Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект срещу невежеството – на 10 декември от 14.30 часа ще излъчим концерт на Западно-Източен Диван оркестър пред Обединените нации в Женева

БНР Новини




На 31 октомври в двореца на нациите в Женева се състоя концерт посветен на защитата на човешките права. Концертът беше на Западно-Източния Диван оркестър с диригент Даниел Баренбойм и на него бяха изпълнени три симфонии на Волфганг Амадеус Моцарт - № 39, №40 и №41 „Юпитер“. По предложение на Европейския съюз за телевизия и радио на 10 декември – международния ден за защита на човешките права концертът ще бъде излъчван от радиостанциите на страните членки.

На 10 декември 1948 е приета всеобщата декларация за правата на човека. Тя се състои от 30 члена, които след това са доразвити в различни международни споразумения, в националните конституции и законите на държавите членки.
Главна роля в изработването на Декларацията играе канадецът Джон Питърс Хъмфри, който току-що е назначен за директор на новосформирания отдел за правата на човека. Останалите членове на комисията за разработване на Декларацията са подбрани така, че да представляват възможно най-широко световната общност. Декларацията е приета без гласове против. От гласуване се въздържат представителите на 8 държави: Саудитска Арабия, ЮАР и държавите от социалистическия блок. Сред тях не е България, която става член на ООН едва през 1955 г.
По повод на годишнината от декларацията, две години по-късно (1950 г.) ООН обявява 10 декември за Международен ден за правата на човека. За юбилея то тази паметна дата този година беше поканен съставът създаден и ръководен от Даниел Баренбойм.
„Западно-Източен Диван“ оркестър е младежки оркестър, който се намира в Севиля и е съставен от млади музиканти от Средния Изток - Египет, Иран, Израел, Йордания, Ливан, Палестина, Сирия и Испания. Основан е през 1999 от аржентинския диригент с израелски корени Даниел Баренбойм и американецът с палестински корени академик Едуард Саид. Наречен е на една антология с поеми на Йохан Волфганг Гьоте. Първият уъркшоп на състава е бил във Ваймар през 1999 г. Според организаторите тогава са получени около 200 заявки за участие от арабски студенти. Концертите на оркестъра са многобройни. Сред участиета му са и много знакови концерти. Например оркестърът е изпълнил всички симфонии на Бетовен в цикъл на Променадните концерти на Би Би Си през юли 2012 г. Това се случва за втори път, след като е направено през 1942 г. от сър Хенри Ууд – един диригент и един оркестър в един сезон на Промс да изпълнят всички девет симфонии на Бетовен.
Сам Баренбойм обяснява своята идея да създаде подобен състав:
"Диванът“ не е любовна история, не е и мирна история. Тя много ласкаво се описва като проект за мир. Не е. Това няма да донесе мир. „Диванът“ е замислен като проект срещу невежеството. Проект срещу факта, че е абсолютно необходимо за хората да се опознаят, за да разберат какви са мислите и чувствата на другия, без непременно да са съгласни с него. Аз не се опитвам да накарам арабските членовете на „Дивана“ да приемат израелската гледна точка, както и не се опитвам да убедя израелците в правотата на арабската гледна точка. Преди няколко години се създаде платформа, където двете страни да изряазяват позиции и да не прибягват до ножове. За жалост останах сам в тази кауза, след като преди няколко години Едуард почина“
Един от най-младите музиканти от оркестъра допълва обясненията на Баренбойм:
"Баренбойм винаги казваше, че неговият проект не е политически. Но едно от наистина страхотни неща е, че това е политическа декларация и от двете страни. По-важно е не само за хора като мен, но и за останалите хора да видят, че е възможно да се седне с представители на другата страна и да се свири. Оркестърът е човешка лаборатория, която може да покаже пред целия свят как да се справи с разделението.“
Оркестърът свири по целия свят. Всяко лято се провежда лятна музикална академия в Севиля, която се подкрепя и от правителството на Андалусия. Веднага щом приключи работната среща започва концертната обиколка на състава.
Оркестърът е носител на много награди сред които и тази на „Принцът на Астурия“, кралската награда на Японската асоциация за изкуствата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2024 г.

16 април Свири симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин. 3.00 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Рапсодия по тема от Паганини, оп. 43. Солист: Андрей Гугнин (пиано). 3.27 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Прелюд в Сол мажор, оп. 32 № 5. Изпълнява Андрей Гугнин (пиано). 3.32 часа – Сергей Прокофиев (1891-1953),..

публикувано на 14.04.24 в 09:05

"Летящият холандец" се завръща на сцената на Кралската oпера

След дългогодишно отсъствие "Летящият холандец" на Рихард Вагнер се завръща на сцената на Кралската oпера. Вагнер създава произведението вдъхновен от сатиричната новела "Мемоарите на господин фон Шнáбелевóпски" на Хайнрих Хайне и разтърсен от едно свое бурно пътешествие с малък кораб от Рига до Лондон. Записът, който ще прозвучи е от 16 март 2024..

публикувано на 13.04.24 в 08:05
Аделина Александрова и проф. д-р Петя Бъговска (вдясно)

Проф. д-р Петя Бъговска: Много е важно да има отношение към миналото

За нея спокойно може да се каже, че не тя е избрала инструмента, на който свири, а той е избрал нея. Заниманията ѝ с музика всъщност започват от пианото, но съдбата пожелава животът ѝ да бъде свързан с контрабаса! И там тя е пълновластна господарка – изтръгва от него звуци, изненадващи за внушителния му размер, и го подчинява безусловно на творческата..

публикувано на 12.04.24 в 11:15