Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На опера в събота" на 30 април от 20.00 часа - в очакване на Възкресението с "Матеус пасион" от Йохан Себастиан Бах

„По мое вътрешно убеждение, хората трябва да пристъпят към слушане на "Матеус пасион" с вътрешно богомолно чувство и със смирение“ - казва диригентът Йосиф Герджиков, известен бароков специалист и интерпретатор на Баховото ораториално творчество. От 2007 година, почти ежегодно в дните на Страстната седмица, той представя грандиозната творба пред многобройна публика в София, с подкрепата на Баховото общество в България.
Ако се върнем назад в нашата музикална история, първото изпълнение на "Матеус пасион" е било на 8 април 1936 година, на Велика сряда в Народния театър „Иван Вазов“. Сред имената на солистите се откроява сопраното Цветана Зографова – Петкова, майката на диригента Добрин Петков, а партията на Евангелиста е изпълнил британския пълномощен министър у нас сър Чарлс Хенри Бентинк.  Хорът е сборен, а оркестърът е включвал предимно инструменталисти от Операта под диригентството на Цанко Цанков. Това изпълнение, очевидно с голям успех, е повторено на 3 май същата година на матине в „Славянска беседа“.
През втората половина на 20 век, "Матеус пасион" влиза и в репертоара на Българската хорова капела „Светослав Обретенов“, ръководена тогава от Димитър Русков.
Мащабната композиция, написана от Йохан Себастиан Бах около 1727 година за 5-ма солисти, два хора и два оркестъра представлява истинско предизвикателство за изпълнителския състав. Тя пресъздава събитията от живота на Иисус Христос през Страстната седмица – Тайната вечеря, Предателството и Страданията по пътя към Голгота. В детайли, съдържанието на двете части на "Матеус пасион" увлекателно представя Йосиф Герджиков в звуковия файл, който ще съпътства цялостното излъчване на творбата на Велика събота.
Документалният запис е осъществен в Концертгебау, Амстердам  на 20 март тази година - католическата Цветница и Специален ден за Страстната седмица на Европейския Съюз за радио и телевизия. Участват солисти с хора на Холандското радио, Националния хор на момчетата и Кралския Концертгебау оркестър под диригентството на Айвър Болтън. Партията на Евангелиста изпълнява тенорът Джеймс Гилкрист, който от 2006 година насам е постоянен гост в Амстердам за изпълнението на тази роля. Великолепен е, както ще се уверите сами. Басът Кристофър Молтман прави своя дебют с оркестъра с партията на Христос. Останалите солисти са: сопраните Карълин Сампсън и  Лидия Тойшер; контратенорите Дейвид Даниълс и Лоурънс Зазо; бас-баритонът Томас Олиманс и тенорът Джеръми Овъндън. Диригентът Айвър Болтън е дирижирал Кралския Концертгебау оркестър само веднъж, преди около 13 години. В момента той е главен диригент на  оркестъра на Залцбургския Моцартеум и на Фестивалния оркестър на Дрезден. През тази година се очаква да поеме поста артистичен директор на Театро Реал в Мадрид.
Баховият "Матеус пасион" е знакова творба в историята на  Концертгебау оркестър. Първото изпълнение е през 1899 година под диригентството на  Вилем Менгелберг и след това, само с едно прекъсване в последната година на Втората световна война е изпълняван ежегодно в Страстната седмица до 1975 година. Следващият период, продължил до 1991 година, е свързан с името на Николаус Харнонкур, който неотдавна напусна земния свят. Той въвежда редуване на Матеус с Йоханес пасион и налага своите, по-различни виждания за стиловото представяне на творбите. Извънредно ценен е приносът на австрийският маестро за съвременното интерпретиране на гениалното Бахово творение. Негови последователи в тази област са редица барокови специалисти, включително Тон Коопман, които продължават традицията.
Благодарение на  Европейския съюз за радио и телевизия, на Велика събота от 20.00 часа по програма „Христо Ботев“  ще се докоснем до още един прочит на "Матеус пасион". Грандиозното Бахово произведение е неразбрано и отхвърлено от неговите съвременници, но век по-късно, благодарение на Феликс Менделсон - Бартолди започва триумфалния си нов живот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10