Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит бе удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий" за 70-а му годишнина

Снимка: БГНЕС

С празнична Света литургия в църквата "Успение Богородично" в Троянската света обител се отбелязва 70-годишнината на Негово Светейшество патриарх Неофит, глава на Българската православна църква.

Празничната Света литургия в Троянската света обител беше водена лично от негово светейшество, който заяви:

Заставам днес пред лицето Господне, пред чудотворният образ на Света Богородица Троуеручица и пред всички вас, обични мои събратя и съслужители пред Божия олтар, предани работници и чисти поклонници в деня на моя 70-ти рожден ден, благословен от Господа юбилей, за да засвидетелствам още веднъж моята, в Христа Иисуса, любов към вас и да се преклоня пред великата Божия милост и щедрост. Като благодаря сърдечно на всички ви за вашата неизменна към Господа любов към мое смирение, винаги засвидетелствана чрез вашите действия. Моля Бога да пази  и укрепва всички нас, на които той е поверил благочестивото си паство от българския род, та неизменно водени от духа на истината и на единството, сигурно да направляваме кораба на българската църква, недокоснат от стихиите на мира сего, като спасително прибежище за всяка вярна на Господа душа. Бог на мира и любовта и единството на Светия дух да бъдат с всички нас. Амин.


След службата беше отслужен и молебен за неговото здраве по случай 70-годишнината му и за благополучието на Българската православна църква. Патриарх Неофит получи поздравления от софийски владици, които бяха в Троянската света обител, както и от гостите на тържеството. Той беше поздравен и от премиера Бойко Борисов чрез поздравителен адрес, както и от Светия синод.

По случай 70-годишнината патриарх Неофит беше удостоен от Българската православна църква с най-високото отличие орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен. Патриархът благодари на присъстващите в Троянския манастир, уважили неговата 70-а годишнина, а след това прие официалните гости в залата "Архимандрит Хаджи Макарий". За да поздравят патриарх Неофит за рождения му ден се бяха събрали почти всички митрополити, много духовници и православни християни, които му пожелаха здраве и дълголетие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Българският патриарх Неофит навършва днес 70 години

Българският патриарх Неофит навършва днес 70 години. Изричното желание на Предстоятеля на Българската православна църква е да посрещне рождения си ден без пищни празненства и почести. Точно по монашески и без излишни разточителства Предстоятеля на..

публикувано на 15.10.15 в 08:04