мирослав Иванов го викат в следствието за коментари в блога му в събота. Пряко по телефона, какви въпроси са му задали.
• Журналистите в България вече отговориха на въпросите на американската организация IREX, която измерва индекса за устойчивост на медиите по света. Какви са отговорите им за политическия натиск и автоцензурата, коментира Петко Георгиев от Промедия – организацията, която у нас провежда изследването.
• Колко книги си купува българинът – едно непредставително проучване от Панаира на книгата.

от 13.30 до 15.00 часа
Кабаре “Фата Моргана”
Поредното издание на единственото в галактиката радиокабаре с последните творби на сатириците Васил Сотиров, Виктор Самуилов, Весел Цанков, Чавдар Шинов, Борис Арнаудов, Тодор Климентов и др. в изпълнение на актьорите Тодор Близнаков, Вели Чаушев, Латинка Петрова, Елена Кънева и Ленко Кънев. Сценарий – Димитър Бежански, редактор Любомир Методиев, музика – Пламен Петров.

от 15.00 до 15.30 часа
Европейски паралели - за музея, за галерията
Музей на модата
Модният подиум и бляскавите ревюта магнетично привличат погледите и на специалисти и на търсещите забавления. Имаше години, в които българските дизайнери и техните модели – и в бутиковото облекло и в конфекцията – допринесоха за утвърждаване на български стил в модата. И за българските таланти в тази област се заговори с уважение в много европейски страни. Дали не време да си имаме и един музей, в който да се представя историята на създаването на българския стил в модата и да си припомним за българските дизайнери от не толкова далечното ни минало...? За това разговаряме с Евгения Живкова, нашият гост в предаването..

от 15.30 до 16.00 часа
Документално студио
Документално студио: 80 години БНР
„Радиото“ – документален сериал, епизод 2: „Преодоляване на разстояния“ от Даниела Манолова и Теодор Иванов

от 16.00 до 16.30 часа
Мултикултурни диалози
Аржентински литературни акценти в Панаира на книгата в НДК. Аржентинската литература и Европа – взаимни влияния. Гост: издателят Таня Петрова.

от 16.30 до 17.00 часа
Часът на думите
Гост :Ана-Мария Гюзелева – актриса, съпруга на Никола Гюзелев

от 17.00 до 17.30 часа
Музика за двама
В предаването ще звучат записи от новия албум на Бари Манилоу My Dream Duets, включващ виртуални дуети с Луис Армстронг, Уитни Хюстън, Дъсти Спрингфийлд, Мерилин Монро и др.

от 17.30 до 18.00 часа
Клуб „Българан“
Тук ще научите кой какво трябва да прави, за да се въведе най-сетне ред в страната.
Отново ще си спомните виц, който не помните, виц, който не знаете и виц, който знаете – и ще получите отговори на някои интересни въпроси.
На „Колелото за летището“ старият лорд, който не се е прибирал у дома цяла година, ще разбере има ли нещо ново в Англия.
На "Лаф панаир" продължават да вървят лаф след лаф.
Колко са умни новите модели автомобили ще научите при „Доктор Спас и неговите пациенти“.
В рубриката "Ситни, дребни, като камилчета" ще чуете „Криза“ в рими от Димчо Дебелянов, писана през 1908 г., но както се досещате, това днес хич не им личи.

от 18.30 до 19.30 часа
Вашият избор
Поздравителен концерт

от 19.30 до 20.00 часа
Избрано от Златния фонд на БНР
Ангел Каралийчев
Предаването съдържа:
• мисли за езика и творчеството, споделени от Ангел Каралийчев, също и спомени за детството му;
• откъси от негови произведения („Пролет”, „Житената питка”, „Паричката”, „Майчина сълза”, “Един чувал тикви”) в изпълнение на Славка Славова, Йорданка Кузманова, Борис Арабов, Симеон Викторов; записите са в широк диапазон – между 1969 и 200 година.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
В памет на Рената Тебалди - операта „Адриана Лекуврьор“ от Франческо Чилеа. Изпълняват солисти, хорът и оркестърът на Римската академия „Санта Чечилия“ с диригент Франко Капуана. В ролите: Рената Тебалди, Джулиета Симионато, Марио Дел Монако, Джулио Фиораванти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30