Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сан Себастиан – съвсем различната Испания

БНР Новини
Весела Петрова и Хавиер Валдивиелсо Одриосола в студиото на предаването.
Снимка: Кирчо Стоичков

С какво ли приходящите не са оприличавали Сан Себастиан! Наричат го „малкият Париж“, „Париж на океана“, „рай на север от рая“... А през 2016 г., заедно с полския град Вроцлав, Сан Себастиан изпълнява ролята и на Европейска културна столица! Очевидно градът, разположен на 20 км от испанско-френската граница, но по крайбрежието на Атлантическия океан в Бискайския залив, внася „щипка“ френска атмосфера в този типичен по дух баски край. И все пак, Сан Себастиан не може да бъде съизмерван с нищо друго, освен със... себе си!
За местните жители той е „Сансе“, а още по-точно на баски „Доностия“. Идва от Domine Sebastiane (лат.), „Господарю Севастиан“, звателен падеж на Dominus Sebastianus, Доностия от първата част, Сан Себастиан – от втората. Ще направите друга грешка, ако мислите местните хора за сан-себастианци или нещо такова. Помежду си те се наричат доностиара (donostiarra). Курортът наистина е приказен, но не е като по Средиземноморието. Има океански вълни, отлични за сърф. Лятото не е горещо като пещ. Испанските хапки „тапас“ тук са „пинчос“. Заведенията са пълни не само с туристи, а и с местни хора. Познавачите твърдят, че за разлика от останалата част на страната, тук кризата не се усеща толкова. Стандартът е висок! През 2009 г. Сан Себастиан е обявен официално за град с най-високи цени на имотите в Испания. Още в миналото е предпочитано място за отдих от кралски особи и знатни персони. Като всяко селище на стратегическо място има бурна и превратна история: от времена на нищета и разруха, чужди нашествия до периоди, като belle époque. В местното казино посeтители са били Мата Хари, Лев Троцки, Морис Равел и още имена, красноречива илюстрация на епохата...
В Сан Себастиан са родени личности, като Баленсиага и Пако Рабан, наложили траен отпечатък върху световната мода, скулпторът Едуардо Чилида Хуантеги, чиято творба „Гребенът на вятъра“ и досега е любимо място за снимки на туристите в града. Какво още може да посетим, какви интересни прояви има в годината, през която Сан Себастиан е Европейска столица на културата?
И какво би било интересно за испанските туристи в България? Дали познават места, като Боженци и Етъра? – Разказва г-н Хавиер Валдивиелсо Одриосола, директор на Институт Сервантес, София. За превода съдейства Весела Петрова, също от Институт Сервантес.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18