Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишение на месечната инфлация в Германия през юли

Инфлацията в Германия през юли нарасна слабо спрямо юни, но на годишна база стабилизира около ниските нива от предходния месец, показват окончателни данни на немската статистика Destatis, съвпадащи с предварителните оценки.

Това сякаш е знак, че програмата за "количествени облекчения" на ЕЦБ все още не дава очаквания от централните банкери резултат (за постепенно, но трайно повишение на инфлацията в еврозоната към целево ниво от малко под 2%).

Индексът на потребителските цени (CPI) в Германия се повиши през юли с 0,2% на месечна база, съвпадайки с предварителните данни и след понижение с 0,1% през юни.

Цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се понижиха на месечна база с 0,6%, докато цените на дрехите и на обувните принадлежности паднаха с 3,4 процентни пункта.

На годишна база окончателната инфлация през юли се забави до 0,2% от 0,3% през юни, съвпадайки с предварителни данни на Destatis.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекса HICP според общите европейски стандарти) се повиши през юли с 0,3% на месечна база, съвпадайки с предварителните данни и след понижение с 0,2% през предходния месец, докато на годишна база нарасна скромно с едва 0,1% (съвпадайки с предварителните данни) след подобен анемичен растеж през юни. Това представлява второто най-слабо повишение на годишната хармонизирана инфлация от февруари насам, оставайки далеч под инфлационното средносрочно целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 процентни пункта.

Днешните окончателни данни потвърждават, че инфлацията във водещата икономика от еврозоната остава далеч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 процентни пункта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.