Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Мария Гетова и нейните поетични търсения из лабиринтите на съзнанието

Ето какво пише Георги П. Павлов за дебютната книга на Мария Гетова "Полуразпад": "Някой се лута в поезията на Мария Гетова. Насред спомени, импресии, травми и духове, авторката се сдържа от това да ни издаде прекалено много за субекта на действието. В..

публикувано на 15.09.23 в 08:15
Николай Мареков в „Аларма“

На грешното място по грешното време

"Пътуващият цирк" , както го нарича основателят и генерален директор на Wrong Fest Николай Мареков, отново е в града (след 3-годишно заточение в Пловдив)! За 11-ото си "юбилейно" издание ( отново го цитираме от интервю за БНР от 2021 г., когато..

публикувано на 14.09.23 в 18:32

Литературно четене срещу агресията над жени

Ето какво пише писателката и организаторката на събитието Бистра Величкова: "Във връзка със зачестилите посегателства над жени от страна на техните партньори, съпрузи у нас, брутални зверства физически и психически, които са недопустими в едно нормално,..

публикувано на 14.09.23 в 16:05

Що е то детска мъдрост и какви са различните ѝ аспекти?

Дни преди началото на учебната година ви срещаме с Юлия Йорданова-Панчева, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", която е и съставител на новоизлезлия сборник "Детската мъдрост". Статиите включени в сборника имат теоретичен и приложен характер и..

публикувано на 14.09.23 в 08:05
Евелина Ван Менсел

За смисъла и каузата на социалното предприемачество

Напоследък темата за социалното предприемачество придобива все по-голяма актуалност. За социалното предприемачество има много определения, като например, че това е различен начин на икономическа активност, комбинация от находчивостта на бизнеса със..

публикувано на 06.09.23 в 12:18

Рианти Нур Айни – една индонезийка в България

Срещаме ви с Рианти Нур Айни (Яти), индонезийка родом от остров Ява, която вече от 30 години живее у нас и се занимава с индонезийска кухня. Позитивна и лъчезарна Яти, идва в България през далечната 1993 година и си поставя за цел да покаже..

публикувано на 05.09.23 в 09:15
Творческа база НГПИ „Тревненска школа“

Щастливият тактилен Симпозиум "Форма – 2023" завърши

Симпозиум "Форма – 2023 " събра в творческата база на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" артисти от цяла България. Към тях, ден преди изложбата в галерия "Гъбенски" на Националния дарителски фонд "13 века България", с която..

публикувано на 04.09.23 в 10:55
Ерик Валенчич

Горещите точки на света през погледа на ангажираната журналистика

Ерик Валенчич е независим журналист, военен репортер и един от най-добрите познавачи на Близкия изток. Като репортер той вече е рискувал живота си в Ирак, Сирия, Палестина, Египет, Либия, Судан, Афганистан…  Занимава с международна политическа..

публикувано на 02.08.23 в 17:15

Повече за йогата и как може да бъде практикувана от деца

Йога е науката, която води по пътя на опознаване на човешката същност и целта ѝ е достигане до чистото съзнание, покоя и блаженството в нас. Йога ни разкрива скритите закони, които управляват ума, и ни дава средство да се справяме с емоции...

публикувано на 02.08.23 в 09:15
Социална тревожност - снимката е илюстративна.

Социалната тревожност - същност, причини, терапия

Социалната тревожност е свързана с очаквани в бъдещето неприятни преживявания и събития и се преживява с чувство за напрежение и поведение на отбягване. Хората със социална тревожност се страхуват от излагане, посрамване, унижение и..

публикувано на 19.07.23 в 15:25