Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмов проект ще разкаже историята на християнството по българските земи

БНР Новини
Кадър от филмовия проект „Достойно ест”
Песнопението „Достойно ест” е изпято пред образа на Божията Майка за първи път през X век. В навечерието на нейния празник – Благовещение, в Националния църковно-исторически музей отново прозвуча химнът, посветен на Света Богородица.

Повод бе представянето на нов филмов проект за раждането, силата и вярата на един народ – „Достойно ест”. Създаването му е подкрепено от Светия синод и Негово Светейшество Патриарх Неофит, а като партньори се включват министерства, общини и туристически организации, както и националните медии: БНР, БНТ и БТА.

Филмовата поредица ще се състои от 3 филма по 40 минути, проследяващи хилядолетната история на християнството по нашите земи. Амбицията й е да възкреси духовната ни история, да я съхрани за следващите поколения и да покаже възможностите за поклоннически туризъм по местата, където се намират духовните и материални образци на българската християнска култура.

От тази трилогия ще научим за християнската вяра по българските земи много преди основаването на Църквата през 870 година. Първият филм – „За раждането” – разказва, че тук са създадени първите апостолски църкви още през Първи век. Ето какво споделя преподавателят от Богословския факултет доц. Павел Павлов, който е автор и консултант при създаването на поредицата:

Искаме да покажем ранното християнство. В старата ни историография и особено в комунистическия период то беше много маргинализирано. Периодът преди времето на свети цар Борис І се представяше изключително като езически. Ние искаме да разкажем за ранното основаване на местните църкви по нашите земи още от времето на апостолите – по Черноморието, по Беломорието, в периферията, в Сердика, във Филипопол... Проектът имаше друг сценарий, но когато се включих аз, това беше едно от условията – да можем да разгледаме тази ранна история, за да можем да разкажем за първия век. Да представим апостолите, да покажем, че нашата земя наистина е апостолска земя. Тук са проповядвали свети апостол Андрей по черноморското крайбрежие, свети апостол Павел по Беломорието. Наблягам на това, че в трите области – Мизия, Тракия и Македония, има апостолска проповед още в средата на Първи век. След това техните ученици и последователи разгръщат локалната мрежа на църквите в големите градове – Сердика, Филипопол, Марцианопол. По-късно през Втори век имаме вече ясни сведения в изворите за местни църкви с епископ в Дебелт и други наши градове, които са от късната античност и ранното средновековие. Има такива следи, ние знаем градовете, знаем местата, които са посещавали апостолите. Важното е да се направи една карта, която да показва ясно откъде са минали те. Голямата трудност е достъпът до тези места, защото пътищата липсват, пътеките са обрасли. Ако тръгнем да снимаме в най-подходящото време, обикновено всичко е обрасло вече. Стремежът е да се гледа, да се търси просветителският ефект. Да бъде като начало на едно откривателство – особено за младите хора.


Филмите ще бъдат преведени на няколко езика, а събитията, образите и обектите на духовната история ще се пресъздадат със средствата на най-съвременните технологии – многоканален звук, въздушни и подводни снимки, специални ефекти и авторска музика на младия композитор Георги Стрезов. За първи път богатството на църковната ни история ще бъде представено по този начин.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.