Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За дългия артистичен път и пътеките от лунни лъчи

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Стойка Миланова
Снимка: Булфото

Тя е крехка и много силна понякога. Не обича главоблъсканиците, но претегля бързо нещата. Упорита и настъпателна и по човешки уязвима, готова да махне с ръка и да се оттегли. Радостна и щастлива с успехите, по детски непристорено сияе. Недоумението идва, когато светът поднася и други неща, не съвсем приятни, дори трудни за издържане. Понякога товарът става много голям, друг път тя сякаш преодолява с неземна силна препятствия и буквално лети извън законите на гравитацията.
В нея текат няколко реки и както в приказката не знаеш дали сега е бялата вода или с някой друг цвят, но когато дойде златната, имаш възможност да се докоснеш до несравнимата красота. Тя може да изглежда семпла и непристорена, но духът й в миг да сътвори няколко артистични „дяволии“. Тя е малката фея от приказките и голямата Стойка Миланова.
Има стил, който не е само изграждан с култивиране и опитност, тя има характер, индивидуалност, която може да бъде и своенравна, но пък в този така мултиплициран свят носи своето очарование. Нейният цигулков звук е изразът на това очарование. Дали това ще бъде „Лунна светлина“ на Дебюси, бавните части на концерта на Менделсон, Брамс или Бетовен усещането е за лунен лъч, по който се движи нейната пътека и слушателят упоен върви след нея. Интересно, че статия за цигуларката Стойка Миланова от 2000 година е озаглавена точно така – „Съвършенството е безкрайно ходене по лунна пътека“. Не винаги, разбира се „лунният лъч слиза отгоре“ и осветява пътеката, но пък когато това се случи, изживяването е прекрасно, такова каквото ни дава безпрекословното съвършенство, повече магично, отколкото реално.
А после идват бързите части, идват концертите на Прокофиев, Шостакович, тогава лунната пътека се преобразява в стоманена нишка, в сребриста пружина, чието движение не можеш да проследиш, само отблясъците мигновено те пронизват, за да се възхитиш на една чудодейна артистична сила. Но това е последното, което цигуларката Стойка Миланова би обяснявала и тълкувала, тя предпочита да си представи, как би повела малки деца по изпитания цигулков метод на баща си Трендафил Миланов, за да могат един ден да намерят и те своята „лунна пътека“.

вторник, 25 август, от 19.30 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 24.01.22 в 17:40

Пълен запис на концерта на радиосимфониците със солист Людмил Ангелов

Първият за тази година концерт на Симфоничния оркестър на БНР отвежда в необятния и прекрасен свят на руската музика. Под диригентството на Марк Кадин и под наслов „Руска зима“ на 21 януари в зала "България" прозвучаха две знакови творби от руската музикална класика: Концерт за пиано и оркестър №4 в сол минор от Сергей Рахманинов и Симфония №6 в..

публикувано на 24.01.22 в 16:17

Двама тенори едновременно на сцената в ролята на Отело от едноименната опера на Росини в Лиеж

Поради влошената епидемиологична обстановка в страната белгийското правителство отново въведе ограничителни мерки в културния сектор.От началото на декември в оперните и концертни зали се допускат едва 200 зрители, след представяне на зелен сертификат и задължително носене на маска. При тези нови и трудни обстоятелства на 19 декември в Кралската..

публикувано на 24.01.22 в 08:45

Сто години от рождението на Жан-Пиер Рампал

Наричаха го „Човекът със златната флейта“ и това се дължеше не само на факта, че бе собственик на единствената флейта в света, изработена от чисто злато от велик френски майстор през 1869, но и на всички скъпоценни качества и достойнства, които притежаваше. Той беше първият музикант, извоювал в наше време авторитета на флейтата като солов инструмент...

публикувано на 23.01.22 в 08:05

Вечер с изкуството на мецосопрана Мариана Пенчева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ тази събота (22 януари от 20 часа) ще може да се докоснете до част от изкуството на великолепната българска певица Мариана Пенчева. Мариана Пенчева е родена на 17 януари през 1966 г. в Пловдив. Започва музикалното си образование в класа по оперно пеене на Иванка Михайлова в Музикалното училище в..

публикувано на 22.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР