Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална златна монета и оловен печат бяха открити при разкопките в Перперикон

Снимка: БГНЕС

Уникална златна монета беше намерена по време на разкопки в Перперикон. Тя е изключително рядка и разкрива историята на скалния град през епохата на цар Самуил.

Монетата е от 23-каратово злато и е малко по-лека от стандартните, което определя нумизматичната й стойност.

От едната й стана са изобразени император Василий Втори Българоубиец и брат му Константин Осми, а от другата - Христос.

Открита е при разкопките в Перперикон едва преди три дни, обясни археологът професор Николай Овчаров:

Тези олекотени монети са сравнително редки - те не са масово производство. На около 100 нормални златни монети се откриват едва два или три екземпляра от този тип. Това ги прави изключително редки.

Монетата е с изключително качество и реално погледнато не е била в употреба или в парично обръщение. С нея са се обезпечавали сделки - говорим за една много висока стойност на тези монети.

Освен рядката златна монета, в скалния град е бил намерен и оловен печат на Георги Кивилиот, който според данните е бил патриций.

Това е визитната картичка на византийското средновековие. С тези оловни печати на благородници и императори се скрепват писмата, които те изпращат, поясни археологът.

Това е третият открит печат на Георги Кивилиот, а другите два са в частни колекции, но не се знае от къде произхождат, допълни професор Овчаров:

На базата на различните печати, защото всеки кариерно се е развивал, можем да възстановим една личност от това време и неговия живот и служебна кариера. В случая, ние знаем съвсем точно, че този човек е изпратил писмо, което е било получено в Перперикон.

От началото на разкопките са намерени 20 печата в Перперикон и още 100 в подножието на крепостта.

Археолозите ще работят в скалния град до 12-ти септември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14