Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Солта по пътя на цивилизациите”: Парите по пътя на солта

Снимка: архив

Всички знаем колко вредно е да се прекалява със солта в храната. Тогава какъв смисъл влагали древните хора в израза: „Той яде сол”? Така се говорело за човек, който не е просто богат или заможен, а направо е потънал в разкош. Можел да си позволи да притежава сол, колкото поиска, и да похапва от своето богатство по всяко време, в буквалния смисъл на думата. На много места по света първите пари се отсичали от здрави, солидни кюлчета …не злато, а истинска, твърда сол. Да опитваш разплащателното средство със зъби е останало като практика във времето, макар и с друга цел. Търговците захапвали златните монети, за да се уверят, че са истински. Със солта нямало проблем: или е солена, или не е сол. Големият въпрос идвал от водата. При пренасянето на солени пари с кораб, след първите по-високи вълни, безценният товар се стапял и безвъзвратно изчезвал. И сухоземните пътища били не по-малко рискови. От разбойниците може и да избягаш. От дъжда – не. Бури и наводнения обърквали всякакви предварителни сметки. Останал изразът: „да не ти излезе солено”, както и поуката: „Раната се бои да не й сложиш сол. Солта се бои да не я сложат във вода”. Дори когато се появили металните пари, в много от тях се запазил споменът за ролята на солта: солди (италиански монети), халер или хелер (от хал – на келтски сол). Думата солдат (войник), използвана и до днес в някои езици, идва от солената дажба, която древните воини получавали като надница.

И съвременната дума за заплата salary, в английски език не е нищо друго, освен порцията сол, давана като възнаграждение за свършената работа. Още много любопитни неща знаят за парите по пътя на солта Валентина Григорова, проф. Васил Николов, Катя Христова, Елка Пенкова, Бистра Божкова и други.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изби в Швейцария

Швейцарските гозби издават бивша немотия

В тесните калдъръмени улички на Цюрих се гушат десетки кафененца и ресторантчета, но къде напира да иде любопитната ми душа на заклет „хранителен сапьор“ – да хапне фондю, разбира се. Традиционната швейцарска гозба се прави от два вида местно сирене (нещо като по-„стойностни“ кашкавали), натрито с чесън дъно на специално котле, чаша бяло вино и..

публикувано на 07.05.21 в 14:56
Томи Смит и Джон Карлос с вдигнати юмруци по време на награждаването на олимпийските игри през 1968 г.

За гените на смелостта

На Гергьовден обикновено говорим за храбростта и смелостта. В мирно време обаче, арената, на която най-ясно виждаме проявата на тези качества, е в спорта. Понякога той напомня военен сблъсък, друг път е тъкмо антипод на войната. Сигурно е, обаче, че благодарение на медиите, днес спортните състезания са се превърнали в епични спектакли, които..

публикувано на 06.05.21 в 16:25
Фермилаб

В сложния свят на елементарните частици

Какво е реалността и как разбираме, че нещо е реално? – този въпрос занимава Ричард Докинс в книгата му The Magic of Reality. Информацията, която добиваме непосредствено чрез сетивата си, безспорно е реална, пише Докинс, също и тази, до която достигаме с помощта на телескопи, микроскопи и радиовълни. Третият вариант е създаването на модели, които да..

публикувано на 06.05.21 в 08:25

Чудесата на св. Георги, видени през очите на средновековни българи отпреди 11 века

Професор Анчо Калоянов смята, че самият цар Симеон е автор на сборника с разказите за коне, битки и вълшебни изцеления. Един ден преди Гергьовден говорим за сборника „ Сказание за железния кръст“ (известно още като „Повест за железния кръст“ ) – едно от най-чудатите произведения на Средновековна България. Сборникът е компилативен цикъл от..

публикувано на 05.05.21 в 17:39

Скок в математиката – с разбиране и постепенно

От 10 години Институтът за прогресивно образование разпространява у нас системата за обучение по математика Jump math. Учителите, решили да приложат метода, са подпомогнати методически, преведени и адаптирани към нашата учебна система са учебниците и помагалата. В основата на системата е разбирането, че децата не трябва да получават „наготово“..

публикувано на 05.05.21 в 16:55