Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Луковит и Червен бряг започва кукерският празник "Февруарска плетеница"

| обновено на 20.02.16 в 10:47
Снимка: БТА

За четвърта поредна година в Червен бряг се провежда кукерският празник "Февруарска плетеница". На него фолклорни ансамбли от региона ще покажат и най-популярните български обичаи.

Празникът започва в 14.30 на площада. Граждани и гости на града ще посрещнат кукерите пред читалището. Ансамбъл за автентичен фолклор "Гайдуница" от с. Подем ще покаже фолклор, обичаи, песни, танци и облекло. В репертоара са включени едни от най-популярните български обичаи  - Великден, Гергьовден, Ивановден, оралия, жътва.

От собствения бюджет на община Червен бряг са предвидени 55 хиляди лева за подобни празници. Според кмета Даниел Вълов развитието на културата и опазването на традициите е от водещо значение през мандата.

Кукерски празник "Февруарска плетеница" започва и в Луковит. Празникът се организира за четвърти път. В него ще вземат участие много фолклорни групи от страната.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14