Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Емил Янев и Виктор Тръпков

Къде е тръпката

В епизод 387 „Трамвай по желание“ среща своята публика с кинорежисьора, музиканта, художника и театралния постановчик, познатия непознат Виктор Тръпков. Животът на Тръпков е живописен като карнавал в Рио. Завършва кинорежисура в московския ВГИК,..

публикувано на 20.09.20 в 13:30
Възкрасия Вихърова и Емил Янев

Малките вечни театрални истории на Възкресия

В епизод 386 „Трамвай по желание“ среща своята публика с театралния режисьор, педагог и експериментатор Възкрасия Вихърова. Поредният творчески експеримент на Възкресия Вихърова е документалният театър, разработван от екипа на авангардната..

публикувано на 17.09.20 в 09:05
Александър Александров (вляво) и Емил Янев

Одисеите на Сашо

В епизод 384 „Трамвай по желание“ среща своята публика със легендарния поп, рок и джаз музикант Александър Александров, основател на група „Стил“. Повод за този ретроспективен радио спектакъл е новият музикален проект на Сашо „Шерифа и старите кучета“. За..

публикувано на 13.07.20 в 11:30
Никола Петков и Емил Янев (от ляво надясно)

Чудото на делниците

В епизод 383 „Трамвай по желание“ среща своята публика с големия театрален режисьор Никола Петков. Повод за срещата е новоизлязлата мемоарна книга на твореца „Театрални делници от сутрин до вечер“. Тези спомени се явяват естествено продължение на..

публикувано на 23.06.20 в 14:18

Страстите Димови

В епизод 378 „Трамвай по желание“ среща своята публика с режисьора, актьора и преподавателя по актьорско майсторство Димо Димов. След като бе скандално отстранен като директор на Драматичния театър в Кърджали и последвали дълги митарства в страната и..

публикувано на 16.03.20 в 10:40
Емил Янев и Мартин Асенов (вдясно)

Господарят на съдбата си

В епизод 377 „Трамвай по желание“ ви среща с младия кино и театрален творец Мартин Асенов. Самата съдба на Мартин е драматургичен сюжет. Завършва испанска гимназия, после се дипломира в Кембридж със специалност международно бизнес право, след това си..

публикувано на 04.03.20 в 10:35
Светлозар Гагов и Емил Янев

Мостове над времето

В епизод 375 „Трамвай по желание“ среща своята публика с режисьора Светлозар Гагов чрез най-новото му поприще – разработване на съвместен културен евророект между България и Румъния. Всъщност целта на кампанията е да се съборят културните граници..

публикувано на 20.02.20 в 18:57

Художникът на живота

Епизод 376 на „Трамвай по желание“ среща своята публика с личността и творчеството на А. П. Чехов. Причина за предаването е 160-годишнина на великия разказвач и драматург, а повод е спектакълът-компилация „Краят на градината“, който се играе вече..

публикувано на 19.02.20 в 19:25
Иван Момчев, Емил Янев и Людмил Станчев (от ляво надясно)

Иван Момчев между личната орис и обществената ерес

В епизод 374 „Трамвай по желание“ ви среща с една от знаменитостите на артбохемата – кинорежисьора и писателя Иван Момчев. Повод за гостуването е последната му книга „Богу мили или не“, която претърпя няколко премиери в различни градове на страната и в..

публикувано на 16.02.20 в 09:25
Иван Анастасов и Емил Янев

Моят луд живот

Eпизод 373 на „Трамвай по желание“ среща публиката си с възпитаника на НАТФИЗ и Артколеж Иван Анастасов. Иван Анастасов нашумя в артсредите преди 7-8 години, когато привлече като актьори в свой музикален клип звездите Яна Маринова и Асен..

публикувано на 11.02.20 в 10:15