Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 21 юли

Програмата за деня

от 0.15 до 01.30 часа
Запазена марка „Радиотеатър“ – „Комедия“
“Професията на госпожа Уорън” от Бърнард Шоу

от 1.30 до 3.00 часа
Концерт
Изпълнения на джаз музиканти от страните на Балканите (Югоизточна Европа). Концертът включва творби на Влатко Стефановски, Мирослав Тадич, Боян Зулфикарпашич и др.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционни песни от Канада

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Галина Дурмушлийска, Кайчо Каменов, Добра Савова, Лили Галевска, Костадин Гугов и други
 
от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• „РадиоУлица“: по-различното събуждане със слушателски интерпретации на тема „Улицата“.
• „Публицистика“: Климатични промени и екотакси за автомобилите втора употреба – с участието на представител на Международната климатична фондация и Асоциацията на вносителите на автомобили втора употреба.
• „Златен фонд“: Радой Ралин.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден - практично
• Какви са общите условия и изисквания за участие в летните студентски бригади в чужбина? Отговор на слушателски въпрос.
• Как ученици от горен курс могат да кандидатстват през 2016/2017 година в международни програми за културен обмен и защо да станем приемно семейство? Разговор с Михаела Мицева, координатор на „Младежи за разбирателство“ в България.
• Лесно е: да си направим домашна паста за зъби.

от 11.00 до 12.00 часа
Седем в единайсет
Класация за българска песен

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Когато виновни няма

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• 13-а Лятна театрална академия за деца в Широка лъка и Смолян през погледа на театроведа Богдана Костуркова.
• Млади доброволци от цяла Европа помагат в археологическите разкопки на старата столица Велики Преслав по европроект, съфинансиран по програма" Еразъм + ". Разговор с Пепа Велева, ръководител на проекта.
• Гостува ни Илиана Илиева, лауреат на тазгодишния национален поетичен конкурс „Златен Пегас”.
• Премиера на романа "Дъщерите на женомразеца” от Весела Лулова Цалова.
• Литературният наблюдател Гергана Рачева за сборника „Куфарът на брат ми” с емигрантски истории на българи по света.
• „Диалог -3” - изложба на „Шипка” 6, съвместно с Унгарския културен институт.
• „Какво се случва“: Културната формула на националната кухня. Гости: Петя Банкова и Райна Гаврилова

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Малките бисери
Концерт по желание на слушателите

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: За думите
Тяло, снага, стан, мърша
Това са все думи, запазени в диалектите, с които традиционните българи са наричали човешкото тяло. Като добавим и разнообразието от наименования на частите на тялото, наборът е много по-богат от останалите в днешния книжовен български език думи. Интересно е например, че думите „крак“ и „нога“ са назовавали различни части на крака, нещо, което е характерно и в момента за някои езици. Свитата долна част на ръката се е наричала юмрук, бушница, кукуда, песник, тупаник и др., малкият пръст на ръката - кутре, малкия пръст, кундия пръст, кундък, страничната част на лицето – буза, ланита, обрас, сима, страна. За произхода и употребата на диалектните названия за частите на човешкото тяло разказва доц. Лучия Антонова от Института за български език.
• „Езикови справки по радиото“: „мнозина писатели“, „малцина читатели“ и „неколцина критици“.
• „Забравете тази дума“ – от коя особено дразнеща дума или израз можем да се лишим и с какво да я заменим – предлагате вие, уважаеми слушатели. • „Всичко за образованието“ – психоаналитичен прочит на литературата за деца.
• „Игрословица“ – игра с въпроси от областта на езиковата култура.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Храмовете в различните култури - Храмовете на Азия – хиндуистки, будистки, шинтоистки

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица  „Радио, любов моя“, посветена на 80-годишнината на БНР.
Представяме Богомил Алексиев – втора част
С дългогодишния говорител в новинарските емисии и в целия спектър от музикални, литературни и публицистични предавания на БНР, разговаряме за една изчезнала в радиоисторията професия. Ще научите за нейните специфични отговорности и трудности, за някои от забавните гафове в ефира, за музикалните пристрастия на Богомил Алексиев – водещият „глас” на предаването „Музикален свят”.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Момичето и морето“ от Роси Кота

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода - Фолклорни новини и събития
Фолклорна класация „Надпяване”
Отново ще ви представим участниците в класацията „Надпяване“ на програма Христо Ботев за месец юли и ще ви припомни начините за гласуване.

от 19.00 до 21.20 часа
Директно излъчване от Международния фестивал „Варненско лято”
От Градска художествена галерия - Концерт на Ансамбъл Le tendre amour, Испания, в състав: Люсиен Панон – цигулка, Себастиен Перин – барокова флейта, Катрин Елкин – обой, Ликсаниа Фернандес – виола да гамба, Естебан Мазер – клавесин.
В програмата: Фамилия Бах - творби от Йохан Кристиан Бах, Карл Филип Емануел Бах, Йохан Себастиан Бах .

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Аксиния Михайлова

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Представяме ви една от най-ексцентричните български групи - Help Me Jones вече с нов видеоклип и втори краткосвирещ албум с песни на български език.
• Help Me Jones са сред най-любопитните проекти на българската музикална сцена, а стилът им е съчетание между синтпоп, ню уейв и диско.
• Help Me Jones е трио, което обединява поезията на Марий Росен (режисъор, актъор, поет и певец), авторската електронна музика на Константин Тимошенко (композитор и DJ) и магнетичното присъствие на Андрония Попова (Nasekomix, Sentimental Swingers).
• Освен добре познатите им хитове, ще слушаме новите песни на групата: „Витамин сън“, „Тиха Среднощна Нега“ и „Патило”.
• Ще разкрием кой стои зад благотворителната инициатива “Скрити пари” и как се промени тя с времето.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Между барока и рока
Какво се случва, когато двама безспорни професионалисти се съберат в съвместен проект? Резултатът неминуемо е... магия. Вокалистът на „Йес” Джон Андерсън и мултиинструменталистът Вангелис, Ерик Босграаф (блок-флейта) и Франческо Корти (клавесин), Паоло Пандолфо (виола да гамба) и Томас Бойсен (лютня), певиците Ема Къркби и Ивлин Тюб в една вълшебна комбинация…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat,..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Гойя" от Лион Фойхтвангер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 31.08.24 в 08:15

Събота, 31 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Петък, 30 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Четвъртък, 29 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 39 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват обещанието за актуалност: от посветения на Пако де Лусия дуетен албум на Диего Амадор..

публикувано на 28.08.24 в 08:23