Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България трябва да подпише и ратифицира Истанбулската конвенция

БНР Новини
Франческа Кастильони, Франческа Кунтери, Анелия Торошанова, Силвия Белони, Весела Благоева, Елка Пороминска и Мария Ганчева (отляво надясно)
Снимка: Боби Костадинов

На 26 и 27 ноември в Представителството на Европейската комисия в България се състоя Международна конференция „Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени“. Събитието е организирано от Асоциацията за жените адвокати и Софийската адвокатска колегия, с подкрепата на Висшия адвокатски съвет, в партньорство с Международната федерация на жените с юридически професии, Италианската асоциация на жените - юристи, Съдът в град Милано, Миланската адвокатска колегия, Сдружение на турските и българските жени за приятелство. А поводът е 25 ноември – ден, обявен от ООН за Международен ден за елиминиране насилието над жени и в подкрепа на „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (т.н. Истанбулска конвенция).
За целите на този международен форум и дискусията за възможностите за опитмизиране на механизмите за защита и превенция срещу насилието над жени, за европейското законодателство и законодателството на България срещу, насилието над жени, както и за равнопоставеността на половете – гарант за превенцията на проблема ще чуете от разговора с гостите в студиото: адв. Силвия Белони, член на адвокатската колегия в Милано, член на Асоциацията на жените-юристи в Италия (секция Милано); Франческа Кунтери, вицепрезидент на Комитета по равнопоставеност на половете към Адвокатската колегия в Милано, секретар на Асоциацията на жените юристи в Италия (секция Милано); адв. Мария Ганчева, член на САК, член на миланската адвокатска колегия; адв. Франческа Кастильони, член на Дисциплинарния съд към Аднвокатската колегия в Милано, член на Асоциацията на жените юристи в Италия (секция Милано); адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, член на УС на Софийския адвокатски съвет. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марта Георгиева

Симптомът "жестокост"

Насилието над животни е факт и все по-често се разбира за него от медии, съседи или близки. Неотдавна се разбра и за пореден опит, съвсем нарочно, да бъде прегазено куче в столичен квартал. Насилието над животни е наказуемо, но агресивните хора сякаш не се плашат от закона. В "Заедно след полунощ" с Марта Георгиева, общински съветник, юрист и..

публикувано на 03.07.22 в 10:05

Никой не може да слугува на двама господари

На всеки един от нас му се е случвало да има много грижи, но твърде често, дори без да осъзнаваме, ние сами си ги създаваме. Стремим се да уредим живота си без грижи, но колко малко от нас съумяват да го сторят. Светото евангелие предлага пътищата за постигането на този идеал. Разбира се те се различават от обикновените наши схващания,..

публикувано на 03.07.22 в 09:10

Петко Петков: Войната между хората в България е по-страшна от реалната война в Украйна

Защо Петко Петков, доброволецът, който още от началото на войната помага на украинските бежанци да достигнат до България и който въпреки бюрокрацията на министерства и институции спаси много украинци, днес остава да живее в Украйна. Колко истинска е войната, коментира  в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Петко Петков:..

публикувано на 02.07.22 в 12:25

Dolna Malina Open Fest обединява спорт, изкуство и фолклор

Dolna Malina Open Fest   е фестивал на спорта, изкуствата и образованието, който подготвя петото си издание и набира участнrци за конкурсните си програми Това  е фестивал за изкуства, който дава възможност на спортисти, музиканти, танцьори, кино- и други творци и артисти да обменят опит и да представят своя талант, включвайки се в турнири,..

обновено на 02.07.22 в 09:43
Бойко Станкушев

Бойко Станкушев: Хората, откраднали милиарди, не ги интересува репутацията

Защо СЕМ не можаха да изберат нов генерален директор на БНТ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Бойко Станкушев, директор на АКФ (Антикорупционен фонд), бивш програмен директор на Българската национална телевизия (БНТ) и бивш член на Управителния съвет на БНТ. "Това ни казва, че като че ли всички или почти всички, които са избирани или..

публикувано на 01.07.22 в 17:30