Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 1 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Шумен
• Месец май в Шумен - най-празничният и наситен с национални културни събития.
• Честваме 1150 години от покръстването на българите. На 2 май е традиционният събор в Плиска. Старата столица посреща гости с нов Дворец на буквите и изненади за присъстващите. Очаква се и премиерът Бойко Борисов. За събитията и подготовката - среднощен гост кметът на община Каспичан Милена Недева.
• Престижният международен конкурс "Панчо Владигеров" събира най-добрите пианисти и цигулари в оспорвана надпревара.
• Друмевите театрални празници "Нова българска драма" - заглавия и селекция.
• Забравени досиета на шуменци, участвали във Втората световна война, събира военният отдел в Шумен. Документите ще се дигитализират и така историята на храбреците ще е достъпна.

от 5.00 до 6.00 часа
Музика на народите
Фолклорни песни и мелодии, посветени на пролетта. Музикалната ни разходка започва от Източна Европа – Унгария и Румъния, преминава през Финландия, Швеция, Латвия, Руска Карелия и Русия, за да стигне до Далечния Изток – Китай и Виетнам… навсякъде народите възпяват възраждането на природата.

от 6.00 до 6.55 часа
Българска народна музика
Композиции и изпълнения на Георги Андреев

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• „РадиоСлушател“: по-различното събуждане със слушателски въпроси по актуални теми.
• Преглед на българския и чуждестранен печат.
• „Трудова борса“: свободните работни места в „Бюрото по труда“ в Бургас
• Обзор на седмицата.
„Третият в студиото“: Пепа Цонева за личността на Васил Арнаудов и хоровото изкуство в България.

от 10.00 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Частен случай
Кой ще поеме отговорността за изсичането на дървета в Ботевград?
Частният казус на Сергей Доченко, който живее и работи в Милано.
Гости в студиото: адвокат захари Генов и Борислав Сандов – „Зелените“.
• Актуално от седмицата:
Какви са тенденциите в частното съдебно изпълнение и събираемостта на дълговете за миналата година? Контролът върху частното съдебно изпълнение в България?
Разговор с Тотко Колев – зам.-председател на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители.
• „Съветите на Генов“: адвокат Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси

от 11.00 до 12.00 часа
Маестро, музика
Запис от концерта в НДК на Симфоничният оркестър на БНР с диригент Григор Паликаров и известни български рок музиканти от „Щурците“, БТР, „Сигнал“, „Диана Експрес“, ФСБ, Д2, „Конкурент“, Милена Славова и „Ревю“ – Първа част

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „Книжна борса“ - емоционален и документален разказ за българското книгоиздаване на писателката Весела Люцканова с коментар на литературната критичка Благовеста Касабова.
• „Звездите са мои“ – поетична вечер по случай 80-ия рожден ден на Любомир Левчев – репортаж от НДК.
• Интервю с цигуларя Иво Станков за участието му в журито на конкурс за млади музиканти Whitgift във Великобритания.
• Националната изложба "Български витраж" – класици и съвременници гостува и в Градската художествена галерия на град Стара Загора. Интервю с директора на Художествената галерия Марин Добрев.
• С изложба „История на костюма и модата“ Историческият музей в Правец отбелязва 34-годишнина от откриването на първата си експозиция. Интервю с директорката Татяна Борисова.
• „Книга за уикенда“ с издателката Боряна Джанабетска представяме следващите киноромани на Борис Акунин: „Летящият слон“ и „Децата на луната“

от 14.00 до 15.00 часа
Артефир: Звезден експрес
Навръх любимия „Празник на труда“ – звезден празничен музикален колаж за всички, които все още работят, преизпълнени от трудов ентусиазъм и „им е леко на душата“. Музиката е на звездните композитори: Исак Дунаевски, Родион Шчедрин, Тодор Попов, Франц Лехар, Андрю Лойд Уебър, Джери Рос, Булат Окуджава, Курт Вайл, Чарлз Чаплин и Джордж Гершуин.

от 15.00 до 16.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: И рибар съм, и ловец съм
Врата в полето или...
Наскоро на няколко пъти говорихме за новия проект за ловен закон, който пътува по инстанциите към Народното събрание. През тази седмица ще продължим разговора, защото след като го приемат, ще бъде късно. Ще се опитаме да разберем какви промени се предлагат и какъв ще резултатът от тях. А за това ще ни помага гостът ни Лъчезар Никифоров – депутат, юрист, ловец и затова – познавач на законите.

от 16.00 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: А сега накъде?
Между 1 и 6 май: пъстра палитра от празници, които буквално „преливат” един в друг.
• В Чипровци килимът, който стана част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, вече има свой фестивал. Анюта Борин, директор на Историческия музей в града, за работното време на културните обекти по време на празничните дни.
• Каква е връзката между килимарството и другия основен поминък на района, овцевъдството? И за Гергьовден ще е много интересно – разговор с Анатоли Първанов, кмет на общината.
• В Орешак очакват гости за Международния фестивал на занаятите и изкуствата. Част от приятни изненади разкрива Донка Михайлова, община Троян.
• Къде може да видим археологическата изложба на съкровищата от Лесичово  - разказва Северина Васкова.
• Всяка капка дъжд е жълтица на Гергьовден, но кой пуска дъжда? В света на звездите и облаците, пролетната символика на народната астрономия и метеорология, събрани в изложба, ни води етнографът Ангел Янков от Пловдив.
• 6 май е празникът на град Русе. След дълги години прекъсване отвори врати музеят „Баба Тонка”. Дори преди да сме идвали, сега какво е по-различното научаваме от Николай Ненов, директор на музея.
• 6 май - Ден на Отворените врати в Националния военноисторически музей - София, и филиалите в страната. За различните измерения на героизма - Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей.
• Спортни маршрути: в Стара Загора на стадион „Берое” се открива УЕФА Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Акцент: 19-и национален куклено–театрален фестивал „Михаил Лъкатник”, Ямбол 2015 година – обзор:
• интервюта с наградените участници;
• коментари и анализи от театралните наблюдатели;
• изборът на детското жури;
• изборът на голямото жури.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Царска кръв“ от Светослав Минков

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Поздравителен концерт
В началото на най-пролетния месец можете да чуете фолклорни песни и мелодии, посветени на пролетта. Музикалната ни разходка започва от Източна Европа: Унгария и Румъния, преминава през Финландия, Швеция, Латвия, Руска Карелия и Русия, за да стигне до Далечния Изток – Китай и Виетнам… навсякъде народите възпяват възраждането на природата.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикални вечери
Вечната българска класика – романтичен поглед“
В програмата:
Панчо Владигеров - Соната за цигулка и пиано опус 1
Веселин Стоянов – Струнен квартет № 3 „Фригийски“
Димитър Ненов – Балада за оркестър и пиано – Концертанте № 2
Любомир Пипков – Концерт за пиано и оркестър.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Дамян Дамянов

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• "Варварска почит" – първата стихосбирка на Ивайло Динев. Антоний Димов казва за нея: „Това е книга, разкъсвана между цивилизацията и варварството, между лирическото и епическото, между Дионисиевото и Аполоновото начало, отдадена на антиномиите, на контрастите и противоречията“.
• КиноАларма.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Български изпълнители
Спомен за Пенка Дилова – мецосопран, солистка на Русенската опера




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 35 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Почти изцяло сме на концертна вълна, от пет локации: откритието ни от 2006 Силвия Перес в Общественото радио на САЩ. Два различни записа на "кръстника" ни Хорхе Пардо:..

публикувано на 20.10.24 в 08:15

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "1984" от Джордж Оруел от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10