Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Зорница Гъркова

„Те никога не казват“: Зорница Гъркова гостува в „Аларма“

„Те никога не казват“ на Зорница Гъркова започва със слухово напипване на гаснещата действителност и приключва с отсъствия, които никога не свършват (тук нарочно поставям тази дълга скоба, за да спазя литературната, граматическата, а и вселенската логика на..

публикувано на 27.01.20 в 11:10

„Мъжът, жената и помежду им“ като граница на телесното

Петте сайтспесифик произведения на Валентина Шарра, разпръснати между скулптурите от постоянната експозиция на Галерия „Васка Емануилова“, се заиграват с темите за мекотата и твърдостта, силното и крехкото, плътта и камъка.  Половете са две..

публикувано на 26.01.20 в 11:30

Танцуващият по въжето Хомо Луденс

За художника Онник Каранфилян може да се пише и говори – и лесно, и трудно. Особена птица, истински артист, изключителен график в областта на офорта, търсещ винаги нови територии, той наистина сега показва цялата си сила след 30 години в..

публикувано на 25.01.20 в 10:15
Иван Стоянов / Анджелика Съмър

Анджелика Съмър и неговата/нейната постмодерна колекция от самоличности

Започва живота си като Иван. Става популярен като Питър. Пее като Анджелика. Един артист, който обича ярките цветове и свободно сменя костюмите, но се притеснява за оцеляването си в София, разказва за музиката, поезията и постмодерната си колекция от..

публикувано на 24.01.20 в 12:15
Васил Горанов (в ролята на детето) и Цветан Цветанов в подготовка на предаване за програма „Христо Ботев“.

Филмът „Кораба(ът) Слънчоглед 3“ с премиера в кино „Люмиер“ тази вечер

Помните ли „Кораба Слънчоглед“? Ако сте гледали разтърсващата история на Иван Гог и неговите ГМО-лъвове-слънчогледи и картини-соларни панели или пък знаете ( от киното или от собствен опит ), че ако човек не може да спаси всички животни по света, то може..

публикувано на 23.01.20 в 17:43
Автопортрет на Светослав Рьорих

За творчеството на Светослав Рьорих

Да намерим хармония в живота, длъжни сме да искаме и да я приложим, но най-доброто, което можем да направим , е да станем по-добри хора. Мен често ме питат, как се прави това, по какъв начин, по какъв път да се тръгне , за да се..

публикувано на 23.01.20 в 10:09

New Candys: Венециански ъндърграунд в Пловдив и София

За фестивалите „ Аларма Пънк Джаз “ на БНР и “ Electric Orpheus ” новата 2020 г. започва на 21-22 януари, когато двата екипа – на „ Аларма “ и на Сдружение „ Общо бъдеще “ – обединяват сили за концертите от българската отсечка на зимното..

публикувано на 17.01.20 в 18:25

Топлият пращящ звук на аудиокасетите – интервю с Михал Фундович

Михал Фундович е издател на алтернативна електронна музика и експериментален диджей. На 16 януари той идва в София по покана на Amek Collective , за да представи своя бутиков лейбъл за аудиокасети Czaszka Records . Всичко за неговите дейности в..

публикувано на 15.01.20 в 16:59

Приказки от високосната година с Иглика Дионисиева

Авторските приказки на Иглика Дионисиева са едновременно монументални и крехки. В тях често липсва жадуваният катарзис и след последната дума остават отворени врати, които понякога са рани. Това са приказки за вземането, за даването, за..

публикувано на 07.01.20 в 17:05
Митко Таралежков и Никола Бошнаков

Митко Таралежков и Никола Бошнаков в „Аларма“: този път съвсем не наужким

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио поднася извиненията си на хилядите почитатели на музиката на Митко Таралежков, които вчера не чуха планираната радио-премиера на дългоочаквания му дебютен албум „Няма смисъл…“. Поради..

публикувано на 03.01.20 в 14:57