Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържество на православието

БНР Новини
Снимка: Илко Илиев

За тринайсети път град Поморие ще бъде домакин на мащабния Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“. В рамките на пет дни, от 10 до 14 юни 2016 година, жителите на града, многобройните гости и приятели на певческия форум ще се насладят на изкуството на 22 хорови състава от Русия, Украйна, Румъния и България.
Традиционно, фестивалът се провежда в дните около празника на иконата „Света Богородица – Достойно есть” на 11 юни и успешно развива идеята за съхраняване традициите в православната музика; провокира създаването на нови, качествени образци с истинска стойност.
Негови организатори са община Поморие, Сливенска митрополия и настоятелството на храм „Свето Рождество Богородично“, а патрони на фестивала са Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и г-н Иван Алексиев – кмет на община Поморие.
Музикалният облик на Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“ е дело на членовете на фестивалния секретариат с почетен председател доц. Димитър Димитров. Екипът включва доказани експерти в областта на източноправославната църковна музика: протойерей Кирил Попов (председател на фестивалния секретариат), Траянополски епископ Киприян, доц. д-р Весела Гелева и Таня Никлева-Владева, които ежегодно участват със своите състави във фестивала.

Голяма е заслугата и на музикалния директор г-жа Йорданка Панчева-Туджарова, която влага много душа и сърце в подготовката на духовния празник, а също и в работата си с дамския хор „Благовестие“ към храма „Свето Рождество Богородично“ в Поморие.
Всеотдайно работи и организационният секретариат с председател свещеноиконом Иван Стойков, а от години партньор на събитието е Българското национално радио.
Форумът няма конкурсен характер. В него участват както църковни, така и светски хорове, подбрани в съответствие с изискванията за храмовото музициране. Те се разпределят в три категории: Православни църковни хорове (първа категория); Източно пеене (втора категория) и Смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли (трета категория). По време на фестивалните дни, певците и техните диригенти имат възможността да посетят едни от най-интересните исторически и културни паметници по българското Черноморие в района на Бургас, Поморие и Несебър.

Интересът на българските певчески формации към фестивала продължава да расте. В интервю за предаването Cantate Jubilate на 8 юни т.г., г-жа Туджарова каза: Много са българските хорове. Имаме хорове, които идват почти всяка година или през година. Имаме хорове, които са били преди три или четири години; много са софийските хорове, които идват и като че ли тази година имаме повече ориентация към светските хорове, които имат желание да пеят православна музика.
Тринайсетият Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“ в Поморие има няколко посвещения, за които г-жа Туджарова разказва в звуковия файл; отбелязва и концертите на открита сцена: В тези дни Поморие ще е музика. Една молитвено-песенна, боговдъхновена, искрена и много стопляща сърцата музика. И затова отправям покана към хората, на която тази музика е близка – да заповядат! Няма да се разочароват, напротив – ще усетят атмосферата, която цари в града по това време и ще се насладят на тази наистина божествена музика.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10