Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Нева Мичева на фона на асоциална дистанция в Staatsoper в Берлин

„Говори с Нева“, „Маслини“-те на Керет и други карантинни истории

Тази седмица литературната онлайн рубрика „Още от Аларма“ на сайта на програма „Христо Ботев“ стъпва върху реално осъществено предаване от разгара на извънредното положение (април 2020 г.) – предаване от типа, станал изключително функционален (а и..

публикувано на 27.05.20 в 18:25

В Гърция на плаж – може, на заведение в града – още не

От 16 май Гърция отвори повече от 500 плажа в страната при строги мерки за безопасност, някои от които доста нелогични. Ето как изглеждат някои забрани и заповеди на плажа: - 4 метра разстояние от чадър до чадър; - максимум 2 шезлонга на чадър, които са..

публикувано на 20.05.20 в 09:16
Колоната на чумата на ул. „Грабен”, в центъра на Виена, е барокова скулптурна композиция, посветена на Светата Троица. Издигната е през 1693 г.

Епидемии е имало и ще има, но човечеството винаги оцелява

Паниката и епидемиите са вечни и преминават през вековете. Болести и зарази върлуват по земята отпреди Христа. Епидемии е имало и ще има, но човечеството винаги оцелява. Как след катастрофите се раждат новите шансове? Димитър Атанасов прави..

публикувано на 19.05.20 в 10:35
Д-р Веселин Тенев

Ембиънт и психично здраве по време на пандемия с д-р Веселин Тенев

„Тревожни журналисти правят интервюта с тревожни хора“… Звучи като песен на група от времето на „Мъртви поети“, нали? Ама кой ще да е предполагал по време на златните години на българския даркуейв, че ще доживеем такива точно тъмни времена? Думите са част..

публикувано на 18.05.20 в 18:35
Кадър от филма

"Гьолът", в който киснем всички

Някои филми се познават дори по стопкадрите във фестивалните каталози. Още преди да изгледам документалния филм на Христиана Райкова "Гьолът", съм сигурна, че ще ми хареса. Смайваща палитра от маслени сини и сиви цветове, безкрайни хоризонти, гротескни..

публикувано на 16.05.20 в 12:20
Теодосий Спасов и Влатко Стефановски

Теодосий Спасов и Влатко Стефановски – записи от Габрово, Русе и Камен бряг

Четвъртата част от карантинната серия неизлъчвани досега концерти от фестивала „Жълтите павета“ съвпадна с края на извънредното положение и с началото на по-облекчената му форма. Тъй като обаче за концерти в зали е още рано да се говори, тези петъчни..

публикувано на 15.05.20 в 18:05
Иво Димчев по радиото

Домашните концерти на Иво Димчев се възобновяват

Чест и радост за нашето предаване е, че именно докато течеше изданието ни, посветено на тези над 50 безплатни концерта по домовете, които Иво Димчев изнесе през последния месец, той реши да обяви на фейсбук страницата си (с главни букви) „ЩЕ ГИ ПРОДЪЛЖА“...

публикувано на 15.05.20 в 14:15
Tamikrest с Османи Аг Моса в центъра.

Номадско пътешествие с новия албум на туарегите Tamikrest

Както неведнъж съм настоявал (напоследък отново покрай актуалните проекти на Ахмед Аг Каеди и Азиза Брахем), африканските ритми винаги са били бъдещата световна мания. Бъдеща, но не скорошна. А новите девет изпълнения в актуалния албум Tamotait на..

публикувано на 09.05.20 в 17:25
Хаиг Язджиян

Хаиг Язджиян на „Жълтите павета“ – документални и концертни записи

Трета поредна седмица в предаванията на програма „Христо Ботев“ „Аларма“ (петък, 8 май, от 21.30 до 23.00 ч.) и „Мултикултурни диалози“ (събота, 9 май, от 15.00 до 15.30 ч.) ще звучат неизлъчвани досега записи от габровското издание на джаз фестивала..

публикувано на 08.05.20 в 18:05
Ким Тхуи, фотограф: Беноа Льовак

Ким Тхуи и литературата, витаеща във въздуха

Дори днес, десетилетие след излизането на първия ѝ роман „Ру“ (изключително добре приет и от читателите, и от критиката), виетнамско-канадската писателка Ким Тхуи продължава самоиронично да твърди, че нищо не разбира от литература и че е попаднала в..

публикувано на 07.05.20 в 17:20