Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честит рожден ден на Михаил Светлев

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: личен архив

Роден е на 6 март. Притежава великолепно чувство за хумор. Говори забавно, разказите му будят усмивка, а спомените, които пази, могат да запълнят стотици страници. За жалост рядко е пял в България. Защо - ще научите от него. Срещнахме се нарочно, за да донесе от своите записи, осъществени на различни сцени и с различни диригенти и партньори. Поканих го в студиото и неусетно премина един час.
Нашият гост в „Български изпълнители“ ще бъде тенорът Михаил Светлев. В предаването ще чуете само част от неговите спомени, както и няколко записа. Впрочем две от оперите са знакови за кариерата на Михаил Светлев – „Трубадур“ и „Аида“ на Верди - две от гостуванията му на софийска сцена. Дискографията му включва още няколко документални регистрации - „Селска чест“ на Маскани с Виенската държавна опера, „Борис Годунов“ на Мусоргски с Миланската скала, „Симон Боканегра“ на Верди с Нидерландската опера. Участва в интеграла на SONY на операта „Борис Годунов“. „Балкантон“ издава негова дългосвиреща плоча с опери арии, а „Гега Ню“ диск с известни канцонети.
Иначе името на Михаил Светлев може да бъде открито сред имената на видни българи, завършили Софийската духовна семинария. През 1958 г. печели сребърен медал на конкурса Верчели в Италия. Работи в Музикалния театър в София. Получава договор за солист в Пасау, Германия, и след много перипетии успява да замине. След това пее в Мюнхен, Бремен, Дюселдорф и къде ли още не.
Благодарение на чудесния си глас е включен в екипите, поставящи „Борис Годунов“ първо в Милано, после в Лондон, Париж, Вашингтон. „Пишеха, че съм най-добрият Димитрий“ – казва Светлев.
Живее дълги години в Съединените щати, но сега вече е в Германия. Щастлив е със семейството и трите си деца.
Автобиографичният разказ ще ви забавлява, ще ви върне към едни славни времена, ще чуете за срещи с едни от най-известните певци, режисьори и диригенти от края на 20 в.

„Запазих себе си във тоз световен хаос
С много труд получих щастие, радост и признателен аплауз...
И щастлив ме прави мисълта, че на света част от себе си съм дал“

пише Михаил Светлев в малка книга, събрала римуваните му спомени.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит миналогодишният юбилеен сезон в Литовската национална филхармония във Вилнюс. С тази продукция на 5 септември..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25