От песен в песен

неделя
от 12.20 до 14.00 часа
Магазинно предаване с интересни гости и актуални събития в областта на фолклора, в което среща намират старото и новото поколение изпълнители. Запознава аудиторията с новата музика от репертоара на ОНМ на БНР и тази на творци с постижения в жанра. В предаването може да чуете рубриките "Радио блиц", "Фолклорни следи" и да се преборите за награда в "Дума загадка". Всичко това гарнирано с най-доброто от любимата българска народна музика.
Екип: Татяна Робева, Илка Димитрова, Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова, Лина Мачева

Публикации

Хакан Гюнгюр

Хакан Гюнгюр за "Ритъмът на Балканите" и приказката за кануна

Този сезон състава отбелязва 70-годишен юбилей с 4 големи, празнични концерта. На 2 юни в зала "България" бе последният "Ритъмът на Балканите" – най-успешния проект на Радиооркестъра. Осмото издание събра едни от най-колоритните балкански музиканти,..

публикувано на 22.06.23 в 10:48

"Радиото – вратата на моя живот" – историята на Илка Димитрова

Като музикален редактор Илка Димитрова, повече от 30 години, разказва историите на различни фолклорни дейци в ефира на програма "Христо Ботев" на БНР. С изключителен професионализъм, аналитичен музикален речник, безпогрешен усет, знание и опит тя..

публикувано на 02.10.22 в 08:10

Певицата Евелина Христова с нови записи и музикални изненади

Два нови записа предлага певицата Евелина Христова – "Песните са пирински. "Жалай ме, моме Малино" е от репертоара на Костадин Гугов. Чух я преди години в един стар филм на БНТ. Имаше черно-бели кадри и накрая на филма дойде и песента – просто се влюбих..

публикувано на 27.09.22 в 11:05

Захариас Спиридакис за Оркестъра за народна музика в Старата къща и музиката

След двегодишна пауза тази година се състоя "Ритъмът на Балканите" – седмо издание на най-успешния проект на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, който създава и представя музикалното единство на фолклора на Балканите. В проекта..

публикувано на 18.07.22 в 12:26

Димитър Христов за "Копаница-тропаница" и седемстепенното юбилейно меню за следващия творчески сезон

На 27 юни, понеделник, от 20 часа на откритата сцена "Арена София", колодрум Сердика, Оркестърът за народна музика на Българското национално радио ще осъществи концерта "Копаница-тропаница". Кръшни хора ще се вият и всеки е добре дошъл. "Този..

публикувано на 25.06.22 в 17:05

Добрин Панайотов – път, осеян с рози и аплодисменти

Добрин Панайотов е класически музикант от световен ранг. Той е роден в град Шумен. Когато започва да следва, се мести да живее във Варна, а след това заминава да следва в Германия. Любовта към България и българската народна музика, и най-голямата..

публикувано на 10.06.22 в 19:16

Фолклорен блиц с Катя и Пламен Александрови

Те са музикално семейство, което е част от състава на Северняшки ансамбъл в град Плевен. И двете им деца следват музикалната заръка и изкуството става част и от техния живот. Много концерти, много турнета   и любов към народната музика...

публикувано на 24.03.22 в 09:10

Фолклорен радиоблиц със Здравко и Ради Мандаджиеви

Здравко е едно от популярните млади лица на народната музика, а Ради е неговата неизменна дамска сянка. Музиката дава начало на техните отношения, но първата крачка прави Ради. Имат двама прекрасни сина, много приятели и редовно си позволяват да..

публикувано на 13.01.22 в 11:19

Фолклорен блиц представя Елена и Темелко Иванови

Тя е от малкото жени, които свират на гайда. Възпитаник на НУФИ „Широка лъка“, Елена продължава да развива музикалната си кариера, да преподава, да отглежда прекрасните си талантливи деца. Темелко е един от най-изявените български кавалджии, солист..

публикувано на 05.01.22 в 10:38

Фолклорен радиоблиц с Весела Порчева и Виктор Томанов

Музиката събира двама талантливи хора, за да продължат в дует към големите сцени. Весела е ученичка на певицата Радка Алексова, а Виктор е част от квартет „Светоглас“. Двамата пазят красотата на народната музика и следват стъпките на големите..

публикувано на 24.12.21 в 15:19