Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Срещи в ефира – българският дебют на концертната двойка Мариета Петкова и Веско Пантелеев-Ешкенази

БНР Новини
Снимка: marchmusicdays.eu

Чудесно е да бъдеш на фестивал. Всеки път след като се завърна от подобно събитие чувствам прилив на нови идеи, чувствам се обогатена и вдъхновена. Още повече, когато става дума за международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе. Редки са фестивалите, по време на които преди всеки концерт се организира официална пресконференция, на която можеш да видиш, да разпиташ и да се запознаеш с гостуващите артисти. Не че артистите биха отказали среща с журналисти, но когато това е толкова добре организирано, отпада ангажиментът да се издирвате. След завръщането ми, въоръжена със записи и интервюта реших да направя поредица от предавания и да ви срещна с някои от гостуващите музиканти.
Днес избрах да представя българския дебют на Мариета Петкова и Веско Пантелев-Ешкенази. В Русе те изпълниха сонати от Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетовен, Клод Дебюси и Цезар Франк. Освен разговора с тях двамата ще може да чуете и сонатата за цигулка и пиано в ла мажор на Цезар Франк.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50

Композиторът Георги Костов на 80 години

Какво би бил един юбилей, ако не бъде отбелязан подобаващо с много музика и приятни изненади. На 22 януари 2021 г. екипът на предаването „Музикалните вечери“ има възможността първи да отбележи празника по повод 80-годишния юбилей на композитора, педагога, общественика и дългогодишен ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Георги Костов. Роден на 21..

публикувано на 22.01.21 в 08:57
Джон Бизли

Монкестра 3

Албума „Монкестра изпълнява музиката на Джон Бизли“ (MONK’estra Plays John Beasley) ви представя „Джаз клуб“ на 21 януари, от 23 часа. Трета, поредна силна продукция на биг бенда, в чието наименование е вплетено името на легендарния джаз пианист Телониъс Монк. При писателите, знайно е, важи правилото за втората книга, особено, когато авторът е..

публикувано на 21.01.21 в 09:15

Нови записи от Първо студио на БНР

Музикалните продуценти Лили Николова и Георги Еленков избраха камерна инструментална и вокална музика записана в Първо студио на БНР, която ще има премиерата си в „Метроном“ на 21 януари от 19.30 часа. В края на миналата година се осъществи студиен вариант на Пет миниатюри от Александър Христов – дългогодишен фолклорен специалист, посветил каузата си..

публикувано на 21.01.21 в 08:20