Предприятие, където работят хора с увреждания

125 години достоен труд за хората с увреждания

През настоящата година се навършват 125 г. от учредяването на първата трудово-производителна кооперация (ТПК) в България. От зараждането си, трудовите кооперации допринасят както за развитието на българското общество, така и за изграждането на..

публикувано на 13.10.20 в 07:05

Старинната аптека на д-р Антониади в Пловдив

Стъпили върху модерното познание от европейските университети, дипломираните аптекари по нашите земи хвърляли око и в старите лекарственици. И докато през 19-и век полагали основите на науката фармация, те все още се уповавали на..

публикувано на 12.10.20 в 09:50

По следите на "Цариградските българи" с журналистката Верджихан Зифлиоглу

За мнозина не е известно кои са истанбулските или българите от Цариград, както българи, руси и други славянски народи исторически са наричали града край Босфора. В периода, в който Истанбул е бил столицата на Османската империя, към града се..

публикувано на 12.10.20 в 08:15

Даренията на ценни документи не спират дори в ситуацията на епидемия

Каква представа ще изградят идващите поколения за своите предшественици – живели във времето на страшна епидемия, когато светът бил изправен пред неизвестност и все още не се намирал лек за болестта, зависи най-вече от документалните свидетелства,..

публикувано на 09.10.20 в 07:15
Паметникът на цар Самуил в София

Отбелязваме 1006 години от смъртта на Цар Самуил

На 6 октомври 2020 г. се навършват 1006 г. от смъртта на българския цар Самуил, чиято последователност и упорита борба срещу византийския император Василий Втори, не допуска падането на България под византийско владичество до края на неговото..

публикувано на 06.10.20 в 06:15

Улпия Ескус – истории за възход и разруха

Някога той е бил един от най-бляскавите градове по поречието на Дунав. Днес руините му са разпилени на огромна площ в околностите на село Гиген. Внушителните колони с капители, изящните конзоли и мраморните блокове са нахвърляни безразборно един върху..

публикувано на 03.10.20 в 07:05

Откриха част от най-голямото потънало стъклено съкровище

В морето край Бургас е открита част от най-голямото потънало стъклено съкровище по българското Черноморие, съобщи БТА. Сред находките от морското дъно в залива "Ченгене скеле" близо до нос Чироза, има десетки части от стъклени съдове с изключително..

публикувано на 02.10.20 в 01:30
Древният град Мисионис

Нов статут за древния град "Мисионис" край Търговище

Все още се очаква решението на междуведомствената комисия за прехвърляне на собствеността на древния град "Мисионис" на Община Търговище, след което ще стане възможно старината да смени статута си. В момента крепостта попада в територия, която е..

публикувано на 01.10.20 в 17:00

Плевен чества 102 г. от Дойранската епопея

102-ата годишнина от блестящата военна победа, извоювана от малочислената българска армия в района на Дойран през Първата световна война, ще бъде отбелязана тържествено в Плевен. Пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия ще бъде отслужена панихида..

публикувано на 27.09.20 в 10:09

Какви са резултатите от археологическото лято край Троян

Редки монети от I-II век, останки от древен олтар и оброчна плоча с посвещение на бог Херакъл са част от находките, на които са се натъкнали учените през това археологическо лято в местността "Гергьова черква" край троянското село Дълбок дол, съобщи..

публикувано на 26.09.20 в 17:25