Покана за пътуване

неделя, от 18.30 до 19.30 часа

„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 18 до 19 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

В Занзибар не приемат долари отпреди 2007 година

Най-често обсъжданата посока, щом българи заговорят за пътуване напоследък, е Занзибар. Относително автономната островна част от Танзания е привлекателна с липсата на изисквания за PCR тест и достъпните си цени на място. С шестима колеги си бяхме наели..

публикувано на 19.04.21 в 09:15

Ски картата в Тиролските Алпи включва и безплатен транспорт до Залцбург

Преди пандемията близо 40 хиляди българи годишно избираха да карат ски в Тиролските Алпи. Те вече знаят, че австрийските зимни адреси далеч не се изчерпват с познатите от световните състезания Китцбюел и Инсбрук, но китните селца, сгушени в пазвата на..

публикувано на 16.04.21 в 08:15
алое вера

Ароматерапия от Шри Ланка с масла от шкафа у дома

Преди да посегнете към хапчетата, разровете маслата си за ароматерапия или бурканите с подправките. Природният лек за „всекидневните“ болежки е там. И не само – понякога там ще откриете и извора на красотата. Това каза Суранджит Бандара, лекар по..

публикувано на 03.04.21 в 10:05

Да станеш чесало за слон в Танзания

Малката като самолет-играчка „Чесна“ ни отвежда до континента, както в Занзибар наричат Танзания. Целта ни е еднодневно посещение на национален парк, в който имаме амбициозната идея да снимаме „голямата петорка“ на Африка – слон, носорог, лъв, бивол,..

публикувано на 28.03.21 в 09:53
Питомците на Татко Махони

„Роден на Великден“ – от Разлог през Ирландия до Етиопия и Кения

От Разлог до Холивуд – това е името на блога, в който Бойка Асиова и дъщеря ѝ Ирина Асиова-Диамант разказват за пътешествията си. Но в новия си роман „Роден на Великден“ Бойка разширява хоризонта – от Разлог през Ирландия до Етиопия, Кения и целия..

публикувано на 12.03.21 в 08:25
Графиката от Василия Стоилова, дала заглавието на пиесата „Другата в огледалото“

Японците почти не страдат от анорексия

Изразът „той знае как да живее“ японците разбират по свой начин. Според тях човек, който знае как да живее, вижда радостите на живота там, покрай което другите минават. Може би затова японският начин на мислене остава загадка за нас. Да, обаче..

публикувано на 10.03.21 в 13:05

В племената на Гуджарат мъжете нe бива да пипат пари

Гуджарат! Извадих късмета да попадна сред дивата му красота и… се омагьосах. И омаята ми няма нищо общо с алкохола. В най-западния индийски щат той е абсолютно забранен. Май няма общо и с жегата. Термометърът ковеше около 40 градуса по пладне, но аз се..

публикувано на 08.03.21 в 11:53

В Мексико сити музеите са безплатни веднъж седмично

Mексико сити – 22 милиона души (заедно с предградията), смрад, тежък трафик, смог, раздираща битова престъпност. От всички наслоени в съзнанието ни твърдения все още валидно за мексиканската столица е само едно – тя продължава да е третият по гъстота на..

публикувано на 01.03.21 в 13:04
Стартът на бягането заднишком

Българин постави рекорд на Гинес в… Индия

Българин е участвал в рекорд на Гинес по бягане назад в Индия. Който не вярва може да види сертификатът му в галерията по-долу. А който вярва, да чуе разговора с Татеос Татеосян. Той в момента живее във Варна, но иначе е гражданин на света. Работил е..

публикувано на 25.02.21 в 11:35

Пандемията възобнови „черните сватби“ в Израел

Чума, холера, испански грип, Covid-19. Пандемиите са неизбежен спътник на човечеството. Колкото и да не е била развита медицината в миналото, практиката и животът наложили свои правила, за да се спре разпространението на заразата. Спомнете си за „Декамерон“..

публикувано на 24.02.21 в 11:23