Покана за пътуване

неделя, от 18.00 до 19.00 часа

„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 18 до 19 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

Молукските острови са любимо място за гмуркане

На Молукските острови – летиш с луд бамбук и галиш змиорка

Коронавирусът ни сложи под безсрочен домашен арест, но жаждата за пътешествия е неутолима. Затова, докато гледаме да не излизаме навън, ще ви разхождам чрез четивата си до далечни и непознати страни. Само на Молукските острови можеш да летиш с..

публикувано на 25.03.20 в 10:05
Касу марцу

Топ 10 на най-отблъскващите деликатеси в света

В безизходна ситуация всеки от нас би изял каквото и да е блюдо, колкото и гнусно да изглежда или да е противно на вкус. Но в някои части от света хората доброволно нагъват „деликатеси“, които с едва ли бихме опитали дори на границата на гладната смърт...

публикувано на 19.03.20 в 09:35
Миналата година (2019) Хавана отпразнува своята 500-годишнина

Все повече българи ходят на здравен туризъм в Куба

Тя е сърдечна и непосредствена. Обича прегръдките и веднага се сприятелява. Строгият посланически пост ѝ отива тъкмо заради това. Дипломатическият пратеник на Куба е у нас от ноември 2018, но имам чувството, че вече познава половин България. Каридад Ямира..

публикувано на 16.03.20 в 09:35

Стенописи и арии в тоалетните на Виена

Какво ще види организираният гост в австрийската столица? Дворците „Шьонбрун“, „Хофбург“ и „Белведере“, увеселителния парк „Пратер“ с легендарното виенско колело, катедралата „Щефансдом“, паметника на Моцарт и къщата на Хундертвасер. И само ако му се падне..

публикувано на 14.03.20 в 09:05
И на вечерна светлина паркът-паметник е запомнящ се и красив

С вода и метал почитат загиналите в кулите близнаци

Не наследяваме земята от предците си, вземаме я назаем от децата си. Започвам „Покана за пътуване“ с тази древна африканска поговорка, за да загатна накъде ще пътешестваме. Това беше хитър трик, за да събудя любопитството ви. Че кой не иска да слуша за..

публикувано на 10.03.20 в 10:15
Безлюдният остров Мнемба, Занзибар

От Килиманджаро до червените слонове на Цаво

Любителите на животни и приключения свързват Черния континент най - вече с държавите Танзания и Занзибар, Кения и Южна Африка. От искрящо белите плажове до снега на Килиманджаро. Танзания и Занзибар са „очаквано добра комбинация“ за..

публикувано на 09.03.20 в 09:55

В Дубай думата „невъзможно“ не съществува

"Дубай… Преди да стегна куфара за там, без да искам, напълних главата си с клишета. Тръгнах с убеждението, че това е един кух, лъскав свят, който няма как да се хареса на човек като мен – казва Ирина Люцканова. – Че в Дубай можеш да видиш само..

публикувано на 08.03.20 в 12:30
Строителството на инките – обвито в загадки

Мнозина ходят в Перу не заради Мачу Пикчу, а за ритуала ауаяска

Ако сте решили да пуснете откривателския си дух от бутилката на всекидневието, изберете Перу. Но си запазете поне десет дни. Държавата на инките определено не е място, в което просто да се отбиеш. Дина Темелкова е обикаляла неуморно близо три седмици,..

публикувано на 02.03.20 в 12:31
Стадо слонове в Ботсвана

Брегът на скелетите – неразгаданата тайна на Намибия

Първият път, когато тръгнах сама за Африка, близките ми едва не завиха на умряло. Е, видяха, че не само се върнах жива и здрава от Кения, ами бях напълнила цял терабайт памет със снимки и видео, та при второто ми пътуване воят бе значително..

публикувано на 29.02.20 в 08:55
Джон Кадю се държи като рок звезда

Канадецът Джон Кадю – посланик на говеждото месо

Чували сме за посланици на добра воля, посланици на различни държави, но аз се запознах с… посланик на месото. Работа-мечта за любител на барбекюто и пътешествията. Канадецът Джон Кадю пътува по света, за да слави говеждото. Заварих го да дреме в..

публикувано на 26.02.20 в 09:15