Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кой спасява „Лили Марлен“

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Поля Станчева в студиото на предаването „Какво се случва“.
Снимка: Кирчо Стоичков

Защо младият цар Борис, страстен радиолюбител, си е позволявал да слуша радио само тайно в двореца? Кой следи в началото на XX век, малко след 1927 година излъчваните в зимните вечери в Съюза на българските журналисти концерти и бюлетини на виенското радио? Как Радио „София“ спасява най-известната песен от времето на Втората световна война „Лили Марлен“? Пазят ли се и къде някои от преследваните след 9 септември 1944 година записи на музика? Защо радиото дава първия генерален директор на телевизията и кой е журналистът след 10 ноември 1989 г, получил заплаха от така наречената „Разградска република“ за обръщението в ефир „дами и господа“?
Отговори на всички тези въпроси и още много любопитни и важни факти от историята на Българското национално радио могат да се научат от документалния филм на Поля Станчева „Олово срещу слово“. Премиерното му излъчване ще бъде в неделя, 24 януари от 19 часа по БНТ. За силата на словото и борбата за неговата свобода – разговаряме с Поля Станчева.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32