Студио „Музика”

вторник
от 19.30 до 21.30 часа

Образователно предаване, изградено на принципа на интервюто и дискусията с повече текст и разговори в студиото. Всяка година се разработва отделна концепция за различни цикли в зависимост от юбилеи, годишнини или идеи на външни сътрудници. Това прави този ден много специален и тематично различен от всички останали вечери.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева, Янина Богданова

Публикации

Проф. Михаил Пеков

Честит 80-годишен юбилей на композитора Михаил Пеков

Лятното настроение постепенно отшумява, но времето за празнуване никога не свършва . В първото издание за месец септември „Студио „Музика“ отбелязва 80-годишния юбилей на композитора и педагога проф. Михаил Пеков, който с радост прие да сподели..

публикувано на 07.09.21 в 08:35

Людмил Ангелов – живописецът в звуци

Един от най-активните ни съвременни артисти, изявен представител на българската клавирна школа, отпразнува преди броени дни своя 60-годишен юбилей. Това е виртуозният пианист, всеотдаен педагог, неуморен музикален общественик и вдъхновен откривател на..

публикувано на 29.06.21 в 09:05

За Анжела Тошева – с любов и респект

Как може да се опише с малко думи пианистката Анжела Тошева? Харизматична и действена, без непременно да натрапва себе си, изпълнена със завидна доза решителност и заедно с това мекота и дори извинителна стеснителност, когато излиза да се поклони..

публикувано на 15.06.21 в 09:15
Мария Вълчанова и проф. Мирослав Попсавов

Мирослав Попсавов – майсторът на звуковата иконопис

Хоровата музика в нейното сакрално измерение представяме във вторник, в „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“. В изданието на 25 май от 19.30 часа – ден след Празника на българската просвета и култура – предаването „Студио „Музика“ обръща поглед..

публикувано на 25.05.21 в 09:05

90 години от рождението на проф. Здравко Йорданов

Виолончелистът, проф. Здравко Йорданов, е от поколението на онези български музиканти, за които времето и обстоятелствата отредиха да живеят и работят в родината си. Особено за него, брат на забележителния цигулар Любен Йорданов, който след успехите си през..

публикувано на 20.04.21 в 07:55
Проф. Йосиф Радионов

Йосиф Радионов – магьосникът на четирите струни

Самороден талант, в съчетание с изискан вкус и космополитност, заедно със съзнанието за принадлежност към българската национална традиция – това са само част от характерните черти на личността и творческия стил на един от най-обичаните активно концертиращи..

публикувано на 13.04.21 в 07:55
Проф. Божидар Абрашев

Божидар Абрашев – един живот, отдаден на изкуството

Споменът за личността на проф. Божидар Абрашев е все още така ярък и жив за неговите колеги, приятели, студенти и близки. На 28 март тази година се навършват 85 години от неговото рождение. В своето издание предаването „Студио „Музика“ отдава дължимото..

публикувано на 06.04.21 в 08:10
Стойка Миланова

Стойка Миланова – българската прима на цигулката

В две поредни издания предаването „Студио „Музика“ на програма „Христо Ботев“ въвежда слушателите в прекрасния творчески свят на голямата българска цигуларка Стойка Mиланова. Активно концертиращ артист от световна величина, виртуозен изпълнител и..

обновено на 23.02.21 в 12:32

Музикалната вселена на всепризнатия гений В. А. Моцарт през погледа на българските изпълнители

Поредното издание на предаването „Студио „Музика“ е посветено на Волфганг Амадеус Моцарт, чиято 265-а годишнина от рождението светът отбелязва на 27 януари тази година. Роден в Залцбург през 1756 г., за своя кратък земен път, продължил само 35 години,..

публикувано на 26.01.21 в 09:05
Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров – носител на приза „Музикант на година“ за 2016 г.

НФХ „Светослав Обретенов“ на 75 години – традиции, настояще и бъдеще

През сезон 2019-2020 Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ отбеляза своя 75-годишен юбилей, на който е посветено предаването „Студио Музика“ на програма Христо Ботев във вторник, 27 октомври, от 19.30 часа. Основан като Държавен хор при..

публикувано на 27.10.20 в 13:06