Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Пожелаваме си добри времена с тесте карти

Творческа агенция създаде безплатни карти с различни идеи, подобряващи настроението и ежедневието ни. Под мотото „Играй с доброто и продължи напред през 2021 г.“ картите мотивират хората да живеят по-здравословно, да бъдат по-усмихнати и по-добри..

публикувано на 10.01.21 в 11:15
 Мария Коса и Виктор Велчев

AfriKaia – първият Африкански културен център у нас

Центърът за африканска култура и изкуства AfriKaia в София, чието официално откриване предстои до седмици, е стара мечта на един млад човек – преподавателката по африкански танци Мария Коса ( израснала в Сребърна, но с корени от Мозамбик ). В проекта..

публикувано на 06.01.21 в 19:49

„В процес“ на Никола Стоянов показва свят на разпадане в „КО-ОП“

Фотографската изложба на Никола Стоянов „В процес“ показва паралелния свят на разпадащи се обекти, които се откриват в ежедневието. Тя се открива на 6 януари от 17 часа . Фотосите са уловили процесите на изграждане и разпадане – табели, решетки,..

публикувано на 06.01.21 в 08:05

Росен Марковски специален гост на „Аларма“

Специален гост в „Аларма“ довечера (5 януари от 21.30 часа) в навечерието на рождения си е художникът Росен Марковски. Един разговор за изкуството без граници, за Италия и България, за музиката, за летата и зимите, за първата си книга. Ще слушаме и негова..

публикувано на 05.01.21 в 14:32

Подкрепете деца с увреждания и семейства в риск в Русе, Бяла и Павликени

Чрез коледни дарове директно помагате на дете, живеещо в резидентни къщички в Русе и в Бяла или дарявате за семейство в риск. „Коледен Дар“ е благотворителната кампания на сдружение „Еквилибриум“ . То се грижи за 56 деца в 5 центъра за..

публикувано на 23.12.20 в 12:54
Теодосий Спасов (вляво) и Цветан Цветанов в предаването Eclectic Mansarda на Рамадан Теписи в Скопие

Седмица на добросъседството

Покрай разгорелите се наново тази есен и недобросъвестно подклаждани взаимни нападки по политическа, етноложка, (нео)антична и (нео)фашистка линия между България и Северна Македония ( не само на държавническо и академично, но и на чисто човешко, без това..

публикувано на 20.12.20 в 17:55
Илияна Лазарова

Популярни личности в кампания за ограничаване на еднократната пластмаса

В пробите на известни българи бяха открити следи от 17 вида фталати и феноли, а количествата на моноетил фталат и метилпарабен се оказаха с най-високи стойности сред проби в пет европейски държави. Инициативата „Пластмаса в тялото“ изследва..

обновено на 16.12.20 в 11:29
Тодора Радева, програмен директор на Софийския международен литературен фестивал

Софийският международен литературен фестивал започва днес. На нов ред

Тази година, както вече знаете, подобно на много големи международни събития и Софийският литературен фестивал (10-13 декември 2020 г.) ще се проведе онлайн. Поканените автори ще се включват пряко от съответния град, страна, континент, където..

публикувано на 10.12.20 в 18:13

Политици поеха ангажимент към забраната на фермите за ценни кожи у нас

В петък (27 ноември) се отбеляза Световният петък без ценни кожи. Той съвпада с Черния петък неслучайно – на този ден стотици хиляди продукти с ценни кожи стигнаха до потребителите. Много хора допринесоха за жестокостта към животните във..

публикувано на 03.12.20 в 08:35

„Това е война“ – в Полша защитават правото на жените да правят аборт

От 22 октомври Полша протестира.  Демонстрациите събраха в кулминационния момент около 500 хиляди души в 500 града в цялата страна, а във Варшава – около 100 хиляди.  В страната се правят ежегодно около 100 000 аборта, от които по малко от 1% са легални...

публикувано на 26.11.20 в 08:10