Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Празника на народния обичай и автентичната носия участват 80 състава от цялата страна

Снимка: БГНЕС

Осемдесет фолклорни групи и състави от всички краища на страната участват в деветото издание на „Празника на народния обичай и автентичната носия“, който се  провежда днес и утре в местността „Костина“ край тетевенското село Рибарица. Кметът на село Рибарица Пенка Ганева обясни какво ще представят участниците в празник:

Показват се носии на повече от 100 години, обичаи за които даже и не сме чували, песни и танци от всички фолклорни области в страната. Показват онова, което са съхранили през поколенията и което се опитват и  предават на идните. Този празник трябва да се види, не може да се преразкаже. По традиция ще има боб и саламура за всички гости и участници на празника.

Организаторите на празника са предвидили и конкурси по надпяване, надсвирване и надиграване, обичаи и носии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14