На опера в събота

събота
от 20.00 до 24.00 часа

Цялостно излъчване на оперни спектакли. Обхващайки целите 240 минути всеки певец, диригент и композитор ще бъде най-подробно представен както със слово така и с музика. Ако някъде по света има оперна премиера и тя е записана от някоя от станциите на Европейския радиосъюз в най-кратко време тя ще бъде представена и на българския меломан. В този ден и час гостуват по случай юбилеите си българските оперни звезди. Отново тук със съхранените им гласове и изпълнения се сбогуваме с тези, които ни напускат. Всяка година само тук директно се излъчват съботните оперни спектакли на Метрополитен опера Ню Йорк.
Екип: Светлана Димитрова, Цветана Тончева, Елена Хубанова, Даниела Найденова, Ивета Грънчарова, Ралица Фичева, Янина Богданова, Мануела Манчева

Публикации

Спомен за Христина Ангелакова

Да си спомним за Христина Ангелакова. Помощник в спомените ще бъдат записите ѝ, запазени във фонотеката на БНР, и едно интервю от 1988 година, в което разказва за живота и срещите си с певци, диригенти и режисьори по нашите и световните сцени. След..

публикувано на 30.11.19 в 08:25

“Орландо паладино“ – опера в три действия от Йозеф Хайдн (съдържание)

Либрето : Нунциано Порта по „Лудостите на Орландо“ на Карло Феличе Бадини, като и двете са вдъхновени от епичната поема на Лудовико Ариосто „Бесният Орландо“. Действащи лица : Анжелика - сопран Алчина - сопран Еурила - сопран Медоро - тенор Родомонте -..

публикувано на 29.11.19 в 14:28

Агнес Балтса: Та аз съм докоснала върха! Какво повече да искам…

Преди дни, на 19 ноември, Агнес Балтса отпразнува 75-ия си рожден ден. „Най-значимото и разпознаваемо мецосопрано на нашето време“, я наричаше Караян. Агнес Балтса не крие тайната на шеметните си успехи: „Всъщност съвсем просто е да станеш певица: трябва..

публикувано на 23.11.19 в 08:10
„Самсон и Далила” (Гюстав Доре, 1860)

„Самсон и Далила”, опера в три действия от Камий Сен-Санс (съдържание)

Либрето: Фердинанд Лемер по текст от Стария Завет Действащи лица: Далила, жрица на бог Дагон – мецосопран Самсон, водач на юдеите – тенор Върховен жрец – баритон Абимелех, сатрап на Газа – бас Старият юдеин – бас Действието се развива в Газа,..

публикувано на 22.11.19 в 08:48

„Дон Жуан” в новия сезон на „Ковънт гардън”

За пореден път ще ви пренесем в един от най-прекрасните оперни театри в света – Кралския в Лондон . На 10 октомври тази година там се състоя спектакъл на „Дон Жуан“ или „Наказаният безпътник“ – веселата драма в две действия на В. А. Моцарт. В главната..

публикувано на 16.11.19 в 08:35
Театрален афиш на операта „Дон Жуан” във Виена, 1788 г.

„Дон Жуан”, весела драма в две действия от Волфганг Амадеус Моцарт (съдържание)

Либрето:  Лоренцо да Понте  Действащи лица:  • Дон Жуан – баритон  • Командорът – бас  • Дона Анна, негова дъщеря – сопран  • Дон Отавио, годеник на Дона Анна – тенор  • Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан – сопран  • Лепорело,..

публикувано на 15.11.19 в 09:05
Владимир Стоянов в ролята на княз Елецки

Блестящо българско участие на сцената на Ковънт Гардън в „Дама пика“ на Чайковски

В съботната оперна вечер на програма „Христо Ботев“ предлагаме запис на спектакъл от 28 януари 2019 година, игран на една от най-престижните оперни сцени – Ковънт Гардън в копродукция с Датската кралска опера с диригент Антонио Папано, режисьор Стефан..

публикувано на 09.11.19 в 08:05

„Калисто“, музикална драма в пролог и три действия от Франческо Кавали (съдържание)

Либретото е на Джовани Фаустини и обединява два мита – ухажването на нимфата Калисто от Юпитер и приключението на богинята Диана с Ендимион. Премиерата е на 28 ноември 1651 г. в театър „Св. Аполинер“ във Венеция. Пролог Съдбата убеждава Вечността и..

публикувано на 08.11.19 в 16:25

„Дама пика”, опера в три действия, седем картини, от Пьотр Илич Чайковски (съдържание)

Музика: Пьотр Илич Чайковски Либрето на Модест Чайковски и с участието на композитора, изградено върху едноименната повест на Пушкин. Първа постановка: Петербург, Мариински театър Премиера: 7 декември 1890 г., диригент – Е. Направник...

публикувано на 08.11.19 в 13:56
Рафаела Лупиначи и Леонор Бонила в ролите на Ромео и Жулиета в спектакъла от програмата на 44-тия фестивал на „Вале д`Итрия“.

За първи път „Жулиета и Ромео“ на Никола Вакаи

През 2018 г. фестивалът „Valle d’Itria“ който се провежда в двора на „Palazzo Ducale“ в Мартина Франка беше посветен на любовта. Една от оперите представени там беше „Жулиета и Ромео“ на Никола Вакаи, единствената останала от богатото оперно наследство на..

публикувано на 01.11.19 в 18:45