Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да защитим сигурността на колетните си пратки

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Многобройните жалби след коледните и новогодишни празници показват, че не знаем как да постъпим, за да сме сигурни, че колетната ни пратка ще пристигне в срок и невредима по предназначение. „Български пощи” са предпочитан спедитор, заради по-ниската цена пред частните международни фирми, но и там не липсват случаи на изчезнали или недоставени навреме колети.
Оказва се, че клиентът трябва да е добре подготвен с информация, особено ако изпраща в чужбина ценна вещ или вещ на по-висока стойност. За разлика от препоръчаните колети, при вещите с обявена стойност трябва да се приложи конкретен документ, доказващ цената или стойността на пратката.
Понякога служителите на „Български пощи” внимателно обясняват разликите, но в случай на натрупване на хора, както е в предпразнични дни, може да се окаже, че сте пропуснали важна подробност.
Затова чуйте разговора с ръководителя на Колетна служба при Централна поща в София Антоанета Стойчева.
Преди това обаче чуйте главния изпълнителен директор на „Български пощи” Деян Дънешки, от когото ще научите още една важна информация. Къде можем да си подадем, само срещу 1,20 лв., данъчната декларация и веднага да получим на ръка входящ номер от НОИ.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпитите след 7 клас: какво всъщност измерват?

Изпитите след 7 клас са важна част от образователната система, но наистина ли те измерват знанията на учениците? Или по-скоро отразяват успехите и провалите на самата система и материалните възможности на родителите? За кого всъщност е полезно Националното външно оценяване (НВО) в сегашния си вид? На тези въпроси отговаря Ирина Манушева, автор на..

обновено на 18.06.24 в 11:26

Показват в изложба религиозното монументално изкуство на Дечко Узунов

В столичната Художествена галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), е открита изложбата "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство". Експозицията, която отбелязва 125 години от рождението на художника, представлява документален визуален разказ, съставен от архивни снимки, подготвителни проекти и творби...

обновено на 18.06.24 в 09:55
Кадър от протеста

Съюзът на българските журналисти в съдебен спор за имот

Защо Съюзът на българските журналисти вече 4 години не може да влезе във владение на собствен имот , даден под наем – разговор в "Нашият ден" със Снежана Тодорова , председател на СБЖ, и с Христо Дионисиев , представител на фирмата наемател. Членовете на СБЖ излязоха на протест, мотивиран от неправомерните действия на фирмата наемател. По..

публикувано на 18.06.24 в 09:26
Дуранкулашкото езеро е в списъка на влажните зони с международно значение.

Снимат филми за влажните зони от Дуранкулак до Казашко

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се обсъжда новият проект "Непознатият рай", който включва пет късометражни филма за влажните зони по северното ни Черноморие – "Езеро Дуранкулак", "Шабла-Езерец", "Казашко" и "Ятата". Филмите ще представят устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони. Свилена Велчева от..

обновено на 18.06.24 в 09:07

Борбите за паметта – тема на новия градски форум на КОЙ

" Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото. "  Тази фраза сме чували безкрайно често, до втръсване. Но няма как да му се отрече на Оруел, уви, прав е. И в този ред на мисли, не са учудващи многобройните спорове за това как трябва да пазим, показваме и осмисляме миналото си. В града конфликтите около..

публикувано на 18.06.24 в 08:55