Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 3 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.44 часа
Заедно след полунощ с Радио Стара Загора
• Акцент: 46-и Фестивал за оперно и балетно изкуство – Стара Загора` 2015.
• Интервю със Салваторе Русо – сценограф на премиерния спектакъл „Лучия ди Ламермур“ на Държавна опера, Стара Загора. Салваторе Русо е един от най-известните италиански сценографи и костюмографи, чието име се свързва с успешни постановки в много оперни театри в Европа и Америка. Роден в Палермо, завършва Академията за изящни изкуства в Рим, професор по сценография и костюмография в Академията за изящни изкуства във Витербо.
Дебютира като сценограф и костюмограф на балета Tre Canzoni Italiane в Римската опера (1962 г.) по покана на диригентите Тулио Серафин и Джоакино Форцано. Създава сценографията и костюмите за многобройни оперни и балетни постановки.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от Франция – от бел мюзет на акордеон, изпълнение на Енрике Угарте, до съвременни шансони – Бенаба, Жак Брел, Ете 67, Ив Жаме и други.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Гамолов, Костадин Гугов, Величка Златева, Цвятко Благоев и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• В рубриката „Ако зависеше от мен...“: разговор със слушателите.
• Връчване на наградите SKY STARS 2015 – b2b Медия
• Парижката среща за промените в климата – какви са шансовете да бъде подписано историческо споразумение? – гост проф. Владко Панайотов.
• Въпроси към бюджета за следващата година през рубриката на БНТ „България от край до край“ – гост: колегата Йордан Димитров.
• 66 години от смъртта на Елин Пелин – от „Златния фонд“ на БНР.
• Културен афиш: Любка Биаджони за концерта на испанския оперен певец Хосе Карерас.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Нова програма ще обучава 30 хиляди IT специалисти в училища и университети – разговор с представител на Министерство на образованието и науката.
• Портфейлът като необходимост, но и като екзотично дизайнерско произведение.
• „Непрактично“: двама млади ентусиасти помагат на деца от специални училища да произвеждат велосипеди от стари части.

от 11.00 до 12.00 часа
Музикална мрежа
• Изкуството на Биг бенда на БНР.
• Среща с тромпетиста и хармоникар Стефан Славов.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Казанът за ракия – национален модел за социални контакти

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Теодора Димова и книгата й „Ороци“.
• Проф. Цветан Теофанов за книгата си „Феноменология на пророка“.
• Геновева Димитрова за Фестивала на българското документално кино „Златен ритон“ в Пловдив.
• Петя Александрова за Киномания – постфактум.
• Три години от създаването на културната платформа „Прово“ – разговор с Владислав Христов.
• Изложба на Стефан Божков в галерия „Юзина“.
• В „Гласът литературата“: проф. Амелия Личева.
• Какво се случва: Поетичен Никулден – гост Федя Филкова.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикални легенди
Както и да го наричат – гений или певец на мафията, любимец на няколко американски президента, избраник на красивите жени, бохем, галеник на съдбата, той ще остане онова ярко явление в музиката на миналия век, което и днес продължава да вълнува! Защото е Франк Синатра.
На 12 декември се навършват 100 години от рождението му.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Глобалното затопляне – време за равно(сметки). Какви изводи може да си направи България от Доклада на световната банка, написан в навечерието на двадесет и първата конференция на ООН по проблемите на климата, която се провежда в Париж, както и от самата конференция? Ще се променят ли досегашните подходи и практики за намаляване на емисиите от парникови газове, свързани с възстановяемите енергийни източници и квотните принципи на разпределение и търговия? Защо новите акценти на парижкия форум вече се свързват освен с енергийната ефективност на различните производства и сградостроителството, преди всичко с авиационния и морски транспорт? И кои ще се окажат новите аутсайдери на климатичните промени до 2020 година?
С участието на метеоролога Цветан Симеонов и Георги Стефанов, експерт по климатичните промени от WWF-България.
• Вечният двигател: проф. Николай Дишовски и Филип Филипов от Института по механика при БАН за две от най-интересните български изобретения на 2015 година – екраниране на електромагнитни излъчвания от електроуреди, които използваме в ежедневието си и пневматичен газов щит за обезопасяване на работните места във военни производства и при обезвреждане на боеприпаси.
• Психология на всекидневието: психотерапевтът Манол Манолов – и мълчанието си има своя „азбука“.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българското патриархално семейство
Стопанство, бит и имущество

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
„Коледата е възможна – с музика из коледни филми“.
С музика ще се върнем към британската кинокомедия Love Actually, чийто сюжет се развива в навечерието на Коледа, и към филма на Жан-Мари Поаре Le père Noël est une ordure („Дядо Коледа е боклук“).

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Житничето” от Тери Джоунс

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Заключителен концерт от фестивала „Изкуството на барока“ – концертно изпълнение на „Сватбата на Фигаро“ със солисти и ансамбъл „Лез Амбасадор“ – рецензия и интервю с диригента Алекси Косенко.
• Концерт на Александрина Пендачанска – откриване на „Новогодишния музикален фестивал“ в НДК – интервю с диригентката Сперанца Скапучи.
• Диригентът Славил Димитров за работата си с Филхармоничния хор и Софийска филхармония  и за турнето на Русенския оперен театър с „Турандот“ във Франция.
• Финален концерт на фестивала „Аджитато“ с участие на дуо „Колаж“ и ансамбъл „Силуети“.
• Концерт от цикъла „Солисти-интерпретатори“ – разговор с Марио Хосен.
• Трио „Имаж“ с награда и нов компактдиск.
• Кореспонденция от Виена и интервю с Божидара Кузманова.
• Осмият конкурс за пианисти Лист-Барток започва в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ на 5 декември – разговор с Анжела Тошева.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Сидхарта“ от Херман Хесе – четвърта част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Фондация „Заслушай се“ набра най-много гласове от всички финалисти на Промяната. Конкурсът Промяната се осъществява от фондация Reach for Change. Инициативата цели да се подобри живота на децата, като помогне на социални предприемачи да осъществят идеите си и е част от по-мащабното търсене на Промяната по цял свят.
Какви са идеите на „Заслушай се“ – информационна кампания на едноименната фондация, която насочва общественото внимание към предизвикателствата пред хората с увреден слух и повишаване културата на слухово здраве сред българското общество – за това ще говорим с Ашод Дерандонян – основател на фондацията.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Джаз клуб
Концерт от Прага от EBU
Ростислав Фраш – тенор саксофон от Чехия с неговия квартет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25