Покана за пътуване

неделя, от 18.00 до 19.00 часа

„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 18 до 19 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

Площта на храмовете Ангкор Ват е колкото 90 футболни игрища

Петанк в Камбоджа

„Моля ви, бъдете пътешественици, а не туристи. Опитвайте нови неща, срещайте нови хора и поглеждайте отвъд това, което се намира точно пред вас. Това е ключът към осъзнаването колко удивителен е светът, в който живеем.“ „Покана за пътуване“ започва с..

публикувано на 13.01.20 в 09:35
Драгон бридж е дълъг 666 метра, но в това число няма нищо сакрално – просто в Азия тройната шестица се смята за троен късмет.

Плажно пиршество в Дананг

За повечето българи Виетнам е смътен спомен за усърдни гастарбйтери, дошли у нас по линия на социалистическото сътрудничество, евтино кафе с не особено добро качество и островърхи сламени шапки. От всичко изброено верни са само шапките. В днешен Виетнам,..

публикувано на 06.01.20 в 08:36
Архитектът Жак Нувел е проектирал покрива на Лувъра като палма с метални листенца

С Ива Дойчинова в бокса на Ferrari на Формула-1 в Абу Даби

Рев на двигатели, смяна на гуми за секунди, свистене по завоите и имена на пилоти от Формула 1, които чувстваме толкова близки, че знаем имената на гаджетата им, кога имат хрема и се вълнуваме, щом сменят отбора. Ще съпреживеете магията на Формула едно..

публикувано на 30.12.19 в 09:15
Хуан на събитие, организирано от Конфедерацията на националностите на перуанските индианци

Потомък на императора на инките разкрива тайните на възловото писмо кипу

"Пътешествието и смяната на местата влагат нов заряд в ума". Покана за пътуване започва с тази мисъл на римския философ и писател Луций Плиний Сенека само за да потвърди, че науката галопира, но жаждата за приключения си е същата от Древния Рим насам...

публикувано на 23.12.19 в 09:25
Слонско СПА в Гоа, Индия

Древни църкви в Етиопия, танго в Буенос Айрес, слонско СПА в Индия

Днес ми е едно околосветско… Силно се надявам и на вас да ви е така, защото в „Покана за пътуване” посоката е от Африка през Латинска Америка до Азия с чупка в кръста към Израел. Затегнете коланите. Излитаме към Етиопия. На онези, които се мръщят при..

публикувано на 17.12.19 в 10:43
Типичен прашен и тъжен сомалийки пейзаж

В Сомалия пазаруват и фунийка сладолед през смартфона

За повечето от нас екскурзия в Сомалия звучи абсурдно колкото плаж на Северния полюс. Е, разговарях с човек, който не само е отишъл там доброволно, ами се е върнал невредим и разбива всичките ни представи за тази част от Африка. Владислав Панев е..

публикувано на 09.12.19 в 10:35
Пингвините са най-голямата атракция на Антарктида

Забележителности на Антарктида – пингвини и паметник на кирилицата

Първата гостенка в „Покана за пътуване“ – Деница Андонова, не съм я виждала намръщена. Положителната енергия, която струи около нея, вероятно се дължи на факта, че по професия е позитивен психолог и сертифициран специалист по здраве и добро настроение на..

публикувано на 02.12.19 в 09:50
Националният парк Сцила в Калабрия

В Калабрия тарантелата се родила като антидот срещу тарантула

Всички сме чували неособено оригиналната американска поговорка „Ако животът ти поднесе лимони, направи си лимонада“. Там, където отиваме днес, от лимоните правят лимончело и се гордеят, че отглеждат единствен и неповторим сорт от киселия плод. За..

публикувано на 25.11.19 в 09:10

Руският Свети Киприян има български корен от търновския род Цамблак

Русия с ум не мож' я осъзна; ни общ аршин отгоре ѝ да се прокарва… Тези стихове на поета Тютчев сякаш казват всичко. Радомира Михова, утвърден радиоглас, който днес учи хората как да използват правилно гласа си, беше в Москва по..

публикувано на 18.11.19 в 08:45
Залез над свещеното езеро в Пушкар

Кореспондентки на БНР на ръждив мотопед из Индия

В един от романите на Джеймс Клавел прочетох китайската пословица „Когато карате някого да ви чака, му давате време да си припомни всичките ви недостатъци". Затова направо започвам разговора с Наталия Бояджиева, която е влюбена в Поднебесната империя,..

публикувано на 11.11.19 в 08:15