Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да посрещнем още една Нова година заедно с Виенската филхармония и музиката на фамилия Щраус

| обновено на 31.12.14 в 07:51 { include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Зубин Мета по време на репетиция с Виенската филхармония за предстоящия концерт
Снимка: W. Hedenborg

Директно предаване от Златната зала на „Музикферайн”, Виена на 1 януари, от 12 часа, по програма „Христо Ботев”

Традициите са нещо прекрасно! Независимо дали се придържаме стриктно към тях, или демонстративно ги пренебрегваме, именно те, традициите, внасят онази необходима доза стабилност в живота ни, без която трудно бихме могли да оцелеем. А когато става дума за празници, присъствието им е направо задължително! Представете си само – какво би била Коледата без елха и подаръци, а Новата година – без шампанско и поздравления в дванайсетия час? Не че няма да ги има, но просто няма да е същото! Пък и колко останаха хубавите неща в живота ни, че доброволно да се лишаваме от тях?
В сърцето на Стара Европа отдавна са проумяли тази истина и не само нямат никакво намерение да се отказват от традициите, а напротив – придържат се към тях по възможно най-красивия начин! Всяка година на Първи януари, точно по обед, Виена дава тон на света и той се настройва празнично! Музика, красота и искрящо веселие – два часа и половина, в които хората забравят за граници и различия и искрено вярват, че животът наистина може да бъде по-светъл и по-справедлив!
Започнал през 1939 година като средство за повдигане и утвърждаване на националния дух след анексирането на Австрия от Хитлеристка Германия, с течение на времето Новогодишният концерт на Виенската филхармония някак неусетно се превърна в един от символите на Новата година.
Аз лично не мога да си представя първи януари без музиката на фамилия Щраус и пищно украсената с цветя Златна зала на „Музикферайн”! А и Съдбата пожела така, че вече повече от две десетилетия за мен работата и удоволствието се преплитат по един невероятно вълнуващ начин – от студиото на програма „Христо Ботев” да бъда посредник между онова, което се случва във Виена, и всички вас, които макар да сте си вкъщи, искате да бъдете част от вълшебството! Невероятно е да виждаш и да чуваш как година след година на подиума се сменят различни диригенти, а празничното настроение и съвършенството на оркестъра са неизменни! Сякаш и сега пред очите ми са концертите с легендарните Херберт фон Караян, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Лорин Маазел, Николаус Харнонкур, Рикардо Мути, Марис Янсонс, Жорж Претр, Даниел Баренбойм... Късчета магия от един пъстър музикален калейдоскоп, призван да ориса с добро и красота всички последващи дни от току-що родената година!
За 1 януари 2015 година Виенските филхармоници, които по правило сами избират своя диригент, са поканили един особено любим за тях музикант: индиеца Зубин Мета, едно от най-уважаваните имена в света, почетен диригент на оперните театри в Милано, Виена, Монреал, Лос Анджелис и Ню Йорк. Това е петото участие в Новогодишния концерт на 77-годишния маестро (предишните му изяви бяха през 1990, 1995, 1998 и 2007), което автоматично го нарежда в списъка от големи диригенти, дирижирали този концерт най-често, веднага след Вили Босовски, Клеменс Краус и Лорин Маазел. Но има и още нещо – отношенията между родения в Бомбай Зубен Мета и Виенската филхармония не са просто „професионално сътрудничество”. Както ги определя самият диригент, те са „любовна връзка, продължила повече от 52 години”. Зубин Мета е учил във Виена от 1954 до 1957 г. и твърди, че макар да е израснал с класическата музика, именно тук за първи път е усетил нейния дух. „По онова време си мислех, че ушите ми ще експлодират” – спомня си той – За мен това беше истинско откровение...”
Както винаги, сигналът на Еврорадио ще постави началото на концерта в 12.15 часа българско време. Ние обаче ви каним малко по-рано – точно в 12, за да се настроим празнично с „виенска музика” и да сме готови да не пропуснем нито звук от онова, което ще ни предложат от Златната зала на „Музикферайн”!
Тази година в Новогодишния концерт освен традиционните творби на фамилията Щраус ще звучи още музика от Франц фон Супе и от скандинавския композитор и диригент Ханс Кристиан Лумбю, наричан „Датският Щраус”.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Любовен еликсир“ на Доницети за юбилея на НМА „Проф. Панчо Владигеров“

След грандиозния концерт на 22 май, с който бяха открити Софийските музикални седмици, посветен на 100-годишнината на академията продължиха различните концерти и събития. Изложбата все още може да бъде видяна във фойайетата на зала „България“. Друго събитие, върху което беше акцентирано е постановката на операта „Любовен еликсир“ на Доницети. Тя ще..

публикувано на 24.06.21 в 08:35

„Бъдещо минало“ или как музиката среща пространствата в дебютния албум на Димитър Горчаков

Да преплетеш времето – бъдещето и миналото, да срещнеш няколко стила – джаз, фолклор, класическо музика, да импровизираш, експериментираш и интерактивираш и всичко това в голямото море на музиката – такава е провокацията, която отправя музикантът Димитър Горчаков с новия си албум „Бъдещо минало“. умее да прави умело преплитане между фолклор, джаз,..

публикувано на 23.06.21 в 08:05

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 21.06.21 в 16:05

Запис на концерта „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР

Концертът „Рапсодии“, който радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин изнесоха на сцената на зала „България“ на 18 юни, включва популярни образци, създадени в този жанр от Веселин Стоянов, Клод Дебюси, Ференц Лист, Джордже Енеску и Панчо Владигеров. Солист Кристиян Калоянов, кларинет. Благодарение на Еврорадио, беше излъчен директно не само..

публикувано на 21.06.21 в 15:27
Панчо Владигеров

Радиосимфониците – епизод 2 с „Епизоди“ опус 36 на Владигеров

Във второто издание на рубриката на Марио Ангелов – продуцент на симфоничната музика в БНР, акцентът е върху нови записи на СО на БНР из творчеството на много обичан български класик – Панчо Владигеров. „Фокстрот“ без опус – оригинал за пиано от 1925 г., оркестриран от Милчо Левиев, е първият запис, осъществен от Марк Кадин през 2017 в качеството на..

публикувано на 21.06.21 в 09:15