Студио „Музика”

вторник
от 19.30 до 21.20 часа
Образователно предаване, изградено на принципа на интервюто и дискусията с повече текст и разговори в студиото. Всяка година се разработва отделна концепция за различни цикли в зависимост от юбилеи, годишнини или идеи на външни сътрудници. Това прави този ден много специален и тематично различен от всички останали вечери.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева, Янина Богданова

Публикации

Композиторът и диригент Тан Дун

Днес музикантите създават мостове на духа в световен мащаб

Световният ден на околната среда бе съпреживян като обединение на милиони хора в загриженост и надежда за справяне с трудностите на днешната ситуация по света. И това стана благодарение на специално посветени музикални изпълнения, ръководени виртуално и..

публикувано на 23.06.20 в 10:25
Стоян Сертев

В света на музиката и фотографското изображение

Цигуларят Стоян Сертев – най-добрият фотограф сред музикантите, стигащ висотите на вдъхновеното майсторство и най-добрият музикант сред корифеите на фотографията във времето, когато благодарение и на неговите постижения тя започва да се приема като изкуство..

публикувано на 21.01.20 в 10:25
Васил Казанджиев в Първо студио на БНР по време на Концерта с камерна музика на 14 октомври 2019 г. в чест на неговата 85-годишнина

Концерти-чествания на композитора Васил Казанджиев у дома и отвъд Океана

Отзвук от два концерта, посветени на 85-годишнината на композитора Васил Казанджиев. Самият той, като композитор, диригент, професор по дирижиране в продължение на многолетен творчески труд, е създал и развил посоки и стойности в музикалното ни изкуство,..

обновено на 19.11.19 в 14:34
Георги Тутев

Композиторът Георги Тутев представя себе си и своята музика в студио на БНР преди 25 години

Георги Тутев си отиде от този свят месец след 70-ия си рожден ден през 1994 г. и поредната му годишнина (95) е повод „да се свържем“ с неговата личност, като послушаме музиката му, в която тя се е претопила и ... неподражаемия му начин на самопредставяне и..

публикувано на 24.09.19 в 14:55
Румен Бальозов

За композитора, колегата и приятеля Румен Бальозов

В „Студио музика“ ви въвеждаме с една ключова реплика от „Малкият принц“ на Екзюпери – „Възрастните са наистина много чудновати!“ Тя може да се отнесе към автора на едноименната опера Румен Бальозов, с която той се дипломира като композитор в Българската..

публикувано на 17.09.19 в 08:30
Васил Казанджиев

За 85-ия рожден ден на маестро Васил Казанджиев като личен и на музикалната ни култура празник

Има личности, които струват колкото неимоверно много други събрани заедно. В техния ум и дух има вложено познание и разбиране, което може да задвижи и тласне доста напред тази област, територия, място, където им е отредено да бъдат. Ако областта е..

публикувано на 09.09.19 в 16:30
Трио „Фогл“

Звук и ритъм по виенски (видео)

Европейски музикален фестивал се провежда през пролетта и във Варна освен в София и макар да има много по-малко прояви, човек има шанс да попадне на истинско музикално събитие и да чуе нещо, което идва пряко от голямата европейска традиция или носи..

публикувано на 21.05.19 в 14:13
Среща с принц Чарлз (вдясно) при гостуването му в България - проф. Ангел Станков поднася диск с документален запис на изпълнената от СО на БНР „Елизабетина Серанада” в концерта с английска и българска музика, дирижиран от него

Цигуларят Ангел Станков

В „Студио Музика” два дни след рождения си ден гостува цигуларят проф. Ангел Станков. Известният изпълнител и цигулков педагог може да се каже, че четири десетилетия не слиза от музикалната сцена, където изпълнява различни роли. Този път той говори за..

публикувано на 30.04.19 в 11:00
Професор Константин Илиев

За родения преди 95 години Константин Илиев и творящия дух

Всяка нация получава своя шанс повече или по-малко да получи високо надарени, големи личности,които движат нейния духовен просперитет, създават нейните духовни притежания . Едни се проявяват повече като културни строители, умеят да изграждат средата,..

публикувано на 12.03.19 в 14:58

Живот, посветен на музиката

В „Студио „Музика“ отдаваме почит на една много популярна и светла личност в русенското музикантство Силви Стамболиев, чийто живот премина изцяло в служба на музикалната култура. Един от първите професионални музиканти сред цигуларите в..

публикувано на 17.01.19 в 09:25