Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За дългия артистичен път и пътеките от лунни лъчи

БНР Новини
Стойка Миланова
Снимка: Булфото

Тя е крехка и много силна понякога. Не обича главоблъсканиците, но претегля бързо нещата. Упорита и настъпателна и по човешки уязвима, готова да махне с ръка и да се оттегли. Радостна и щастлива с успехите, по детски непристорено сияе. Недоумението идва, когато светът поднася и други неща, не съвсем приятни, дори трудни за издържане. Понякога товарът става много голям, друг път тя сякаш преодолява с неземна силна препятствия и буквално лети извън законите на гравитацията.
В нея текат няколко реки и както в приказката не знаеш дали сега е бялата вода или с някой друг цвят, но когато дойде златната, имаш възможност да се докоснеш до несравнимата красота. Тя може да изглежда семпла и непристорена, но духът й в миг да сътвори няколко артистични „дяволии“. Тя е малката фея от приказките и голямата Стойка Миланова.
Има стил, който не е само изграждан с култивиране и опитност, тя има характер, индивидуалност, която може да бъде и своенравна, но пък в този така мултиплициран свят носи своето очарование. Нейният цигулков звук е изразът на това очарование. Дали това ще бъде „Лунна светлина“ на Дебюси, бавните части на концерта на Менделсон, Брамс или Бетовен усещането е за лунен лъч, по който се движи нейната пътека и слушателят упоен върви след нея. Интересно, че статия за цигуларката Стойка Миланова от 2000 година е озаглавена точно така – „Съвършенството е безкрайно ходене по лунна пътека“. Не винаги, разбира се „лунният лъч слиза отгоре“ и осветява пътеката, но пък когато това се случи, изживяването е прекрасно, такова каквото ни дава безпрекословното съвършенство, повече магично, отколкото реално.
А после идват бързите части, идват концертите на Прокофиев, Шостакович, тогава лунната пътека се преобразява в стоманена нишка, в сребриста пружина, чието движение не можеш да проследиш, само отблясъците мигновено те пронизват, за да се възхитиш на една чудодейна артистична сила. Но това е последното, което цигуларката Стойка Миланова би обяснявала и тълкувала, тя предпочита да си представи, как би повела малки деца по изпитания цигулков метод на баща си Трендафил Миланов, за да могат един ден да намерят и те своята „лунна пътека“.

вторник, 25 август, от 19.30 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Валентин Пейчинов отново в България

Световноизвестният българо-американски оперен бас, дългогодишен солист в Метрополитън опера в Ню Йорк и вокален педагог – маестро Валентин Пейчинов е в България по повод новите Майсторски класове, които организира в родината. Тази година събитието е част от програмата на 55-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Маестро Валентин..

публикувано на 01.07.24 в 16:35
Виктор Янакиев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Виктор Янакиев – класически музикант

През 1992 година родителите на Виктор заминават за Аржентина, където основават класически оркестър. Там се ражда Виктор, който като дете говори само испански и английски език. След завършване на средното си образование той идва в България и решава да остане тук. Защо? За аржентинския фолклор, "двете различни Аржентини", тангото, китарата, певеца,..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Българският "Лоенгрин" – празник на вокалното изкуство и оркестрово майсторство

"Неделният следобед" на 30 юни бе посветен изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в..

публикувано на 01.07.24 в 12:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40

Британският критик Грегор Таси – впечатлен от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера

Днешното издание на "Неделния следобед" е посветено изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър..

публикувано на 30.06.24 в 08:05