Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Здравко Минчев

Майсторът плъстар Здравко Минчев открива изложба в Пловдив

Самостоятелната изложба на Здравко Минчев „Трансформации“ се открива днес (16 юли) в 18.30 ч. в Ръкоделницата в квартал „Капана“ в Пловдив. В нея авторът представя приложно и съвременно изкуство, създадено чрез техниката плъстене на вълна. В..

публикувано на 16.07.21 в 17:11
Директорът на Бургаския международен филмов фестивал - Емил Ованесов на гости в „Заедно след полунощ“

Бургаският международен филмов фестивал се открива днес

Шестото издание на този ценителски форум на съвременното кино ще се проведе в рамките на осем дни (от 16 до 23 юли) и включва филми от Колумбия, Индия, Иран, Сърбия, Испания, Турция, Австрия, Швейцария, Белгия и България. Прожекциите ще са на..

публикувано на 16.07.21 в 16:00
Антон Стайков и Свобода Цекова

„Отвъд картините“: финален (радио)тур с Антон Стайков и Свобода Цекова

Малко след откриването на изложбата, посветена на живота и творчеството на Борис и Славка Деневи (в края на май), Зорница Христова написа, че тази изложба се усеща като литература, „като разказ, като читателско преживяване“ . А ние можем да отидем и още..

публикувано на 12.07.21 в 17:58

Водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени

Водата, енергията и климатичните промени са взаимосвързани. Водата е ключов ресурс за производството на електроенергия, а при изгарянето на изкопаеми горива в атмосферата се отделя въглероден диоксид, чийто парников ефект предизвиква климатични промени и..

обновено на 11.07.21 в 18:57

Паяжината на психическия тормоз

Боряна Григорова е сред хората, доказали с личен пример волята си за живот и силата да надмогнеш страховете си, за да започнеш да живееш осъзнато и хармонично със себе си и с околния свят. Труден и болезнено изтощителен етап на осъзнаване и съумяване..

публикувано на 07.07.21 в 10:30
Корабът „Искатель“

Проф. Пимпирев: Българската наука навлиза в Световния океан

България купи военен научноизследователски кораб, след като беше одобрено предложението на кипърска компания – единствения участник в обществената поръчка за нов кораб на Военноморското училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. 1 190 970 лв. е сумата,..

публикувано на 03.07.21 в 09:15

Списание „Подслон“ – психичното здраве през призмата на литературата и изкуствата

„Всички хора са малко или много душевноболни, т.е. няма човек, който в определен момент или в някои отношения да покрива всички стандарти на перфектното душевно здраве. В нито един конкретен случай не става въпрос за абсолютно здраве или обратното, а за..

публикувано на 28.06.21 в 17:30
Ася Чанева и Краси Георгиев

Очаквайте в „Аларма“ на 22 юни Краси Георгиев

На пръв поглед той не е нищо особено – изглежда като повечето мъже над 40 години, които поддържат тялото си в най-добра форма, без да го подлагат на химически субстанции. Обикновените мъже ходят, той тича , повечето от нас вървят по-бавно или..

обновено на 22.06.21 в 16:36

Един художник в дивото

Крум Балджийски, по известен като KROM BAGELSKY, е роден в Ихтиман. Завършил е „Дърворезба“ в НГПИ „Тревненска школа“ и „Скулптура“ във ВТУ, живее повече от 10 години в Лондон. Последната година и половина прекарва изолацията заради Covid-19 в България...

публикувано на 18.06.21 в 08:35
Дилян Палаузов

Какво е принудителен труд, възникнал при обработката на спам в онлайн среда

Какво е принудителен труд, възникнал при обработката на спам в онлайн среда, как да се справим с него? Дилян Палаузов е IT специалист, внедрил безвъзмездно софтуер за електронна поща за организация от неправителствения сектор, която работи на..

публикувано на 17.06.21 в 17:00