Покана за пътуване

неделя
от 17.00 до 18.00 часа


„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 17 до 18 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

Кристина Димитрова Уилмот в пустинята

В училищата на Йоханесбург и Абу Даби насърчават творчеството

Често пъти се питаме какво е образованието в екзотични пък и в недотам далечни земи. Е, в „Покана за пътуване“ гостува човек, който отговори на тези въпроси. Поне що се отнася до Южна Африка и Абу Даби. Че и направи сравнение с нашата образователна..

публикувано на 17.07.21 в 08:05

С Ива Дойчинова до островите Скопелос, Скиатос и Алонисос

Ако ви кажа, че в „Покана за пътуване“ пътешествахме до архипелага Северни Спораги, можете да примигнете неразбиращо. Но щом спомена в едно изречение островите Скопелос и Скиатос недоумението ви ще премине в усмивка. Точно такава широка усмивка..

публикувано на 15.07.21 в 16:41

Околосветско пътешествие чрез подправките на пазарите в Израел

Кореспондентите на БНР в Израел Феня и Искра Декало се изхитриха да пътешестват, не само без да пресичат границите на страната, където живеят, ами дори без да напускат пазара, в който са се озовали. Оказва се, че те могат да обиколят света, бродейки..

публикувано на 08.07.21 в 09:15

С яхта край мистичните ликийски грабници

В минало издание на „Покана за пътуване“ екскурзоводът Нуртен Еролан разказа за пътешествието с яхта по турските брегове, където пада голямо целуване. Нищо пикантно! Средиземно целува Егейско море. Боровите гори целуват плажовете. Пчелите целуват корите..

публикувано на 05.07.21 в 09:50

С яхта до плажа на Клеопатра и царството на домата

Елегантен платноход акостира в залива Гекова. Наблизо е островът на Клеопатра с нереалистично бял пясък. Според легендата Марк Антоний накарал да го пренесат чак от Червено море, защото възлюбената му отказвала да стъпи върху земя, която не е египетска...

публикувано на 03.07.21 в 08:05
Ники Качаров

Ники Качаров за Не-туристическия Египет

Името на Ники Качаров е добре познато на любителите на твърдия ъндърграунд рок от края на 80-те години. Той е създател на групите „Ера“ и „Апокалипсис“. Но също така доктор и професор по физика от университета в Лимож и ръководен кадър в европейски..

публикувано на 30.06.21 в 12:02

Хохот – столицата на Вътрешна Монголия

Художничката Петя Илиева преди време разказа в „Покана за пътуване“ за султаната Оман факти и случки, които знае само човек потопил се в тамошните нрави. Днес тя ще сподели впечатленията си от Вътрешна Монголия. Ако не сте чували за тази китайска автономна..

публикувано на 28.06.21 в 10:23

„Сарона” или мястото в Тел Авив, където бъдещето целува миналото

В центъра на Тел Авив е достатъчно да пресечете многолентов булевард, за да се върнете 150 години назад. Къщи като от старовремско германско село се гушат в подножието на небостъргачи в квартала „Сарона”, който е доста по-възрастен от самата столица на..

публикувано на 23.06.21 в 11:19

Рада Якова за присаждането на един художник в Нидерландия

Художникът, илюстратор и графичен дизайнер Рада Якова откри в София изложба, наречена „Витамин Д“. Показателно име, като се има предвид, че местожителството ѝ от 9 години е Хага в Нидерландия. Преди това е направила магистратура по изобразителни изкуства..

публикувано на 21.06.21 в 08:15

Градчето, където е сниман любимият сериал „Синьо лято“ – Нерха

Бойка Велинова, която от години живее в Андалусия и използва Испания като базов лагер за пътуванията си по света, разказва как Испания се подготвя за завръщането на туристите – с почистени плажове, обновени менюта в ресторантите, ремонтирани хотели и..

публикувано на 20.06.21 в 08:20