Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Мъдро сърце

В своя юбилеен епизод 400 „Трамвай по желание“ представя на своята публика портрет на една от най-значимите фигури на българската култура от първата половина на 20 век – художникът е театралът Пенчо Георгиев. Според мнозина големият художник Пенчо..

публикувано на 09.01.21 в 15:45
Йордан Нихризов

Светът на Съвършените

В епизод 399 „Трамвай по желание“ представя на своята публика коледна драматургия с писателя Йордан Нихризов. Познат повече като общественик и политик, Нихризов прописва литература напълно случайно. По време на летуване в Созопол през 2009 г., една нощ..

публикувано на 29.12.20 в 10:26
Марин Дамянов и Емил Янев

Самураят от НАТФИЗ

В епизод 398 „Трамвай по желание“ среща своята публика с проф. Марин Дамянов, писател, сценарист, документалист, преподавател по кинодраматургия в НАТФИЗ, специалист по източни бойни изкуства и неуморен разказвач. Проф. Марин Дамянов е сценарист..

публикувано на 23.12.20 в 12:41
Георги Георгиев

Театралното задкулисие

В епизод 297 „Трамвай по желание“ среща своята публика с единствения в момента академично квалифициран специалист по постановъчната дейност в българския театър – Георги Георгиев. Професията завеждащ постановъчната част е непозната и невидима за..

публикувано на 22.12.20 в 09:05
Кен Хенсли (втория вляво), заедно с Георги Мархолев, Емил Янев и Кин Стоянов на летище „София“, 2014 г.

Кен и аз

В епизод 396 „Трамвай по желание“ представя на своята публика един спектакъл, посветен на рок величието Кен Хенсли, починал внезапно неотдавна. Портретът на световно известния музикант е представен в лични спомени от българския рок изпълнител..

публикувано на 17.12.20 в 16:12
Джеки Стоев

Пътешествие с Джеки

В епизод 395 „Трамвай по желание“ среща своята публика с режисьора Джеки Стоев. Джеки е една от емблематичните градски и артистични легенди на София, създател на изкуство, но и на автентичен фолклор. Защо Джеки завърши биология в Дрезден. Какви съвети..

публикувано на 08.12.20 в 16:15
Филип Трифонов и Емил Янев

Фиполандия, отечество мое

В епизод 394 „Трамвай по желание“ среща своята публика с винаги неочаквания и многоочакван Филип Трифонов. Въпреки извънредните условия в страната, Фипо успя да извади на сцена своя спектакъл „Западна Германия, отечество мое“, във връзка с..

публикувано на 30.11.20 в 15:37
Аделина Филева и Емил Янев в студиото на програма „Христо Ботев“

По дирите на Щъркелов

В епизод 393 „Трамвай по желание“ представя на своята публика портрет на големия български художник Константин Щъркелов. Повод за специалното внимание към Щъркелов е изложбата „Самотникът скитник“, организирана от Софийска градска художествена..

публикувано на 23.11.20 в 09:22
Проф. Дамян Попхристов (вляво) и Емил Янев

Българският дух у нас и по света

В епизод 392 „Трамвай по желание“ среща своята публика с проф. Дамян Попхристов. Проф. Попхристов е сред малцината българи, които десетилетия наред са преподавали театрално изкуство в САЩ. Нещо повече, той е единственият българин, поставил пиеса..

публикувано на 09.11.20 в 11:05
Калин Ангелов (вляво) и Емил Янев

Кашонът на Калин

В епизод 391 „Трамвай по желание“ среща своята публика с театралния режисьор и преподавател в НАТФИЗ Калин Ангелов. Повод за гостуването е премиерата на ситуационната комедия „Кашонът“, поставена от Калин Ангелов в театър „София“. Чрез този увлекателен и..

публикувано на 29.10.20 в 16:20