Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Радой, една красива грешка, не беше пешка

В епизод 461 „Трамвай по желание“ представя на своята аудитория част втора от трилогия, посветена на 100-годишнината от рождението на знаменития писател, поет, сатирик, дисидент Радой Ралин. „Радой Ралин – една красива грешка“ – това е спектакълът,..

публикувано на 23.04.22 в 08:35
Иван Тенев, Ники Априлов и Емил Янев (отляво надясно)

Агент 70 Вселенски в действие

В епизод 457 „Трамвай по желание“ представя на своята публика Агент 70 Вселенски. Поетът, музикант, художник, бонвиван и велик увеселител Иван Тенев маркира скромно своята вече навършена 70-тодишнина с шумен и зрелищен спектакъл. На 28 март в Зала..

публикувано на 08.04.22 в 09:50
Васко Младенов (вляво) и Емил Янев

Васко, едно момче във времето

В епизод 456 „Трамвай по желание“ среща своята публика с елитния български и световен тенисист Васил Младенов . Каква е връзката със сцената? Той е първокласен музикант. Васил Младенов е необикновен тенисист. Освен със спорт, той се занимава с..

публикувано на 06.04.22 в 18:25
Емил Янев (вляво) и Веселин Тодоров

Непокорни времена

В епизод 455 „Трамвай по желание“ представя на своята публика легендарния рок музикант Веселин Тодоров и неговият биографичен филм за група „Фактор“ „Срещу времето“. „Филмът е създаден по сценарий на Веселин Тодоров и Росен Елезов. Това е музикална..

публикувано на 04.04.22 в 09:57
Лили Абаджиева и Емил Янев

Експерименти с истината

В епизод 454 „Трамвай по желание“ среща своята публика с едно от най-оригиналните явления в българския театър – режисьорът Лили Абаджиева. Лили Абаджиева завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” през 1998 г. Поставила е над двадесет..

публикувано на 14.03.22 в 08:45
Елица Йовчева и Емил Янев

Театрална психоанализа

В епизод 453 „Трамвай по желание“ представя на своята публика младата ексцентрична театрална режисьорка Елица Йовчева. Елица е завършила „Режисура за драматичен театър“ при проф. Пламен Марков, а след това и магистратура по „Театрално изкуство“ и..

публикувано на 12.03.22 в 08:40

Професия несъгласие

В епизод 452 „Трамвай по желание“ отдава дължимото на една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – писателя, сатирика и гражданина Марко Ганчев. Повод за радиопортрета на Марко Ганчев е неговата юбилейна 90-годишнина, която..

публикувано на 27.02.22 в 10:15

La Vie Est Belle

В епизод 451 „Трамвай по желание“ среща своята публика с популярния режисьор и продуцент Татяна Пандурска. В своите дейности Татяна работи еднакво успешно в театъра, в киното и в телевизията. Автор е на над 50 документални и игрални филма, сред които..

публикувано на 21.02.22 в 18:15

Радой и публиката, Ралин за републиката

В епизод 450 „Трамвай по желание“ представя на своята аудитория част първа от трилогия, посветена на 100-годишнината от рождението на знаменития писател, поет, сатирик, дисидент Радой Ралин. В откриващата част гости в студиото са сатириците: Михаил..

публикувано на 14.02.22 в 13:10

Черното лале

В епизод 449 „Трамвай по желание“ среща своята публика с най-екзотичното и мистериозно цвете на съвременната българска театрална сцена Бистра Иджома Окереке. В разгара на Covid кризата младата актриса предложи друг свят на българското общество –..

публикувано на 05.02.22 в 08:10