Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Емил Янев (вляво) и Христо Мутафчиев

Диагнозата "Мутафчиев"

В епизод 505 "Трамвай по желание" среща своята публика с известния актьор Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България. Христо е многопрофилен до множественост. Преди да се превърне в знаменития актьор от сцената, той е футболист,..

публикувано на 07.05.23 в 17:15
Митко Димитров (вляво) и Емил Янев

Маските – за театъра и хората

В епизод 503, на Велика събота, "Трамвай по желание" прави послание за Великден с една най-обща теория на маските. Гост в студиото е Митко Димитров, богослов, философ, поет, литератор, изкуствовед и изследовател на театралното изкуство. Добре известно е,..

публикувано на 27.04.23 в 11:07
Стефан А. Щерев и Емил Янев (от ляво надясно)

Стефан и Икарите

В епизод 502 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора, режисьор, телевизионен водещ и артпредприемач Стефан А. Щерев, носител на награда "ИКАР 2023" за съвременен танц и пърформанс. Всъщност това е втори "Икар" за многоликия актьор. Стефан..

публикувано на 15.04.23 в 11:10
Апостол Карамитев

Щастията на Чочо

В епизод 501 "Трамвай по желание" прави дълбок поклон на легендарния актьор, голямата личност Апостол Карамитев. Леон Даниел си спомня за Карамитев: "Беше красив, много красив, но неговата красота тогава не беше на мода, в живота се харесваше, но в..

публикувано на 13.04.23 в 16:40
Кин Стоянов, Кирил Дончев, Василена Винченцо и Емил Янев (от ляво надясно)

Театрикон

В епизод 500 "Трамвай по желание" представя на публиката си своя собствен портрет, във вид на гости, рубрики, събития. Поглед от дистанция към осъществените 500 епизода. От създаването си целта на предаването е била да покаже с радиосредства всички лица..

публикувано на 31.03.23 в 11:15
Нина Димитрова и Емил Янев

Кредото на Нина

В епизод 499 "Трамвай по желание" среща своята публика с актрисата и режисьор Нина Димитрова, носител на наградата "Златен кукерикон" за 2023 г. Театралното и житейско кредо на Нина най-добре се изразява от концепцията и съдържанието на създадения от нея..

публикувано на 30.03.23 в 11:35
Емил Янев и Йоана Сашова

Такава, каквато съм

В епизод 498 "Трамвай по желание" среща своята публика с една от най-ярките млади звезди на българската музика Йоана Сашова. Публичният изгрев на Йоана се случи, когато тя завладя публиката и журито на шоуто "Гласът на България". Всъщност тя е фамилно..

публикувано на 29.03.23 в 11:10
Корица: Ивелина Велинова

Златните пародии за Властта и Идеала

В епизод 497 "Трамвай по желание" прави радиопремиера на кавър фототипното издание "Радой Ралин: Две златни пародии за Властта и Идеала". "Тази книжка е израз на почит и памет към скъпите ми покойници – двамата вечни съратници в битката на сатирата срещу..

публикувано на 28.03.23 в 09:30
Емил Янев и Георги Джилянов

Прошепнати изповеди

В епизод 495 "Трамвай по желание" среща своята публика с философа, оперния бас, композитора, белетриста и поета Георги Джилянов. Последната творческа изява на многопрофилния автор е неочакваната от мнозина аудиовизуална любовна лирика, озаглавена..

публикувано на 27.03.23 в 18:00
Емил Янев и Илия Деведжиев (вдясно)

Заблудената камила

В епизод 494 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора, драматург, писател и театрален педагог Илия Деведжиев. Илия е от Тополовград, но цялото му разнопосочно творчество е свързано с Русе. Школуван като актьор в НАТФИЗ, сега той е мениджър и..

публикувано на 23.03.23 в 18:10