Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Документален запис от юбилейния концерт „25 години „Радиодеца”

БНР Новини
Снимка: БулфотоВ предаването „Вашият избор” ще се излъчи документален запис от юбилейния концерт на вокална група „Радиодеца”, състоял се на 15 май в Първо студио на БНР.
Слушателите ще чуят историята на групата, разказана в песни. Сред авторите са композитори от три поколения: Бенцион Елиезер, Александър Текелиев, Петър Ступел, Емил Димитров, Вили Казасян, Вячеслав Кушев, Любомир Денев, Светослав Лобошки, Хайгашод Агасян, Руслан Карагьозов, Александър Христов, Владимир Цанев.  
Изпълненията на децата са под съпровода на Камерния оркестър на AGBU - София с диригент Бедрос Папазян и „Венцислав Благоев радио джазтет” .
Песните, които децата изпълняват, са с нови аранжименти, създадени специално за двата оркестрови състава на сцената. За постигане на звуковата пъстрота дадоха своя принос аранжорите Любомир Денев, Валери Костов, Васил Делиев, Венцислав Благоев, Павлин Павлов и други. Финален акцент е песента „Арлекино”, която прозвуча за първи път пред публика в новия аранжимент на Валери Костов.
В програмата са включени и две песни от италианския фестивал „Златната монета” и от филма на компания „Дисни” „Книга за джунглата 2”.
„Радиодеца” ще очароват слушателите със своята лъчезарност и непринуденост. Специален гост на концерта бе певицата Лили Илиева, а водещ - актрисата Гергана Змийчарова.

Концертът бе под патронажа на Йорданка Фандъкова, кмет на град София.

събота, 28 май от 18.30 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20
Павел Герджиков

Премиера на „Камерният свят на Павел Герджиков“ от проф. Боряна Ламбрева

В залата на „Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров“ на 23 октомври от 18 часа ще се състои премиера на новата книга на проф. д-р Боряна Ламбрева „Камерният свят на Павел Герджиков“. Това е изключителен жест на колегиалност от страна на Боряна Ламрева към колега, с когото тя в действителност не е работила. Интересът към камерното..

публикувано на 23.10.20 в 13:30
Иван Керековски

Иван Керековски: в изкуството си търся това, което ще остане стойностно

В късната петъчна вечер на 23 октомври в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с пианиста Иван Керековски. Израснал в семейство на музиканти, той започва своето образование в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа по пиано на Мили Белчева. През тези години участва активно в майсторски класове по пиано и камерна музика...

публикувано на 23.10.20 в 10:54

Нови записи камерна музика

Актуални записи на камерни творби, реализирани в Първо студио на Българското национално радио, е изборът на екипа на „Музикални вечери“ за 23 октомври от 19.30 часа по програма „Христо Ботев“. Акцентът ще падне върху музика от българските композитори Васил Казанджиев, Марин Големинов, Драгомир Йосифов, Крум Табаков, Милен Панайотов, Любомир Денев. Наред..

публикувано на 23.10.20 в 09:05