Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Тapi Project – Йогендра Санияуала, Гoурав Кападия, Суати Минакши и Бижу Намбияр (от ляво надясно)

Уикенд с квартета Tapi Project от Индия в Пловдив и в София

Кой казва, че лятото е само черноморски сезон? Tapi Project , ърбън-инди-фолк феноменът на Сурат (щата Гуджарат), отново е на турне в Европа. За четвърти път в кариерата си и за първи път след пандемията. Започнаха европейската си обиколка като..

публикувано на 04.08.22 в 15:16

За различните видове хумор

Хуморът играе важна роля във всички видове взаимоотношения и може да бъде ефективен инструмент за установяване на връзка между хората, да служи за поддържане на емоция и да помогне за разрешаване на конфликти и разногласия и не на последно място, да ни..

публикувано на 02.08.22 в 12:35
д-р Даниела Савова

Донорството на яйцеклетки – една кауза в името на живота

Повечето жени забременяват и имат дете по естествен път, но за съжаление в динамичното и стресово време, в което живеем, все повече хора срещат проблеми и прибягват до помощта на репродуктивната медицина. При някои жени забременяването и раждането са..

публикувано на 01.08.22 в 14:09

Гражданският сектор настоява за промени в политиките и практиките за работа с деца със специални нужди

Фондация "Карин дом" проведе кръгла маса: "Адресиране на препоръки за промяна на политики за приобщаващо образование", на която бяха отправени конкретни предложения и препоръки в подкрепа на децата със специални нужди и тяхното образование. В..

публикувано на 27.07.22 в 08:20
Баня

Архитектурно наследство и граждански мобилизации

Минералните бани в България, след няколко десетилетия на постепенно заглъхващи функции, днес отново са обект на обществени дебати, но и на конкуриращи се интереси. Голяма част от банските постройки – недвижими културни ценности – са в аварийно състояние,..

публикувано на 26.07.22 в 14:24
Николай Илчевски

Николай Илчевски: Знанията трябва да се споделят

Никой след Йовков, Чудомир и Елин Пелин не е обръщал такова внимание на българското село и не е разказвал с такава любов за него и хората, както Николай Илчевски, казват експертите. През 1992 г излиза първата му книга "Десет приказки, които разтърсиха..

публикувано на 21.07.22 в 17:05
Илияна Кънчева

Илияна Кънчева се вдъхнови от безлюдния Слънчев бряг и го запечата в 60 фотоса в "Извън сезона"

Визуалният артист Илияна Кънчева събра изгледи от Слънчев бряг, снимани в отсъствието на туристи. Курортът е изоставен и безлюден във фотокнигата ѝ "Извън сезона". Представянето на изданието беше само в един ден, придружено от видеоинсталация, на която..

публикувано на 19.07.22 в 09:05

Има ли прераждане

Има ли прераждане, или какво се случва с душата след смъртта? Във всяка религия ли може да намерим истината? Това са въпросите, на които търси отговор новата книга на богослова Илия Т. Маринов, озаглавена "Прераждането на душата. Православен отговор"...

публикувано на 18.07.22 в 08:10

Ищван Буш, един унгарец в България и неговите тайни познати

Ищван Буш е млад унгарец, който от близо 10 години живее в България, работи като финансист и обучител във IT сферата и междувременно създава и свой подкаст, наречен "Тайни познати". Подкастът "Тайни познати" дава възможност на хората около нас да..

публикувано на 17.07.22 в 12:05
Сметище за електронни отпадъци в Агбогблоши, Гана, 2014.

Изследвания на освобождаването от ненужното

Темата за боклука през изминалите няколко десетилетия присъства все по-често в обществения дебат. Доскоро незабележима част от ритуалите, свързани с поддържането на дома, свободен от ненужното, боклукът днес се оказва проекция на сложни процеси отвъд..

публикувано на 12.07.22 в 14:51