Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България трябва да подпише и ратифицира Истанбулската конвенция

БНР Новини
Франческа Кастильони, Франческа Кунтери, Анелия Торошанова, Силвия Белони, Весела Благоева, Елка Пороминска и Мария Ганчева (отляво надясно)
Снимка: Боби Костадинов

На 26 и 27 ноември в Представителството на Европейската комисия в България се състоя Международна конференция „Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени“. Събитието е организирано от Асоциацията за жените адвокати и Софийската адвокатска колегия, с подкрепата на Висшия адвокатски съвет, в партньорство с Международната федерация на жените с юридически професии, Италианската асоциация на жените - юристи, Съдът в град Милано, Миланската адвокатска колегия, Сдружение на турските и българските жени за приятелство. А поводът е 25 ноември – ден, обявен от ООН за Международен ден за елиминиране насилието над жени и в подкрепа на „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (т.н. Истанбулска конвенция).
За целите на този международен форум и дискусията за възможностите за опитмизиране на механизмите за защита и превенция срещу насилието над жени, за европейското законодателство и законодателството на България срещу, насилието над жени, както и за равнопоставеността на половете – гарант за превенцията на проблема ще чуете от разговора с гостите в студиото: адв. Силвия Белони, член на адвокатската колегия в Милано, член на Асоциацията на жените-юристи в Италия (секция Милано); Франческа Кунтери, вицепрезидент на Комитета по равнопоставеност на половете към Адвокатската колегия в Милано, секретар на Асоциацията на жените юристи в Италия (секция Милано); адв. Мария Ганчева, член на САК, член на миланската адвокатска колегия; адв. Франческа Кастильони, член на Дисциплинарния съд към Аднвокатската колегия в Милано, член на Асоциацията на жените юристи в Италия (секция Милано); адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, член на УС на Софийския адвокатски съвет. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво оценява матурата по български език и литература

Правопис, пунктуация – да, задължително. „В повестта на Елин Пелин „Гераците“ се представя конфликтът между поколенията и разпадането на родовия свят“ – и това може да мине за насъщно знание. „Какво е подчертаното изразно средство: антитеза, гротеска, метафора, литота?“ – малко се позамисляме за литота, но що е антитеза, гротеска и метафора,..

публикувано на 06.06.20 в 08:35
Анелия Торошанова, водещ на

Законът и Темида навърши 8 години

Предаването "Законът и Темида" за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини вече 8 години помага повдигането на правната култура у нас. В годините сред темите са намирали място дела срещу мафията и организираната престъпност, както и за частни случаи и правни казуси на слушатели и съвети на юриста. От години предаването посвещава внимание..

публикувано на 05.06.20 в 15:26
Царица Роза 2020 с подгласничките си

Празникът на Казанлък "От Чудомир до наши дни"

Тази година Празникът на розата в Казанлък ще се проведе по-различно. На 5 юни градът чества своя празник и всеки желаещ може да се сдобие със знамето на града и да го постави пред дома си, включвайки се по този начин в честванията. "Тази година цъфтежът се забави и пикът - един по-различен и хубав пик, от този за който слушахме в последно време - този..

публикувано на 05.06.20 в 14:16
Архивна снимка на БЦЖ ваксина от лаборатории на френския институт „Пастьор“ от март 1931 година.

За ролята на БЦЖ ваксината в борбата с Covid-19

В разгара на пандемията с Covid-19 се оказа, че БЦЖ ваксина влияе върху заболеваемостта. В страните, където е била прилагана, броят на заразените е значително по-нисък. Това не е свързано с прякото действие на БЦЖ ваксината върху вируса, а най-вероятно става поради това, че е стимулиран вътрешният имунитет на организма. Търсят се доброволци за събиране..

публикувано на 05.06.20 в 13:12

Консенсус за зеленото бъдеще на България

Отворено писмо за зелен рестарт на българската икономика чрез иновации тази седмица бе изпратено до министър-председателя, министрите на икономиката и на околната среда и водите. Инициатива е на MOVE.BG, BESCO, Sofia Startup, Founder Institute София, Джуниър Ачийвмънт България, Нулев отпадък-България, "Институт Кръгова Икономика" и BCWT. Кризата с..

публикувано на 05.06.20 в 12:15