Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ясен Велчев: Група „Те” е отворена система

Ясен Велчев
Снимка: БГНЕС

Ясен Велчев започва професионалния си път още в началото на 90-те години. До 1999 той е основен двигател на група „Акага” и се изявява като неин пианист, композитор и аранжор в четири последователни албума. В група „Те” е от основаването й през 2000 г. След няколко промени днес формацията е в състав: Ивайло Звездомиров (бас), Стоян Янкулов-Стунджи (ударни), Дарин Василев (китара), Ясен Велчев (кийборди), Преслава Пейчева (вокал).

Нашето място е много трудно в момента. Мястото, в което се намират такива артисти като нас. Защото, ако си артист, който устоява себе си е много трудно за пробиеш в тези условия, в които в момента се намира нашата родна музика и въобще култура. Но трябва всеки един от нас, музикантите да си помисли какво остава след себе си. Аз много малко пъти съм правил компромис с това, което свиря и мисля да не го правя никога.

Музиката със сигурност е един от малкото конвертируеми български продукти. Дали обаче качествената и стойностната българска музика все още е властелин у нас? Ясен Велчев е категоричен в своите оценки. От увлекателния му разказ научаваме за принципите, от които се ръководи, когато създава нови аранжименти, за развитието и успехите на група „Те”, за предстоящите изяви на квинтета.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директно от Метрополитън опера – "Вълшебната флейта"

Съботните радиоматинета на Метрополитън опера за сезон 2022-2023 продължават с изпълнение на "Вълшебната флейта" от Моцарт. В главната роля на Тамино влиза тенорът Лорънс Браунли, за да пресъздаде приключенията на принца по пътя към любовта и истината. Сопраното Ерин Морли е смелата принцеса Памина, която е готова да преодолее всички препятствия. Към тях..

публикувано на 03.06.23 в 08:05

Съдбата на Яворов в музикална драма

Световната премиера на музикалната драма "Стон или трагедията на Яворов" на Националния дворец на културата и Държавна опера - Стара Загора е на 2 юни на сцената на театър "Азарян". Това е най-новото произведение на композитора Любомир Денев. Либретото е на Бойко Илиев, режисьор е Огнян Драганов, а сценографията и костюмите са на Денис Иванов...

публикувано на 02.06.23 в 15:23

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2023 г.

1 юни 3.00 часа – Джон Дауланд (1563-1626), Остави ме да живея в мрака (In Darkness Let Me Dwell). Изпълняват Патрик Тери (контратенор) и Андрей Лебедев (лютня). 3.05 часа – Томас Адес (р.1971), Видима тъмнина (Darkness Visible). 3.12 часа – Фредерик Шопен (1810-1849), Мазурка в Си бемол мажор, оп. 17 № 1. 3.14 часа – Томас Адес (р.1971), Мазурка, оп...

публикувано на 31.05.23 в 16:24

Орландо ди Ласо – първенецът на музикантите

Славата на франко-фламандския композитор Орландо ди Ласо (ок. 1532-1594) през Ренесанса е толкова голяма, че е надмината като че ли единствено от продуктивността му. Автор на над 2000 творби, той е наричан от съвременниците си "първенец на музикантите", а освен това е и забележителен певец, за когото съществуват легенди, че е притежавал толкова..

публикувано на 30.05.23 в 09:40

"Веселите Владигерови" играят на джаз

Трио" Владигерови" е джаз състав в който заедно свирят двама братя и една сестра – Екатерина (пиано), Константин (пиано и кларинет), Александър (тромпет, флюгелхорн). Макар да са носители на огромно музикално наследство и с удоволствие да изпълняват композициите на дядо си Панчо и баща си Александър, тримата често избират да се заиграят с музиката, да..

публикувано на 29.05.23 в 15:36