Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фернандо Арабал във времето на Радиотеатъра

БНР Новини

На 24 юли, неделя, в обичайното време на Радиотеатъра ще бъде излъчена пиесата „Фандо и Лис” на Фернандо Арабал.
Фернандо Арабал е съвременен испански драматург, постигнал световна известност. В началото неговите пиеси са писани в стила на театъра на абсурда, по-късно стават истински самобитни, със свой характерен, неподражаем и за много хора привлекателен стил. В неговите текстове се натъкваме на натрапчивата любов към майката, на страстта към религията, доведена до най-деформирани и уродливи форми, на хомосексуалността и сексуалните извращения. Героите му винаги разкриват дълбоките мрачни, скрити страни на човешката същност. Образите в пиесите му се мятат от една крайност в друга, водени от неосъзнатата нужда от любов. Езикът му често е скандализиращ, остър, циничен, но не и вулгарен, цели да разтърси публиката и да предизвика културен шок. За това Фернандо Арабал често е критикуван, низвергнат от едни и възвеличаван от други. Така или иначе публиката винаги преизпълва салоните където се играят негови пиеси и никога не остава безстрастна.
Във „Фандо и Лис” се разказва за мъж и жена, тръгнали по пътя за Тар. Жената е парализирана, мъжът я бута в инвалидна количка. Тя е напълно физически зависима от него. А той пък е напълно емоционално зависим от нея. И въпреки тази силна връзка между тях, болката, нараняването, взаимното раздиране и непоносимост един към друг изглеждат някак неизбежни, понякога дори плашещи и зловещи. А Тар се оказва митично място, място, където страдането - физическо и духовно, едва ли съществува. Място на изцелението. Място на духа. Но дали човек има силите да стигне до него – чуйте отговора на Фернандо Арабал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02