Жълтата подводница

Истории за преследвачите на мечти

понеделник, от 11.00 до 12.00 часа

На 13 ноември 1968 година е премиерата на филма, създаден по сценария на Ерик Сийгъл и режисиран от Джордж Дънинг „Жълтата подводница”. Анимацията разказва историята на войника Фред, който се среща с музикантите от група „Бийтълс” и пътува на жълтата им подводница до Пепърленд. С песните на великолепния квартет от Ливърпул рисуваните герои прекосяват Морето на времето, Морето на науката, Морето на чудовищата, Морето на нищото..., за да спасят народа на идиличната страна от сините гадняри, които ненавиждат любовта и музиката. Историята съществува отдавна с различен край. Сблъскваме се с нея и днес. Вероятно ще я има и утре. Нашият екип избра да се качи на борда на „Жълтата подводница”.
Мястото, където всеки може да изрази мнението си, да даде идея, да критикува, да стане част от екипажа или просто да се забавлява с разкази на пасажерите.

„Истории за преследвачите на мечти”
Идеята на музикалното предаване „Жълтата подводница - истории за преследвачите на мечти” е да се намери и разкрие музикалното многообразие в класиката и в модерността. Класиката, потърсена в образци от рок, поп, соул, R&B, кънтри и джаз музиката, и в историята на популярната музика. Модерността ще ни съпровожда чрез актуалния саунд (напр. на DJ и на рок музиканти) и чрез стремежа на съвременните музиканти да разкрият утвърдени форми като вълнуващи, развиващи се (напр. на блуса). Ще обръщаме внимание на музиканти от последното поколение, на артисти, които разкриват и развиват музикалните традиции на своите народи, на творби, родени от приятелствата на музиканти от различни поколения, стилове и жанрове или от група съмишленици.
Ще бъдат представяни новите продукции на предпочитани от екипа музиканти и групи.
В подбраната музика ще се търсят разнообразни връзки на тематична, стилистична и друга основа.
Във всяко издание ще се спираме на класиката и модерността в българската поп- и рокмузика. Ще търсим мнението на музиканти и артисти, ще популяризираме новите и ще си припомняме малко позабравените им творби.
Ще се стремим бързо и подробно да запознаваме слушателите и да популяризираме музикалните събития, актуални за периода - концерти, промоции, фестивали и пр. в София, страната и чужбина.
Предаването ще е отворено за мнения и предложения от слушатели, музиканти, журналисти.
Търсената аудитория ще е от хора с интереси и афинитет към музиката, но в същото време ще се стремим да привлечем нови съмишленици.
Рубрики: „Концертна версия”, „Разказано със звуци” и други.
Екип: Цветославия Бахариева, Георги Величков


Публикации

Велека Цанкова

Съвременен джаз с българска лирика

Млада, красива и истински талантлива – това си помислих, когато за първи път чух концертните изпълнения на вокалистката Велека Цанкова. Това се случи през пролетта на 2018 година. Изпълнена с любопитство и с очакване за истинско удоволствие от среща с..

публикувано на 01.04.21 в 10:35

Десет малки истории

„Това е почит към много скъп за мен човек. Заглавието беше вдъхновено от НЕЯ, от симпатичен, неин си израз, фраза, която понякога използва, и която разкрива детската ѝ чистота и невинност. За мене тази фраза е нейната същност. Контрапунктът между пианото,..

публикувано на 15.04.20 в 14:58
Атанас Бояджиев (вдясно) и Кристиян Бояджиев в работна среда, 1985 г.

Размисли

„Хубавата песен е тъжната песен и тук спор няма как да има. Това е което остава, докато продължаваме да сме същества с душа, защото все повече забелязвам, че ние хората придобиваме качества на машини, а машините се очовечават. Аз не знам този процес докога..

публикувано на 30.01.19 в 16:27
Камелия Тодорова

Искреност и красота, облечени в музика

В началото на юли Камелия Тодорова ни подари песента „Красив спомен“. Музиката и текстът са на талантливата Рейчъл Роу – дъщеря на великолепната дама на българската сцена. Искреност и красота, облечени в музика - беше първото ми впечатление от..

публикувано на 22.10.18 в 16:49
Теодосий Спасов

В посока на свободния полет

Концертът ще събере в Първо студио на БНР големия български музикант – кавалджията Теодосий Спасов, и един от най-ярките български джазови музиканти – флейтиста Борислав Ясенов. Съучастници на Теодосий Спасов и Борислав Ясенов ще са Йордан Тоновски – пиано,..

публикувано на 05.06.17 в 13:19

Елла Фицджералд – приказката за Пепеляшка и живот на кралица

Последните няколко години спира да пее. Сякаш трябва да изстрада тези тъмни и неми години на Долната земя, преди да се възнесе към небето. Там където вече са Били, Кармен и Саси. Тя, която е най-популярната и най-обичаната, остава най-дълго долу, за да..

публикувано на 25.04.17 в 09:05
Ясен Велчев

Ясен Велчев: Група „Те” е отворена система

Ясен Велчев започва професионалния си път още в началото на 90-те години. До 1999 той е основен двигател на група „Акага” и се изявява като неин пианист, композитор и аранжор в четири последователни албума. В група „Те” е от основаването й през 2000 г...

публикувано на 05.03.15 в 14:51
Кристиян Бояджиев

Малки истории за Голямата къща

На 25 януари е осемдесетият рожден ден на БНР, на нашето Радио. Това е и поводът да разговаряме с композитора, член на Управителния съвет на Българското национално радио Кристиян Бояджиев. Освен като автор на песни познаваме Кристиян Бояджиев..

публикувано на 19.01.15 в 15:50

Един цял нов инструментален свят – светът на Даниел Трингов и Сифей Уен

Хвала на нейната впечатляващата виртуозност и музикалност – твърдят критиците и почитателите на Сифей Уен. Родом от Шанхай, Китай, Сифей Уен живее от 13-годишна в САЩ. Музикалните си постижения дължи на известената музикална педагожка, професора по..

публикувано на 16.12.14 в 14:29
Таня Мария (вляво) и Цвети Бахариева

Таня Мария: Аз и моя милост

Седемнайстото издание на фестивала в Банско вече е история. Но дълго ще отеква то в спомени и музика. Отдавна не е изненада, че всяка от вечерите в афиша на Банско Джаз фест крие в себе си покана за истинска преживяване с голямото изкуство. Така бе и по..

публикувано на 19.08.14 в 11:35