Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съхранената памет за Съединението 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции

БНР Новини
Каретата на първия генерал-губернатор на Източна Румелия е експонат на месец септември.
Снимка: historymuseumplovdiv.org

Така се нарича Националната изложба, подредена в Историческия музей на Пловдив. Какви документи и предмети са запазени за времето преди 130 години? Има ли останали неизвестни факти или материални свидетелства за хората, допринесли Съединението да стане факт? Музеи и библиотеки у нас, обществени и лични архиви, както и частни колекции съдействат в наши дни да преоткрием историята си 130 години по-късно. На едно място са събрани спомени и вещи, принадлежали на личности, чиито имена четем в учебниците. А дали знаем как са се казвали онези италиански доброволци, тръгнали всеотдайно да помагат на българите? Работили за изграждането на барон Хиршовата железница, когато започват драматичните събития у нас. Без колебание оставят всичко и се включват в  каузата на българите, окрилени от техните идеали за Родината и Свободата! И осмислена ли е докрай ролята на нашите поборници, за които повече е наложен стереотипът, че това са предимно хайдути, воеводи и дейци от предосвобожденска България?
Нека заедно със Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей – Пловдив, потърсим отговорите на тези въпроси.



Дни, преди  откриването на Националната изложба „Съхранената памет за Съединението на България“, намираме в Пловдив Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей, Русе. Предоставените експонати със сигурност ще променят представата на мнозина за участието на русенци в паметните събития.




Да се изправиш срещу Великите сили, въпреки заплахата от евентуалните негативни последствия, се иска смелост, вяра и самочувствие!... Спрямо хилядолетната история на България, от последните 130 години ни делят едва няколко поколения. Големите обстоятелства и малкият човек, такъв сюжет за роман или филм. От съвременна гледна точка... Днес героизмът и дръзновението на онези познати и неизвестни имена изглеждат романтични и трудно обясними за съвременниците. Всъщност, прагматични хора е имало във всяка епоха. Духът и материята, идеалите и скептицизмът са неизменни спътници, колкото и да не се харесват взаимно.
В детството, научаваме една от първите си притчи за България, за Кубрат, неговите синове и жилавия сноп, който може да бъде разчупен, само ако пръчките са поотделно.
Думите „Съединението прави силата" не са наше откритие. Имат го и други народи. От Древен Рим е останало Concordia res parvae crescent в различни вариации, със същото послание. „Съединението прави силата“ е национален девиз и на Грузия, Белгия, Хаити... У нас е от 1887 година, като резултат на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Изстрадана истина, отвоювана честно и с достойнство. Днес нерядко чуваме фразата „уроци на историята“. Дали не си я повтаряме, защото има какво да учим от тези паметни уроци: за Съединението на територията и все още неусвоената мъдрост за Единението на един народ....

На 6 септември 2015 г. Националният исторически музей, Националният военноисторически музей, както и всички бургаски музеи обявяват свободен вход за посетителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението - през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18