Покана за пътуване

неделя
от 17.00 до 18.00 часа


„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 17 до 18 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

Албена и Павел Благеви снимат вълци в задния си двор в САЩ

Пътешествениците Албена и Павел Благеви обикалят из американските щати Минесота и Юта и снимат дъхоспиращи природни красоти. Неотдавна те ги показаха и пред българите в галерия "Свети Лука". Онези, които редовно слушат "Покана за пътуване", помнят, че..

публикувано на 08.08.22 в 09:51

Българин извървя 1500-те километра на Японското Камино

Шикоко Хенро е японски духовен поклоннически маршрут, извървян за първи път преди повече от 12 века. Днес изминаването на неговите 1500 километра отнема около два месеца. Борислав Илиев ги е покорил за 55 дни и е претворил впечатленията си във..

публикувано на 03.08.22 в 09:22
Юлия Аткова

В Уганда учениците са по 90 в клас, но муха да бръмне, ще се чуе

За своето участие в благотворителни инициативи в Уганда и Гана, а и у нас Юлия Аткова е наградена с приза "Скритото добро" от Софийската община. Дамата има повече от 4 десетилетия опит в българското образование. През последната година оглавява училище за..

публикувано на 28.07.22 в 11:05

Най-големият град в света е транспортен хъб в Китай

Доста често в "Покана за пътуване" гостуват автори от книгата с пътеписи "Антология на миражите" да споделят впечатленията си от разни кътчета на света. Неотдавна тя бе представена в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на..

публикувано на 24.07.22 в 09:35
Пилешкият остров

Краби е родното място на Чубака от "Междузвездни войни"

"Всеки може да си намери причина да не пътува! А то не е никак трудно, страшно или скъпо! Въпрос на желание и мотивация е – само ти трябва посока!". Това е мотото на Иван Кръстев. Финансист по професия, пътешественик по дух, който излива впечатленията си в..

публикувано на 22.07.22 в 08:00
Емил Йорданов с фенове пред Ашли Хотел

Председателят на фенклуба на Манчестър Юнайтед кръстил сина си на сър Алекс

Събеседникът в "Покана за пътуване" три пъти в живота си е имал нужда да му се оказва медицинска помощ. Винаги с една и съща причина "Манчестер Юнайтед". Емил Йорданов, председател на фен клуба на Червените дяволи у нас припада от вълнение на първото си..

публикувано на 15.07.22 в 10:05

В Исландия чакат на опашка за доматена супа от 18 евро

В миналия си разказ за Исландия ви разходих из Диамантения плаж, залива на най-големия глетчер в Европа и галерия с ледени скулптури в Рейкявик – все места в Исландия, откъдето се завърнах неотдавна. Днес ще посетим Златния кръг и доматена оранжерия..

публикувано на 06.07.22 в 08:15

Исландец плува между глетчери и айсберги най-спокойно

За Исландия се сещаме само ако изригне някой вулкан, пуснат по радиото Бьорк или български отбор се сдобие с тамошен футболист. Но най-северната членка на Европейския съюз удесеторява населението си чрез нашествието на туристи. Площта ѝ е колкото на..

публикувано на 23.06.22 в 08:50

В Мексико сити е разнообразно и пъстро, но си пазете чантите

Към Теотиуакан в Мексико с Булеварда на мъртвите и Пирамидите на Слънцето и Луната е пътешествието с Лора Лукова. Тя от малка проявява огромен интерес както към родния си език, така и към чуждите. Тази страст я подтиква да се захване едновременно с..

публикувано на 17.06.22 в 08:05

Грузинци пяха на арамейски в Бачковския манастир

Сирийското градче Маалюля се намира в пазвата на пролом, разсякъл на две планината Каламон. В скалния процеп проблясват бели къщи със сини капаци на прозорците, куполите на десетки църкви и минарета. Името Маалюля означава "вход" на древния арамейски..

публикувано на 15.06.22 в 10:05