Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Радой и епиграмите

БНР Новини
АКАДЕМИК Коса сива, глава дива (Радой Ралин, "Люти чушки")
Сред мерките, които икономически екип на БАН предложи за преодоляване на демографската криза у нас влиза и интеграция на бежанците. Под тази вивативна формулировка учените просто предлагат промяна на генните характеристики на нацията. Т.е нова България, доминирана от небългари. Не става въпрос за културни, верски, етнографски или стопанско традиционно определени промени. А за промяна на генофонда на родината. В някои държави след такива думи т.нар. „предлагащи” може би щяха да работят нещо по-екологично. Защото, както и да го погледнеш, приетото като водещо звено на науката се опитва да премахне характеристиката, наречена българин.
Не мога да си представя научен разум, който да мисли само количествено, и то елементаризирано количествено. Само за сведение – по света има близо половин милион определили се като българи малцинства, които чакат с години за наш паспорт, мечтаят децата им да учат у нас, и ако може, да останат да работят тук. Но те не са решение на демографската криза, според онези „учени”. Казвам го нарочно, защото иначе става и малко обидно за сериозните им колеги. Друго е да помолим, охраним и отчуваме Меркеловите храненици, идващи в Европа, за да изсмучат и последните и социални възможности. И те, Боже опази, ще възстановяват и въздигат духа, народа и съществуването на България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и акад. Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха меморандум за сътрудничество в осъществяването на съвместни инициативи и популяризирането на научната дейност у нас. На церемонията присъстваха генералният директор на БНР Милен Митев , председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски , директорът на програма "Христо Ботев"..

публикувано на 12.09.24 в 13:16
Босилеград

Дни на българското документално кино в Босилеград

До 14 септември в Босилеград ще се проведе второто издание на фестивала "Дни на българското документално кино". Инициативата е на сдружение  "ГЛАС" – Босилеград – в "Нашият ден" разказва Александър Димитров . Българите от малкия сръбски град ще се срещнат с вълнуващи киноразкази за музика, културни явления, спортни и житейски постижения и..

публикувано на 12.09.24 в 09:23

Смела журналистика – да изобличиш шпионите на Путин

В "Нашият ден" гостува българската разследваща журналистка Мария Георгиева , която живее в Швеция и има дълъг професионален опит в международната медийна среда. Преди 2022 година Геогиева живее и работи в продължение на 8 години в Москва като кореспондент на шведски и международни медии. Като част от екипа на шведската обществена телевизия..

публикувано на 11.09.24 в 12:36
Наталия Маева

Акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество

Запознаваме слушателите на Lege Artis с акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество . На телефонната линия на предаването директно от Виена се включва кореспондентът Наталия Маева – журналист, трансплантиран пациент, член на Европейската асоциация по пулмонална хипертония. Българското общество на пациентите с..

публикувано на 11.09.24 в 11:50

Пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения"

Днес (11 септември) в София ще се проведе пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения" . В Lege Artis се включва   проф. д-р Иво Петров , медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, за да насочи вниманието към рисковете, свързани..

публикувано на 11.09.24 в 11:09