Античен Пловдив продължава да разкрива своите тайни

Още едно археологическо откритие бе направено в центъра на Пловдив – мраморна статуетка на богинята Кибела. „Форум Север“ , където е намерена античната фигура, се проучва от 1986 г. и представлява сърцето на античния град. Това е най-големият..

публикувано на 10.12.19 в 08:00

Най-старият двуног предшественик на човека е крачил в Европа

Най-старата човекоподобна маймуна, която се е придвижвала и на два крака, наподобявайки човешката походка, е живяла в Европа. За това свидетелстват останки от кости, намерени в германската провинция Бавария. В международния екип, разчел..

публикувано на 07.12.19 в 08:00
Знаковата сграда на Историческия музей в Русе е дело на австрийския архитект Фридрих Грюнангер

Архитектурни бижута на Русе

Русе е един от българските градове, чиято история може да бъде проследена до дълбока древност. Фактът, че е разположен на брега на река Дунав, обуславя поселението в района както преди, така и след Христа. През хилядолетната история на..

публикувано на 05.12.19 в 13:36

Архивът на Зографския манастир крие още много тайни за учените

Съкровищницата от документи, ръкописи и печатни книги, които Зографската света обител съхранява от векове, събра на международна конференция в Софийския университет „Св. Кл. Охридски” учени от Европа и Америка. На форума те представиха последните..

публикувано на 22.11.19 в 12:34

Иконите разкриват красотата си в специализирано издание за незрящи хора

Християните носят Господ в сърцето си, но и жадуват да се докоснат до Боговдъхновеното изкуство чрез красотата на музикалните произведения и образите на светците. Посветилите се на църковно служение пък се опитват да намерят пътя до жадната за..

публикувано на 21.11.19 в 12:37

Изложба в Националния археологически музей към БАН показва съкровището от Велики Преслав

В Националния археологически музей можем да видим най-голямото средновековно съкровище на България – това от Велики Преслав. Във временната изложба, озаглавена „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“, до 26 януари 2020 г. в..

публикувано на 10.11.19 в 08:10

Архангелова Задушница е: Божиите ангели бдят за праведните души

Днес е Велика Задушница – една от трите големи Задушници през годината, която напомня за грижите на божиите ангели за покойниците. По православната традиция събота е ден в памет на покойниците, затова и тази Задушница е в първата събота преди..

публикувано на 02.11.19 в 08:00

Боянската църква – бисер в историята и културата на България

През тази година се навършват 760 години от създаването на прочутите предренесансови стенописи в Боянската църква и 40 години от включването й в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. По този повод Националният исторически..

публикувано на 01.11.19 в 08:25

Честваме будителите на българския дух

1 ноември е ден в памет на българските светци, просветители, книжовници и революционери – будители на народния дух в трудните времена от българската история. „ Доволно вече що сте спали. Станете! Дойде бъдний ден” пише през 19 век поетът Петко..

публикувано на 01.11.19 в 07:00

Чудните истории на две стари софийски къщи

660 са историите на знатните български фамилии на индустриалци, банкери, търговци, политици и интелектуалци и техните домове, събрани от Мариана Мелнишка в два тома – „Къщите говорят“ и „Къщите още говорят“. Разтваряйки кориците им, читателят..

публикувано на 30.10.19 в 13:41