Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Що е анархия и има ли тя почва у нас

БНР Новини
През 1899 г. Пьотр Кропоткин – един отявлен анархист, предлага стройна и разумна система за образование.
Преди седмица удари първият училищен звънец и дечицата хубави, пиленцата любави тръгнаха да се учат, за да сполучат. И да сполучат не само те, ами и нашата родна страна, нашата мила Родина да сполучи.
Дали ще стане тази работа обаче, дали ще се случи, както обичат да се изразяват полуграмотните журналисти и полуграмотните политици?
Разрешете ми да се съмнявам. В България от четвърт век вече все се говори за образователна реформа, а от училищата излизат все по-необразовани младежи и девойки. Защо така? Явно формулата за осъществяването на реформата все още не е намерена.
Сега ще си позволя да цитирам нещо написано преди повече от сто и двадесет години, защото мисля, че в този цитат се съдържа толкова необходимата формула.
„Всеки преподавател има свой предмет и между различните предмети няма връзка. Само преподавателят по литература, който се ръководи от програмата само в общи линии и на когото е предоставена свобода да я изпълнява според своето разбиране, има възможността да свърже в едно цяло всички хуманитарни науки, да ги обобщи в широк философски мироглед и по такъв начин да пробуди в сърцата на младите слушатели стремежа към възвишен идеал, тъй като той говори за развитието на езика, за ранния епос, за народните песни и музиката, а после за съвременната белетристика и поезия, за научните, политическите и философските течения, отразени в нея, той е длъжен да въведе обобщаващи понятия за развитието на човешкия разум, излагани поотделно във всеки отделен предмет.
Същото нещо би трябвало да се прави при преподаването на естествените науки. Не е достатъчно да обучаваш учениците по физика и химия, по астрономия и метеорология, по зоология и ботаника. Както и да е организирано преподаването на естествените науки в училището, на учениците трябва да се разкаже за философията на естествознанието, да им се внушат общите идеи за природата по образеца например на обобщенията, направени от Хумболд в първата половина на „Космос“.
Философията и поезията на природата, изложение на метода на точните науки и широко разбиране за живота и природата – ето какво е необходимо да се преподава на учениците в училището, за да бъде развит у тях реален естествонаучен мироглед.“
Край на цитата.
Както казах вече, тези думи са писани преди повече от сто и двадесет години. Написал ги е Пьотр Кропоткин – виден теоретик на анархизма.
Е, кажете ми, как може един толкова отявлен анархист да предложи толкова стройна и разумна система за образование, а в нашето образование да цари такава неописуема анархия! Ами хубави ли са тия работи, както обичаше да казва някога бай Коста от Лясковец – също анархист по убеждение, но не чак толкова известен, колкото Кропоткин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Захаров

Андрей Захаров: Кадиров винаги е бил специалният човек за мръсните неща на Путин

Тази седмица, на 7 октомври, се навършиха 18 години от убийството на Анна Политковская. Защо бе убита руската журналистка? "Струва ли си да дадеш живота си за журналистиката?“ (заглавие на неин репортаж) Как се промени Русия за тези 18 години коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски разследващ журналист, обявен за..

публикувано на 11.10.24 в 18:05
Тетяна Филевска

Тетяна Филевска: По време на война музите не мълчат

Колко е важно изкуството и културата да продължават да се развиват въпреки войната в Украйна, какви теми засягат в произведенията си украинските поети, режисьори и артисти, които воюват през последните две години, на какви езици се превеждат украинските книги, защо тъкмо сега, по време на война, украинското изкуство е толкова желано от гражданите..

публикувано на 11.10.24 в 16:50
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд

В рубриката на юридическото предаване "Съвети на адвоката" адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, основен консултант на  "Законът и Темида", отговаря в ефир на слушателски въпроси. Темата е по запитване на много слушатели. Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд. Съдебна..

публикувано на 11.10.24 в 14:50

Защо архитектурното наследство на Северна България има нужда от спешно внимание?

Северна България често е свързвана с бедност и сивота, но според Белла Антова, движещата сила зад платформата "Sтетика", тази част на страната крие архитектурни съкровища, които тепърва предстои да бъдат разкрити и оценени. Чрез своя проект "Скритите архитектурни съкровища на Северна България“, Антова и нейният екип целят да покажат красотата и..

обновено на 11.10.24 в 14:07
Лидия Загорова (вдясно) и Анелия Торошанова

Романтичните измами – съвременните онлайн предизвикателства пред малки и големи

Какви са съвременните онлайн предизвикателства пред малки и големи? Проблемът с романтичните измами, който е в световен мащаб, засяга и България. Поводът е 3 октомври – Световният ден за превенция на романтичните измами, учреден в САЩ миналата година. Гост на "Законът и Темида" е Лидия Загорова – психолог, експерт по романтични измами, директор на..

публикувано на 11.10.24 в 12:40