Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздадоха театралните награди "Икар"

Ежегодните театрални награди "Икар" бяха раздадени в Международния ден на театъра. Отличията се връчват от Съюза на артистите в България.

Марий Росен получи наградата за режисура за "Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени" от Пол Зиндел на Центъра за неформално образование и културна дейност "Алос". Спектакълът донесе и отличие за водеща женска роля на Ани Вълчанова. "Икар" за водеща мъжка роля получи Марин Янев за "Вятърът в тополите" от Жерал Сиблера, на режисьора Владимир Люцканов в Младежкия театър "Николай Бинев". Представлението "Каквато ти ме искаше" от Пирандело на Теди Москов в Народния театър спечели "Икар" за най-добър спектакъл. Постановката беше отличена и за сценографската среда, за декорите на Чавдар Гюзелев, костюмите на Свила Величкова и видеото на Иван Москов. Наградата "Чест и достойнство" получи дългогодишният председател на Съюза на артистите Стефан Илиев, а Специалната награда за цялостно творчество беше връчена на Никола Анастасов. В своето слово той каза: Моят приятел Станислав Стратиев казваше: "Икар" е бил вечната ми мечта, детска мечта - пера, ленени конци и восък, и летиш към Слънцето. Всъщност, най-старата мечта на човека е да лети - мечтата да летиш. Близко съм вече до нея,  сподели големият български актьор Никола Анастасов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14