Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 21 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Пловдив
• Гост: художникът Емил Миразчиев, управител на фондация „Изкуство днес“ и основател на Център за съвременно изкуство „Баня Старинна” в Пловдив. Ще говорим за срещите му в италианския град Матера и проектите, които ще ни свързват като партньори в Европейска столица на културата‘2019.
• Емил Миразчиев ще представи и проекта „Фестивал на Светлината“, който се подготвя и ще бъде реализиран през 2016 година.
• Интервю с Блажо Николич, преводач, писател, режисьор и актьор, който представя инициативата „Равни с мен“ и изложбата „Невиждано“ подредена в Културния център на Радио Пловдив.
• Интервю с проф. Бисер Дамянов за изложбата рисунки в пловдивската галерия „Възраждане“.
• Интервю с поетесата Заря Божкова за участието и в Националния поетичен конкурс „Добромир Тонев” и наградата на Радио Пловдив.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодии от Грузия – танцувален фолклор, традиционен женски триглас и уърлд. Изпълнители: „Юнивърсити Ту“, трио „Мандили“, Театрони и Шин.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Ганчев, Донка Колева, Иван Варимезов, Евелина Христова и други

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Трудова борса: свободните работни места, обявени в Бюро по труда, Варна
• Бедност в Европа. Кои са държавите и социалните групи в тях, които са най-силно застрашени от изпадане в бедност?
• Антиправителствените протести в Черна Гора.
• Записи от Златния фонд на БНР: Вили Цанков (8 г. от смъртта му)
• Истории в ефира: Красимир Гергинов, майстор VII дан по Таекуон-до.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Отговаряме на още „топлофикационни  неволи“ – за лирите в банята, за новият начин на дялово разпределение, за разминаването в равните месечни вноски – Деян Дянков, омбудсман.
• Защо подписаният предварителен договор се оказва един задължаващ документ? Кои са капаните и как да ги избегнем  при покупка,продажба или наемане на имот? – съвети на адв. Владислава Галева.
• По пътя: водим ви в град Трън, известен с майстори строители, бусинска керамика и музей на киселото мляко.

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Група „Остава“ представя предпремиерно новия си албум.
• Джаз-певицата Мирослава Кацарова разкрива подробности относно предстоящия Пловдив Джаз Фест.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Игрални зали вместо детски градини

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Започва софийското издание на фестивала за независимо кино So Independent. Организаторът на фестивала Жана Караиванова за филмите, които ще гледа българската публика тази година.
• Чешкото театрално студио Farm in the Cave гостува на 8-ия фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week в Пловдив. Елианна Лилова, директор на фестивала за социалното послание на танцовите представления на чуждестранните хореографи.
• Премиера на танцовия спектакъл „Бла, бла...“ на американския хореограф Морис Кози на сцената на Музикалния театър в София. Разговор с балерината Ангелина Гаврилова, която е в главната роля на спектакъла на фондация „Пространство за танц“ и балет „Арабеск“.
• Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ отбелязва 100-годишнината от излизането на „Метаморфозата“ на Франц Кафка. Камелия Спасова, преподавател по антична и западноевропейска литература преди Софийския литературоведски семинар, посветен на юбилейното издание.
• Художникът Иван Савов за самостоятелната си изложба „Отвъд реалното“ в галерия „Стубел“.
• „Унищожавай! Пренебрегвай! Трупай!“ – документална фотографска изложба на студенти от Университета за изящни изкуства „Мимир Синан“, Истанбул в столичната галерия „Фотосинтезис“.
• Какво се случва: 40 години Куклен театър във Видин.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Директно предаване от студиото в Стара Загора – Бомарше в две вечери с оперите на Росини и Моцарт.
Гост: басът  Александър Марулев – спомени и настояще.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Унгарските събития през 1956 година и тяхното българско ехо
Гости: Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт в София, проф. Пламен Цветков, автор на книга за Унгарската революция, и Марин Георгиев, поет, писател и публицист, един от най-познатите български автори в Унгария. По телефона ще се свържем с доц. Пламен Дойнов от Нов български университет, с когото ще говорим за българските реакции на унгарските събития.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българският откривателски и изобретателски дух: Българската следа в медицината и биологията

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
В края на всяка календарна година идва време за равносметки. Изготвят се класации за най-добра песен на годината, за най-добър изпълнител, най-добра композиция, най-добър клип и т.н., но ние ще предложим една по-обстойна класация на поп-песни от началото на миналия век до днес. Ще представяме песните по десетилетия – от 20-те и 30-те години на ХХ век и до днес. Разбира се, някои артисти се появяват повече от един път в класацията, но щом става дума за имена като „Бийтълс“, „Ролинг Стоунс“ и Франк Синатра, ще се съгласите, че им е „разрешено“!

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Как бил създаден светът“, скандинавски мит

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
• От популярна хърватска песен до съвместни изпълнения на големия ни акордеонист и кларинетист Ибро Лолов с неговата съпруга Сийка Стоянова и ромския певец Николай Гърдев.
• Музика от Армения – красиви песни от сцената на Евровизия, автентичен фолклор, български композиции, посветени на Армения, както и уълрд. Сред изпълнителите са: сестрите Инга и Ануш Аршакянер, Андре, Хайко, фолклорна група „Сасун“, „Арминиън Нейви бенд“, „Икадем“, и талантливият уърлд‘музикант Хайг Язджиян, който се е изявявал и тук, в България.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Контрапункт
От стая в стая
• STANZE – Строфи или по-скоро стаи, в които влизаме чрез наистина последното творение на Лучано Берио, завършено само седмици преди смъртта му през 2003 година. Първо излъчване в „Контрапункт“
• Строфите на Барока прочетени от съвременния Бароков оркестър на Европейския Съюз. Свидетелство на нашия експерт по старинните въпроси Емил Михов.
• По следите на софийските потайности – Борислава Танева, премиера на Софийско Концертино.
• На тъмно в стаята на „Аларма“ с един любезен майордом.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Военни разкази: „При  езерото Туркоя“ от Йордан Йовков

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Кой има изгода от насаждане на излишно напрежение между българи и мигранти – разговор с адвокат Борислав Димитров от Правна клиника за бежанци по повод убийството на афганистанец от български граничен полицай.
• Отзвук от провелата се между 11 и 14 октомври в Солун конференция, посветена на общото и различното в социалната действителност на Балканите. Интервюта със Сара Кошулко, преподавател от самоорганизираната детска градина „Коко Лепо“ в Белград и Наташа Костович от „Без граници“ - Сърбия за последното развитие на нещата по бежанската криза на сръбско-унгарската и сърбско-хърватската граница.
Разговор с Макис Анагносту от окупираната фабрика за почистващи препарати „Вио.Ме“ в Солун за предстоящия процес срещу работниците от фабриката.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Кантате юбилате
Концерт на Женския камерен хор към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, създаден преди 40 години от доц. Крикор Четинян на 20 октомври 1975 година.
Ще припомним част от „звездното“ музикално наследство на състава със записи от различни години на светски и сакрални произведения от български и чужди автори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25