Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършват 31-вите Празници на изкуствата "Аполония"

Довечера в Созопол завършват 31-вите Празници на изкуствата "Аполония". В продължение на 10 дни фестивалът предложи на публиката над 80 събития от света на театъра, киното, литературата, музиката и изобразителните изкуства.

Три книги ще бъдат представени днес от 18:00 часа в художествената галения на Созопол. "Текила на разсъмване" от Михаил Вешим, "Ези-Тура" и "По закона на писателя" от Деян Енев.

В читалище "Отец Паисий" от 18:30 ще се играе постановката "Дакота" на столичния „Сатиричен театър“, а на същото място от 23:00 часа ще бъде прожектиран филмът "Съдилището" на режисьора Стефан Командарев.

По традиция последният концерт с класическа музика е на учениците от майсторския клас по цигулка на проф. Минчо Минчев в Археологическия музей на Созопол. В Амфитеатъра на града по-късно ще свирят групите "Акага" и "Фънки Миръкъл", а финала ще поставят Милица Гладнишка и Михаил Йосифов Секстет в клуб "Аполония", сцена ОББ, късно вечерта.

И тази година фондация "Аполония" присъди своята награда "Аполон Токсофорус" за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. Нейните 16-ти носители станаха кинорежисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чийто филм "Урок" беше представен в началото на фестивала. Наградата на голяма българска банка-партньор на празниците, получи актьора и режисьор Мариус Куркински.

Празниците на изкуствата "Аполония" за пореден път приобщиха децата към вълшебствата на различните изкуства. И този път те се включиха в детската "Аполония", а за втора поредна година беше реализирана програмата "Евробет талант", която дава въможност на млади хора да развият своите артистични заложби под ръководството на изявени български артисти - Васил Петров, Ангел Заберски-син и Михаил Заимов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14