Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво трябва да се учи в час по литература?

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Децата, завършили основно образование по новия Закон за предучилищното и училищното образование, който изисква промените в програмите, няма да знаят нищо за периода на Възраждането, кой е Паисий, Софроний, Чинтулов. Те ще имат само фрагментарни познания за творби от българската литература без да могат да ги включат в какъвто и да е исторически контекст. Това е мнението на доктора на филологическите науки Ваня Добрева. Завършилите 7 клас ще имат повърхностни понятия за това, кой е Борис I и какво е покръстване, няма да знаят за Кирил и Методий и техните ученици. Според Ваня Добрева това ще са хора, които не знаят, какво е Родина. Промените са правени набързо, защото програмите трябва да влязат от учебната 2016 година, твърди тя. Поетът и преподавател по български език и литература Николай Милчев поиска широко обсъждане на новите програми не само сред учители, но и сред творчески съюзи. Според него, хората, които подготвят тези програми, тестват имунната система на обществото и онези невидими граници, които очевидно са преминали. Николай Милчев твърди, че за втория автентичен предговор на История славянобългарска трябва да става дума всяка учебна година, ако е възможно, защото в него става дума за ДНК-то на българина, за едно време, пренесено напред със своя морал, своята етика и своите надежди. И това би могло да утвърди духа ни.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР