Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Параклис на името на Св. Пантелеймон беше изграден с помощта на дарители край Велики Преслав

Изпълнителите Ищар, Крис Норман и Мейзи Уйлямс от групата ,“Бони Ем” са сред спомоществователите  на манастира "Свети Пантелеймон" в местността "Патлейна" край Велики Преслав. 

След като статутът беше променен от "почивна станция" на "обител", вече е готов проект за 50 килии и още толкова стаи за гости. С помощта на дарители е изграден параклис на името на Св. Пантелеймон.

Искаме да възродим манастира, за да бъдат продължени традициите на Преславската книжовна школа, заяви игуменът йеромонах Константин:

От  тук е тръгнала духовно-културната просвета на българския народ през XI век – цар Борис Покръстител е изкарал монашеството в този манастир. Климент Охридски и Наум Охридски са били за кратко време, както и Константин Преславски.

Преведени са голяма част от книгите, а също така е имало и керамична работилница за направа на икони, с която са се препитавали монасите.

Всеки народ трябва да си почита корена, подчерта йеромонах Константин.

Кампанията по възстановяването на манастира “Св. Пантелеймон” започна преди пет години по инициатива на Варненската и Великопреславска Митрополия. Преди десетилетие покойният митрополит Кирил откупи сградата на светата обител на търг, обявен от Община Велики Преслав.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14