Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Полин Виардо – песни и мазурки

Сряда, 6 април, от 14.30 часа

БНР Новини
Людмил Ангелов и Ина Кънчева
Снимка: Булфото


Любовта към непознатото, стремежът да се откриват новости събира певицата Ина Кънчева и пианиста Людмил Ангелов. Известно време те издирват на различни места забравени пиеси на една великолепна певица, а оказва се и добър композитор - Полин Виардо. Откриват нейни песни писани по стихове на големи руски поети. Добавят сърдечната кореспонденция между Виардо и Иван Тургенев. Попадат на текстове на Полин по музика на Фредерик Шопен и създават един невероятен проект, който постепенно се разраства – от концерт-спектакъл, в студиен запис и накрая в компакст диск издаден от английска компания. Имат още идеи, които предстои да бъдат обявени и осъществени.
На 8 март т.г. в Първо студио на БНР Ина Кънчева и Людмил Ангелов, заедно с Белгийското посолство представиха песните и кореспонденцията на Полин Виардо. В концерта участа и Марий Росен. Предаването „Музик мания“ пък ви предлага избрани песни на Полин Виардо – запис от компакт диска на двамата музиканти.
В звуковите файлове може да чуете какво споделиха двамата музиканти, за това как са осъществили идеята, както и запис от концерта на песните: Aime moi, Plainte d`amour, Loiselet, La fete, Faible сoeur, La Danse – Ина Кънчева - сопран, Людмил Ангелов - пиано.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50

Композиторът Георги Костов на 80 години

Какво би бил един юбилей, ако не бъде отбелязан подобаващо с много музика и приятни изненади. На 22 януари 2021 г. екипът на предаването „Музикалните вечери“ има възможността първи да отбележи празника по повод 80-годишния юбилей на композитора, педагога, общественика и дългогодишен ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Георги Костов. Роден на 21..

публикувано на 22.01.21 в 08:57
Джон Бизли

Монкестра 3

Албума „Монкестра изпълнява музиката на Джон Бизли“ (MONK’estra Plays John Beasley) ви представя „Джаз клуб“ на 21 януари, от 23 часа. Трета, поредна силна продукция на биг бенда, в чието наименование е вплетено името на легендарния джаз пианист Телониъс Монк. При писателите, знайно е, важи правилото за втората книга, особено, когато авторът е..

публикувано на 21.01.21 в 09:15

Нови записи от Първо студио на БНР

Музикалните продуценти Лили Николова и Георги Еленков избраха камерна инструментална и вокална музика записана в Първо студио на БНР, която ще има премиерата си в „Метроном“ на 21 януари от 19.30 часа. В края на миналата година се осъществи студиен вариант на Пет миниатюри от Александър Христов – дългогодишен фолклорен специалист, посветил каузата си..

публикувано на 21.01.21 в 08:20