Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Линда Ауанис

"Добре дошли в българското училище" – кампания за деца бежанци

„Децата на бежанците са тези, които най-бързо научават езика, първи откриват приятели, най-лесно успяват да се адаптират в новата среда и да открият своето пълноценно място в обществото ни. Това е възможно само тогава, когато те посещават..

публикувано на 23.09.20 в 14:12

Sofia Art Week е отворена платформа за съвременни артисти

Тече третото издание на Sofia Art Week под името Swan Song или Лебедова песен. Фестивалът е по идея на Войн де Войн и Лизет Смит – събитие с нулев бюджет, организирано в бурни времена, призоваващо за незабавни действия и незабавно изказване, нещо..

публикувано на 23.09.20 в 13:08
Проф. д-р Боян Добрев

Да помним бележитите българи дори в метрото – мисията на публичното изкуство

Софиянци и гостите на столицата от две седмици ползват и третата линия на метрото. На две от новите метростанции – „Красно село – бул. Цар Борис III“ и „НДК – II“ се радват и на стенописи с бележити българи. На метростанция „НДК – II“ творбата е посветена..

обновено на 09.09.20 в 13:00

На 5 и 6 септември чистим любимите си кътчета

Recover green е инициатива на представителството у нас на най-голямата световна компания за храни и напитки, фондациите „Art against plastic“ и „Зелени мотиви“, и Националния младежки форум. Идеята на кампанията е да насърчи отговорното отношение към..

публикувано на 04.09.20 в 09:55
Европейският форум Алпбах

Членките на ЕС научиха основния урок от пандемията – заедно сме по-силни

Ежегодният Европейският форум се провежда за 75-и път в австрийското градче Алпбах. Участниците в него обсъждат актуални въпроси на нашето време, международни ръководители от всички сектори на обществото влизат в диалог със заинтересована публика и..

публикувано на 27.08.20 в 09:10

75-ото издание на Европейския форум Алпбах тече онлайн

През 2020 г. Европейският форум Алпбах ( European Forum Alpbach ) отбелязва 75-ата си годишнина, но трябваше да бъде създаден отново. За първи път Форумът е онлайн с десетки сесии, студия, мрежи и салони. От 23 август до 3 септември хиляди участници от..

публикувано на 25.08.20 в 18:09

Street Food & Music Festival 2020 с неустоима програма във Варна

След изданията си в Пловдив – в края на юли, и в Бургас – на 5 и 6 август, Street Food & Music Festival отива във Варна. От 26 до 30 август в Морската градина на Варна за пореден път ще се настани един вкусен и атрактивен фестивал – Street Food..

публикувано на 25.08.20 в 12:38
Басеку Куяте (Мали) на организирания от „Аларма“ фестивал „АфроВизия“ (2019 г.)

Още Африка в „Най-доброто от Аларма“ в последната седмица на август

След изключително добре приетата от слушателите  „Африканска седмица“  в августовската серия на вечерната линия за култура на програма „Христо Ботев“  „Аларма“ , която свързахме и с честването на Деня на Африка у нас ( тази година – по разбираеми причини..

публикувано на 24.08.20 в 21:22
Виктор Велчев, Адама Дамбеле и Аруна Дамбеле

Африканска седмица в „Най-доброто от Аларма“

Тази година, тази особена година, в която сякаш всички дати са разместени, и Световният ден на Африка (поне в София) няма да се чества на 25 май, когато се пада официално, а на 22 август. Това, разбира се, е само формален повод в августовската серия..

публикувано на 17.08.20 в 16:41
Третият албум на Nocktern излиза днес и ще прозвучи първо в „Аларма“

„Аларма“ през втората августовска седмица

Традиционната августовска серия „Най-доброто от „Аларма“ и „Аларма Пънк Джаз“ 2019/2020“ продължава и през тази седмица (10-14 август) по програма „Христо Ботев“ в обичайното време на предаването (21.30 – 23.00 часа) в делничните дни със следната..

публикувано на 10.08.20 в 16:02