Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потомка на Михайловски, Макариополски и Петко Тодоров представи роман в САЩ

В центъра на Лос Анджелис, в една от 20-те най-красиви книжарници в света, американското издателство “Харпър Колинс” представи дебютната книга на българката Красимира Зуркова - “Самодива”.

Краси Зуркова е родена в гр. Елена, но от 21 години живее в САЩ. Казва, че е потомка по майчина линия на Петко Тодоров, Стоян Михайловски и Иларион Макариополски. Едва 19-годишна тя пристига в Америка да учи история на изкуството. Мечтае да стане писател от дете, но след като завършва престижния колеж в Принстън по стечение на обстоятелствата учи Право в “Харвард” и работи като юрист в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис. На английски прописва най-напред поезия, но идеята да напише роман я преследва отдавна. Дълго търсен, в един момент сюжетът се оформя в съзнанието й за седмица само. Главната героиня - Теа е българка, действието се развива в Америка, но и в България, българските митове и легендата за Орфей и гръцката митология са умело вплетени в романа…

В книгата всъщност интересното е, че са преплетени няколко жанра. Има любовна история, има мистерии, има малко криминален елемент, има автобиографично. Те се преплитат. Има и конфликт на културите, което е интересно и за американци, и за българи, сподели Зуркова.

Романът “Самодива” на Краси Зуркова има печатно и електронно издание и само за няколко дни привлече вниманието на американския читател и стана едно от 100-те най-търсени заглавия в Амазон, а в социалната мрежа “Good Reads” e едно от най-препоръчваните заглавия. От киноиндустрията вече има проявен интерес за вероятна екранизация на книгата, а преводът на български е почти готов за печат и след 2-3 месеца “Самодива” ще бъде предоставена и на българския читател.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14