Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без младите в хоровото изкуство не може

БНР Новини
Детският хор „Бодра песен” при Общински детски комплекс – Шумен с диригент Деница Узунова.
Снимка: Злати Димитров

Тази година, първи в листата на пролетните хорови фестивали у нас се вписаха шуменци. Там от 2 до 5 април се проведоха за 23 път традиционните Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников”, в които участваха общо девет състава (осем български и един от чужбина - Кишинев, Молдова). В три поредни вечери многобройната публика в концертната зала „Проф. Венета Вичева” на Община Шумен аплодира участниците и техните диригенти и открито изрази пристрастията си. А те, общо взето, съвпаднаха с наградите, които бяха раздадени на сцената след заключителния акорд.
В последните години, с много малки изключения, хоровите фестивали в България придобиха конкурсен характер. Дори и тези с дългогодишни традиции, като шуменския, решиха да изведат напред състезателното начало, с цел да откроят най-добрите участници.
Проф. Венета Вичева е инициатор за създаването на Хоровите празници в Шумен през 1971 година и сега, две години след нейната кончина, фондация „Проф. Венета Вичева” с председател Томислав Вичев учреди награда за диригентско майсторство на нейно име, която съвсем заслужено получи хор „Детска китка” от Пловдив с диригент Яна Делирадева. Статуетката връчиха проф. Теодора Павлович и Томислав Вичев, племенник на проф. Вичева. Този състав определено ме впечатли, не само с вокалното си майсторство и разнообразен репертоар, а най-вече с яркото си сценично присъствие, което много рядко наблюдаваме в елегантен и точно дозиран вид на нашите сцени. Хорът-домакин „Бодра песен”, ръководен от Деница Узунова също показа високи умения и бе обявен за европейски посланик на хоровото изкуство - отличие, давано от Европейската хорова федерация към Европейския съюз. То бе връчено от Жан-Пиер ван Авермаат, генерален секретар на федерацията. Балканският хоров форум в лицето на своя президент акад. Емил Янев пък награди шуменските певци за най-добре представил се хор. И още едно отличие - за най-добър диригент и хор от г-н Авермаат, поделено с  Хора на варненските момчета и младежи на Дарина Кроснева.
23-те Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников” отново събраха много гости от страната и чужбина, сред които се открои обаятелната фигура на талантливия словенски диригент и композитор Амброж Чопи. За първи път тук, на шуменска сцена с хора на домакините, той представи цялостно своята творба Missa brevis за хор, пиано и ударни инструменти с участието на Жанета Кацарова (пиано) и Даниела Ламбова и Димитър Димитров (ударни инструменти).
Тазгодишният фестивал имаше специално посвещение, адресирано към 140-годишнината от рождението на патриарха на българската хорова песен Добри Христов. В рамките на събитието се проведе творческа среща на тема „Детското хорово пеене в България и Европа” и представяне на нови нотни сборници.
Цялата пъстра документална картина с музика и интервюта разпределихме в две поредни издания на Cantate Jubilate с водещи Мануела Манчева и Димана Тодорова. Надяваме се, в пълна степен да усетите фестивалния дух, изпълнен с много положителна енергия и вдъхновение.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10